Home » Life & Style » 7 curiozități despre magnolie. Câte tipuri de magnolie există, cum se alege pentru plantare și cum o îngrijești

7 curiozități despre magnolie. Câte tipuri de magnolie există, cum se alege pentru plantare și cum o îngrijești

Manolică Anca / 14.04.2021, 17:11
7 curiozități despre magnolie. Câte tipuri de magnolie există, cum se alege pentru plantare și cum o îngrijești

Cine nu este fascinat de frumusețea unei magnolii înflorite? Cu florile sale impunătoare, dar în același timp delicate, magnolia atrage atenția oricui. Considerați printre cei mai frumoși pomi care înfloresc primăvara sau vara, aceștia înfrumusețează orice grădină. Iată câteva curiozități despre magnolie și tot ce trebuie să știi despre îngrijirea ei.

Curiozități despre magnolie

1. Magnolia face parte din familia Magnoliaceae. Este o plantă iubitoare de soare și căldură, ce provine din țările asiatice și totodată, este una dintre cele mai vechi plante cu flori din lume. Fosilele sale evidențiază faptul că exemplarele din această familie erau deja înflorite în urmă cu 95 de milioane de ani, pe vremea dinozaurilor.

2. Există peste 70 de specii de arbuști de magnolie, trăsătura lor comună fiind florile hermafrodite, în formă de cupă, de dimensiuni mari, cu petale roz, albe, violet, galbene care emană un parfum splendid. Magnolia înflorește la finalul primăverii și poate atinge înălțimi de până la 10 metri. Iată cele mai cunoscute tipuri de magnolii:

  1. Magnolia stellata: foarte des regăsită la noi în țară. Acest tip are coroana rotundă și foarte amplă. Florile albe, duble, mici, în formă de stea apar în lunile martie, aprilie.
  2. Magnolia x soulangeana: acest tip poate atinge circa 7 metri. Florile mari, de culoare roz cu alb la interior, în formă de cupă apar în aprilie.
  3. Magnolia liliiflora: are florile mari, de culoare violet, cu nuanțe de crem în interior, ce apar în lunile mai, iunie.
  4. Magnolia grandiflora (magnolia veșnic verde): atinge dimensiuni mari, atât în ceea ce privește înălțimea arbustului, cât și a florilor care ajung până la 25 cm în diametru. Și aceasta are un parfum foarte intens, la fel ca toate celelalte.
  5. Magnolia acuminata: poate ajunge la înălțimi de peste 10 m. Lujerul acestei specii este roșiatic, iar florile sunt de culoare gălbuie, apărând în luna mai.
  6. Magnolia obovata: aceste magnolii înfloresc în luna iunie. Frunzele sale sunt mari, iar florile albe în formă de cupă au filament roșu și un parfum intens.
Există peste 70 de specii de arbuști de magnolie
Există peste 70 de specii de arbuști de magnolie

3. Cum se alege magnolia pentru plantare

Magnolia trebuie transplantată cu un balot de pământ la rădăcini. Acesta le ajută să nu se ofilească și să se prindă mai repede. Pământul în care magnolia se simte „în elementul ei” este bine drenat, fertil, bogat în humus sau argilos, cu un pH ușor acid. Nu se recomandă plantarea magnoliilor care au rădăcinile libere. Înmulțirea acestei specii se face cu ajutorul butașilor, prin marcotare sau altoire.

Magnolia necesită mult soare, deci trebuie plantată într-un loc potrivit în grădină. Ideal ar fi ca aceasta să se planteze la începutul primăverii, după ce perioada de îngheț a trecut, și maxim până la finalul lui aprilie. Poate fi plantată și toamna, însă șanseze ca ea să se prindă și să se dezvolte scad considerabil.

Pomul se va pune într-o groapă cubică cu adâncime de maxim 80 cm, pe fundul căreia se pune și un strat de pietriș sau nisip. Acesta ajuta la absorbția apei pentru ca rădăcinile să nu putrezească. După ce groapa se umple cu pământ, se tasează locul și de udă cu multă apă. În cazul arbuștilor tineri, se recomandă sprijinirea acestora de un băț în primul an.

4. Curiozități despre magnolie. Creșterea și îngrijrea ei

Magnolia poate fi tunsă la finalul primăverii sau pe parcursul verii, pentru că se va evita creșterea uniformă a coroanei și vor fi îndepărtate și părțile uscate. În cazul plantelor tinere, vor fi tăieri ușoare și puține, după înflorire. Nu se recomandă tăierea specimenelor mai bătrâne, deoarece arbustul se regenerează mai greu pe măsură ce îmbătrânește, în acest fel fiind predispus mai ușor la infecțiile cauzate de tăiere.

Deși este iubitoare de soare, nu îi place seceta. Așadar, aceasta se udă săptămânal, iar în lunile toride de vară o dată la trei, patru zile. Și fertilizarea este un proces foarte important, mai ales dacă solul este slab nutritiv. Aceasta are cel mai mult nevoie de fiert. De aceea, este important ca planta să fie fertilizată în primii doi-trei ani de la plantare, primăvara sau vara, folosind materiale organice precum gunoiul de grajd sau produsele comerciale. În sezonul rece, aceasta ar trebui învelită în pânză sau în folie protectivă.

Magnoliile sunt iubitoare de soare, dar urăsc seceta
Magnoliile sunt iubitoare de soare, dar urăsc seceta

5. Contraindicații, boli, dăunători

Fiindcă nu are rădăcini foarte rezistente, planta nu ar trebui mutată din locul în care a fost plantată. De aceea, trebuie ales un loc bun pentru ea, însorit, încă de la bun început trebuie încă de la început. Totodată, plantarea trebuie făcută cu mare atenție pentru că rădăcinile se pot rupe rapid. Odată rupte, acestea se refac extrem de greu.

În general, magnolia este un arbust destul de rezistent și nu foarte pretențios, însă poate fi atacat de dăunători precum păduchii. Cele mai întâlnite boli care afectează magnolia sunt putregaiul și virozele. Pentru a o menține cât mai sănătoasă, folosește produse de protecție a plantelor, precum insecticide și fungicide.

Curiozități despre magnolie. Scoarța este eficientă în tratarea anxietății

6. Chinezii spun despre magnolii că sunt un simbol al purității și nobleței. De cealaltă parte, japonezii cred că florile de magnolie semnifică dragostea pentru natură, sinonime cu forța vieții. Din acest motiv, florile de magnolie se oferă în dar femeilor care au născut recent. Magnolia verde simbolizează entuziasmul, bucuria, sănătatea și norocul, în timp ce magnolia de culoare mov transmite încurajări și un gând bun de însănătoșire persoanei căreia i se oferă.

7. Magnolia are proprietăți pe care medicina tradițională chineză știe să le fructifice. Astfel, despre scoarța copacului se spune că este eficientă în tratamentul anxietății, tulburărilor de somn, tusei, spasmelor intestinale și sinuzitei. Țările asiatice se închină arborelui magnoliei.