Home » Cum să faci orice » Din ce se face varul pentru vopsitul pomilor

Din ce se face varul pentru vopsitul pomilor

Ileana Mladinoiu / 28.04.2021, 10:52
Din ce se face varul pentru vopsitul pomilor

Varul este un produs bine cunoscut fermierilor, dar pe care orice grădinar îl poate folosi pentru a modifica solul din grădină, pentru a îndepărta mușchii ce invadează o peluză sau pentru a peria trunchiurile pomilor fructiferi, respectând în același timp precauțiile obișnuite.

Din ce se face varul

Varul sau oxidul de calciu (CaO) este un produs mineral alcalin (bazic) rezultat din transformarea chimică a calcarului sub efectul căldurii (sub 900 grade C), foarte consumatoare de energie.
Pulberea albă se mai numește și var rapid, pentru că reacția sa este rapidă atunci când vine în contact cu apa caldă, spre deosebire de varul stins (hidroxid de calciu) care se obține din var nestins și apă.

Laptele de var este un preparat natural activ, cu rol de a distruge larvele paraziților Cuiburi sub scoarța de pomi fructiferi (insecte), precum și ciupercile microscopice, ce petrec iarna acolo, în timp ce așteaptă să se dezvolte.

Acest produs este cu adevărat un antiseptic eficient. Veți observa în vara următoare că sănătatea copacilor voștri este mai bună.

Varul pentru vopsitul pomilor
Varul pentru vopsitul pomilor

Ce se face înainte de aplicare

Horticultorii recomandă ca înainte de aplicare să periați bine trunchiurile copacilor afectați, pentru a înlătura orice asperitate legată de licheni. Apoi puteți peria varul de la sol până la primele ramuri, cu ajutorul unei perii mari.

Văruirea/vopsitul pomilor, se face, potrivit agrointel.ro, “cu o zeamă sulfocalcică sau polisulfură de calciu, obţinută pe bază de sulf şi var de 28º Be, în concentraţie de 10% din cantitatea de apă adăugată, iar după două săptămâni se stropesc cu o soluţie pe bază de cupru în concentraţie de 3% apă, numită şi zeamă bordeleză, împotriva moniliozei, ciuruirea frunzelor sau deformarea acestora”.

Rețetă pentru preparea soluției de var

Rețeta pentru prepararea soluției de var după hobbygradina.ro. La 10 litri de apă se adaugă 2-3 kg de var proaspăt stins, 1 kg de argilă (lut, pământ galben, ca cel pentru sobe), un pic de bălegar (ideal este cel de cal). Apoi se adaugă 100 g de sulfat de cupru sau sare grunjoasă.

Se utilizează îndeosebi toamna, pentru ca pomii să fie protejați de condițiile jilave din sezonul rece și debutul primăverii.

Preparare soluție var pentru pomi după gardenmag.ro:

  • Se pregătește o găleată și se umple cu cantitatea de apă corespunzătoare.
  • Se toarnă încet varul, în timp ce se amestecă continuu până la obținerea unui amestec omogen.
  • Se vopsesc trunchiurile copacilor și tulpinile groase ale arbuștilor.

În ce condiții nu este recomandă văruirea

Văruirea nu este recomandată pomilor foarte tineri, deoarece varul astupă porii și astfel creșterea tulpinii sau a ramurii sunt încetinite. Totuși, se pot stropi cu sulfat de cupru (300 – 500 gr la 10 litri de apă), primăvara, în faza de “mugur adormit”.

Produsele naturale, cum este și varul, sunt adesea considerate inofensive, desigur atunci când sunt utilizate corect și cu moderație. Poate face minuni în cazul în care doriți să reechilibrați un sol prea acid sau prea argilos, pur și simplu readucându-l la viață.

Folosit în cantități mari sau prea des, varul va face ca solul să reacționeze în sensul nedorit. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă temeți de el. Este foarte ușor de utilizat, numai că este necesar să urmați instrucțiunile producătorului pentru a avea o grădină superbă.