Home » Când, unde, cum » Polul lui Carol I. Cum arată și cât costă moneda românească foarte rară

Polul lui Carol I. Cum arată și cât costă moneda românească foarte rară

Pană Emanuela / 30.12.2021, 12:02
Polul lui Carol I. Cum arată și cât costă moneda românească foarte rară

Polul lui Carol I este o monedă istorică, cu o semnificație aparte. În valoare de 20 de lei, moneda din aur a apărut pentru prima dată în anul 1868, la inițiativa regelui Carol I. Acesta dorea să testeze reacția Marilor Puteri faţă de proiectele sale în România cu o monedă purtând chipul său. Cât a ajuns să coste astăzi această monedă. Este foarte rară!

Polul lui Carol I a fost emisă în foarte puțin exemplare

Istoria monedei polul lui Carol I, din anul 1868, este foarte interesantă, mai ales pentru faptul că ea nu a fost pusă efectiv în circulație niciodată. Potrivit Academiei Române, moneda de aur este prima emisiune monetară a statului român modern.

Aceasta a apărut într-o vreme în care Austro-Ungaria era stăpână peste Transilvania, iar otomanii erau la putere în teritoriile unificate de Alexandru Ioan Cuza. Statutul de subordonare nu permitea pe atunci baterea unei monede proprii, mai ales una de aur, apariția polului lui Carol I fiind o adevărată surpriză și o dovadă de curaj imens, totodată, a Regelui Carol I.

El a dorit să își „afirme” politica orientată spre obținerea independenței țării, testând reacția Marilor Puteri faţă de proiectele sale în România cu o monedă care purta chipul său, lângă care scria „Carol I Domnulu Româniloru”. Aceasta nu a fost pusă niciodată în circulație, ci a fost trimisă spre topitorii de otomani.

Polul lui Carol I
Polul lui Carol I

Cert este că piesa a declanșat un scandal diplomatic major, iscând protestele Imperiului Otoman și ale Imperiului Austro-Ungar. Protestul austro-ungar era generat mai ales de faptul că Regele Carol I se intitula nu Domnul României (numele Statului emitent al monedei), ci Domnul Românilor. Și din acest motiv valoarea sa simbolică este una de excepție.

Este cea mai scumpă monedă românească

Polul lui Carol I a fost emisă într-un foarte mic număr de exemplare, o sută sau două sute de bucăţi, deși sursele se contrazic, fapt ce o face de o mare raritate numismatică pe plan mondial. Cifra cel mai des întâlnită este aceea de 200 de exemplare.

Un pol are 6,45 grame, aur 90%, cupru 10%, iar monedele care s-au păstrat până în zilele noastre valorează astăzi o avere. Au devenit țintă pentru marii colecționari ai lumii, costând aproximativ 100.000 de euro.

„Și din acest motiv, valoarea sa simbolică este una extraordinară. Mai mult decât atât, raritatea sa este excepțională, un număr foarte mic de exemplare aflându-se în colecția Băncii Naționale a României, în muzeul acesteia, a Bibliotecii Academiei Române prin Cabinetul său numismatic, respectiv în colecția Muzeului Național de Istorie a României, totalul neatingând zece exemplare.”, explică Emanuel Petac, șeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române, pe site-ul oficial.

Polul lui Carol I din 1870
Polul lui Carol I din 1870

Polul din 1870 a avut un tiraj de 5.000 de exemplare

După polul lui Carol I din 1868, a venit cel din 1870, care a fost făcut în mult mai multe exemplare. Și aceasta era tot din aur și a fost emisă în luna februarie, odată cu deschiderea Monetăriei de la București. Următoarea emisiune monetată de aur a fost în 1884, când s-au emis monede cu milesimul 1883.