Home » Life & Style » De câte feluri este magnolia și cum să ai grijă de acest pomișor minunat

De câte feluri este magnolia și cum să ai grijă de acest pomișor minunat

Ileana Mladinoiu / 03.12.2020, 17:44
De câte feluri este magnolia și cum să ai grijă de acest pomișor minunat

Considerați printre cei mai frumoși pomi care înfloresc primăvara sau vara, indiferent de dimensiunile lor, magnoliile înfrumusețează orice grădină, oferindu-ne totodată un ușor miros de lămâie, de parcă cei doi arbuști ar fi trăit împreună.

Ce secrete ascunde magnolia

Mai întâi, magnoliile aparțin familiei Magnoliaceae. Pot fi copaci sau arbuști, însumând peste o sută de specii. Magnolia este una dintre cele mai vechi plante cu flori din lume. Fosilele sale demonstrează că exemplarele din familia Magnoliaceae erau deja înflorite în urmă cu 95 de milioane de ani, pe vremea dinozaurilor.

În funcție de specie, magnoliile sunt originare din Orientul Îndepărtat (China, Japonia), Asia Centrală și America de Nord. Sunt foarte populare pentru floarea lor magnifică, iar irezistibilul parfum reprezintă, fără îndoială, principalul atu.

Speciile magnoliilor de azi fac posibil ca florile să fie admirate pentru forma lor de lalea, de stea, dar și pentru culorile variate, vesele: alb, roz, violet, roșu, galben. Un copac de magnolie în floare oferă un veritabil spectacol vizual, cât și olfactiv.

Specii de magnolii

1.Magnolia grandiflora sau magnolia veșnic verde

Este magnolia care își păstrează frunzele și în timpul iernii, fiind originară din sud-estul Statelor Unite. În afară de frunzișul său veșnic verde, celelalte atuuri ale magnoliei grandiflora se află în florile sale mari, cu diametrul de până la 25 cm, de un alb-crem, și cu o înălțime de până la 30 de metri.

Magnolia grandiflora
Magnolia grandiflora

De reținut că, dacă vreți să plantați specia aceasta, trebuie să aveți răbdare. Magnolia grandiflora are nevoie de mulți ani pentru a înflori. Și, având în vedere proporțiile sale, este recomandabil să rezervați acest copac pentru grădini mari.

2.Magnolii de foioase care își pierd frunzele în timpul iernii

Aceste magnolii în formă de arbust vin la noi din Asia. Una dintre cele mai cunoscute specii este Magnolia stellata (sau magnolia stelară). Originară din Japonia, ne oferă dimensiuni mai rezonabile (2 – 3 metri înălțime) și o floare orbitoare încă din primăvară. Numele său vine de la florile în formă de stea, albe sau roz.

Magnolia stellata
Magnolia stellata

Putem menționa și alte specii precum Magnolia sieboldii (flori albe cu stamine roșiatice), Magnolia liliflora (flori violete) sau chiar Magnolia soulangeana (flori albe-crem) cu bază roz, obținute prin hibridizarea magnoliei denudata și magnoliei liliflora) , aflată la originea multor soiuri actuale.

Plantarea și întreținerea magnoliei

De preferat ca plantarea să se facă toamna sau primăvara. Pentru magnoliile veșnic verzi, evitați plantarea atunci când temperaturile sunt sub 0 grade C și alegeți o locație izolată pentru dimensiunile viitoare. Pentru magnoliile de foioase mai tufoase, puteți grupa mai multe plante în grupuri de patru sau cinci sau chiar le puteți combina cu arbuști persistenți (rododendroni, camelii etc.).

Dacă magnolia se află într-un recipient, nu uitați să îl umeziți bine înainte de plantare. Faceți o gaură în funcție de mărimea magnoliei dvs. și oferiți-i spațiul adecvat în jurul acesteia, în special pentru soiurile de Magnolia grandiflora.

Pentru a asigura un drenaj bun, tapetați fundul găurii cu aproximativ douăzeci de centimetri de pietriș, apoi adăugați un strat dintr-un amestec de sol, sol de erică, humus și îngrășământ pe care îl udați bine. Apoi instalați magnolia și terminați să umpleți gaura cu același amestec, evitând să îngropați gulerul rădăcinii, după care puneți din nou apă.

Udarea este un pas important pentru magnolie, mai ales în primii doi ani, pentru a-i asigura o creștere bună și o înflorire de calitate. E mai bine să udați rar, dar din abundență, decât în mod regulat și în cantități mici. Pământul relativ umed este vital pentru magnolie, așa că adăugați mai multă apă și faceți mulcirea la baza copacului în perioadele de secetă.

De unde vine numele de magnolie și ce proprietăți are acest copac cu flori delicate și parfurmate

Numele de „magnolie” îl datorăm naturalistului suedez Carl von Linne (1707-1778), care l-a dat în semn de omagiu adus lui Pierre Magnol (1638-1715), medic și botanist francez, director al grădinii botanice din Montpellier.

Magnoliile înfrumusețează orice grădină
Magnoliile înfrumusețează orice grădină

Important este că în limbajul florilor, magnolia este simbolul loialității, transmițând un mesaj pozitiv, impregnat de forță și veselie, de dragoste față de natură.

Magnolia are proprietăți pe care medicina tradițională chineză știe să le folosească. Despre scoarța copacului se cunoaște că este eficientă în tratamentul anxietății, tusei, tulburărilor de somn, spasmelor intestinale și sinuzitei. Țările asiatice se închină arborelui magnoliei.

Mai știm că, încă din secolul al VII-lea î.Hr., călugării budiști au plantat magnolie cu flori albe (probabil Magnolia denudata) în jurul templelor lor, ca simbol al purității.