Când se văruiesc pomii și cum trebuie să prepari rapid și ușor substanța de culoare albă. Primăvara este anotimpul în care natura revine la viață, iar noi muncim cu drag și spor pentru a ne bucura de recolte bogate. Una dintre tradiții este văruitul pomilor și este practicată de sute de ani în diverse regiuni ale țării. În acest material veți afla cum se prepară această substanță de culoare albă.
Văruirea pomilor fructiferi se face de sute de ani la începutul anotimpului de primăvară sau în preajma sărbătorilor pascale. Bunicii noștri spuneau că această practică are numeroase beneficii, iar livada ne va bucura cu fructe mari și gustoase. Înainte de a efectua această lucrare este importantă cosmetizarea pomilor.
Aceasta implică curățarea scoarței, eliminarea crengilor uscate, dar și afânarea pământului din jurul tulpinii. Pentru a curăța scoarța puteți folosi o perie de sârmă, dar să nu fie oarte aspră. Aceasta vă va ajuta să înlăturați ouăle depuse de insecte.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Văruirea pomilor se face pentru a elimina dăunătorii care pot provoca probleme scoarței și oferă livezii un aspect îngrijit, după curățarea tuturor pomilor. De asemenea, tratamentul este necesar pentru că distruge mușchii și lichenii care se pot forma pe partea umbrită a pomului. În plus, pe timp de caniculă apără scoarța de insolație.
Această procedură nu este necesară pomilor mai tineri, ba chiar poate dăuna. Soluția poate astupa porii, iar tulpina și ramura se vor dezvolta mai greu. Specialiștii spun că pomii tineri se pot stropi cu sulfat de cupru în proporție de 300 – 500 de grrame la zece litri de apă. Acest tratament se aplică tot în anotimpul de primăvară.
Pomii fructiferi se văruiesc cu ajutorul pensulei sau puteți să mai folosesiți o bidinea. Specialiștii recomandă aplicarea a două straturi pentru a vă asigura că soluția va pătrunde în toate crăpăturile scoarței. După ce am lămurit toate aceste lucruri, să vedem acum în ce constă soluția magică.
Rețeta clasică de var care se folosește pentru pomii fructiferi este alcătuită din apă și var proaspăt. Cele două se amestecă bine, apoi se adaugă argilă (puteți folosi lut sau pământ galben) alături de puțin bălegar (cel de cal este cel mai folositor) și o sută de grame de sare grunjoasă. Pe lângă această rețetă extrem de răspândită, mai există și alte soluții precum:
De reținut este că soluția se aplică doar pe trunchi, iar tratamentul se aplică atunci când vremea este frumoasă. Este recomandat să folosiți ochelari de protecție și mănuși, deoarece varul este toxic și trebuie evitat contactul cu pielea. După ce ați aplicat această soluție, pomii vor avea un aspect mai curat și mai proaspăt, iar dăunătorii vor sta la distanță.