Home » Când, unde, cum » Pomul care face 40 de soiuri de fructe. Cum e posibil acest lucru extraordinar. FOTO

Pomul care face 40 de soiuri de fructe. Cum e posibil acest lucru extraordinar. FOTO

Violeta Badea / 16.05.2021, 10:24

Pomul care face 40 de soiuri de fructe. Da, ai auzit bine! Aceasta este reușita unui profesor de arte din New York. Născut și crescut la o fermă, profesorul Sam Van Aken a petrecut 9 ani pentru a cultiva un singur pom, dar rezultatul este unic în lume. Multora nu le vine să creadă și cred că au de-a face cu un trucaj.

Pomul care face 40 de soiuri de fructe

Un singur pom este capabil să producă 40 de soiuri de fructe cu sâmbure tare. Acest lucru pare imposibil, dar profesorul Sam Van Aken, de la Universitatea Syracuse a dat lovitura vieții și a realizat acestă plantă unicată. Încă din copilărie, bărbatul și-a dorit să afle toate secretele pomilor fructiferi și și-a petrecut mai mult de jumătate din viață analizând modul în care aceștia se dezvoltă.

Pomul miraculos a fost creat în nouă ani pentru că și-a dorit să adune o livadă întreagă în acesta. Acum câțiva ani, Van Aken a procurat o livadă de soiuri rare de fructe, care urma să fie defrișată și a început să facă mai multe experimente de altoire și hibridizare a pomilor fructiferi.

Prin altoire două plante sunt unite artificial, realizându-se o contopire a sistemului circulator al acestora. Altoirea se practică de sute de ani și prin acest procedeu s-a evitat dispariția viilor. Fara altoire, azi nu ne mai puteam bucura de gustul bun al vinului. În trecut, o boală a afectat toate viile, dar a fost găsit un soi de viță de vie rezistent, care a devenit gazda mai multor varietăți de struguri.

Pomii pot fi admirati de trecatori
Pomii pot fi admirati de trecatori

Cum e posibil acest lucru extraordinar

Van Aken a lăsat pomul să crească aproximativ trei ani, timp în care acesta a dezvoltat patru sau cinci ramuri. Ulterior, acestea au fost tăiate, iar în loculor lor au fost atașați muguri ai altor cinci soiuri diferite, prin procedeul de altoire. După ce au mai trecut încă doi ani,  în care soiurile ataşate au început să dezvolte propriile ramuri, Van Aken a ataşat alte soiuri, ajungând la 40 într-un singur pom.

„Prin înfășurarea ramurii-altoi cu bandă adezivă este menținută umiditatea optimă și astfel, crește șansa ca să se prindă.”, povestește profesorul.

Rezultatul a fost uluitor. Pomul arată superb. În anotimpul de primăvară înflorește în tonuri de roz, purpuriu și alb, iar vara face o mulțime de fructe, printre care piersici, prune, caise, nectarine, cireșe sau migdale. În prezent, există peste 116 exemplare din acest pom incredibil, dar Van Aken se gândește să realizeze o livadă.

Universitatea Syracuse a ales acest pom pentru a comemora evenimentele de la 11 septembrie, deoarece numărul 40 reprezintă un punct „situat între finit şi infinit” şi are rezonanţe biblice, conform lui Van Aken. De asemenea, 14 dintre pomi sunt admirați de trecători, fiind găsiți prin anumite zone din StateleUnite.

„A început totul de la pasiunea mea de a altoi pomi fructiferi. Mi-am dorit să cresc un pom cu 40 de soiuri de fructe într-o locație unde ar putea fi admirat de oameni. Trecătorii zăbovesc din drumul lor și se întreabă: cum de e posibil să fie diferite ca soi, culoare și vara, când florile se prefac în fructe este o operă de artă.”, spunea Van Aken.