Home » Când, unde, cum » Povestea incredibilă a femeii care a revenit la viață după ce a fost înghețată la -30 de grade Celsius. Mulți au spus că a fost un miracol

Povestea incredibilă a femeii care a revenit la viață după ce a fost înghețată la -30 de grade Celsius. Mulți au spus că a fost un miracol

Manolică Anca / 06.05.2022, 16:48
Povestea incredibilă a femeii care a revenit la viață după ce a fost înghețată la -30 de grade Celsius. Mulți au spus că a fost un miracol

Cu toții am auzit de miracole, de fenomene naturale incredibile, cazuri medicale misterioase sau de coincidențe norocoase. Unele ar putea avea sens, altele nu. Un astfel de miracol s-a întâmplat în 1980, când o fată pe nume Jean Hilliard a murit înghețată, dar a revenit la viață în mod miraculos. Află-i întreaga poveste, mai jos.

Șirul ghinionist de coincidențe care a dus la un dezastru

În noaptea de 20 decembrie 1980, Jean Hilliard, o fată de 19 ani din Lengby, Minnesota, se întorcea acasă când mașina ei a alunecat de pe carosabil și s-a prăbușit într-un șanț. Era un frig năprasnic, ningea și bătea vântul, iar fata știa că nu va reuși să supraviețuiască în mașina avariată până dimineață.

Prin urmare, a decis să meargă pe jos până la casa unei prietene, care se afla la 3,2 kilometri distanță de locul cu pricina. Însă, gradele cu minus de afară (-30 de grade Celsius) și faptul că a mers împotriva vântului, i-au făcut mult rău. Ultimul lucru pe care și l-a amintit a fost că ajunsese pe aleea casei prietenei sale, după care s-a prăbușit la doar cinci metri de ușa de la intrare.

Era în jurul orei 1 dimineața când nu și-a mai putut aduna puterile. A zăcut acolo timp de șase ore, în stare de inconștiență, în timp ce corpul ei îngheța încet, ca și cum s-ar fi transformat într-o sculptură de gheață.

La ora 7 dimineața, prietenul ei, Wally Nelson, i-a găsit trupul acoperit de zăpadă în fața casei sale. El a crezut că era moartă, deoarece fața ei părea palidă ca o fantomă. A urcat-o, însă, într-o mașină și a dus-o la spital.

Medicii știau că doar un miracol o putea salva pe Jean

După cum spun medicii, respira foarte încet și avea doar opt bătăi ale inimii pe minut. Temperatura corpului său era prea scăzută pentru a fi înregistrată pe termometru. Era înghețată ca piatra. Nu îi puteau mișca nicio parte a corpului, ochii nu reacționau la lumină și nici măcar nu puteau să-i străpungă pielea cu un ac.

Era complet înghețată și nu părea să existe nicio speranță de viață pentru ea. I-au pus doar comprese calde și umede în jurul corpului pentru a-i crește temperatura corpului. Cu toate acestea, medicii au auzit scâncete extrem de slabe ieșind din gura ei și au decis să lupte pentru viața ei.

Femeii care a revenit la viață după ce a fost înghețată la -30 de grade Celsius
Femeii care a revenit la viață după ce a fost înghețată la -30 de grade Celsius

Au înfășurat-o într-o pătură termică electrică și ea s-a dezghețat încet. După un timp, au putut simți un puls, un puls slab de opt bătăi de inimă pe minut. Medicii au înregistrat, de asemenea, respirații superficiale de două-trei respirații pe minut. Pentru comparație, o persoană sănătoasă are o bătaie a inimii de cel puțin șaizeci de bătăi pe minut și un minim de douăsprezece respirații pe minut.

Jean s-a decongelat și s-a trezit complet sănătoasă

La prânz, Jean și-a recăpătat cunoștința și a cerut un pahar cu apă. Era îngrijorată de ceea ce va spune tatăl ei despre distrugerea mașinii sale. După trei zile, ea își putea mișca picioarele și brațele. Cu toate acestea, medicii au pregătit-o pentru probabila amputare a ambelor picioare.

Spre bucuria lui Jean, medicii s-au înșelat. După 49 de zile, Jean a părăsit spitalul fără nicio leziune fizică sau psihică a corpului ei. „Nu-mi pot explica de ce este în viață”, a spus atunci medicul lui Jean. A primit o a doua șansă la viață.

Explicația revenirii miraculoase a lui Jean la viață

Oamenii de știință spun că este posibil din punct de vedere medical să supraviețuiești fiind înghețat pentru o perioadă mai lungă de timp. Corpul uman reacționează la frigul extrem ca un animal care hibernează. Pe măsură ce corpul se răcește, fluxul sanguin încetinește, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai puțin oxigen pentru metabolism.

În mod normal, creierul poate rezista între trei și șase minute fără oxigen înainte de a se produce leziuni cerebrale grave. Cu toate acestea, în cazurile de răcire lentă, corpul îngheață înainte ca inima să se oprească. În acel moment, creierul este atât de rece încât celulele cerebrale au nevoie de foarte puțin oxigen și creierul poate supraviețui timp de câteva ore fără să fie afectat.

Dacă fluxul sanguin crește în același ritm cu încălzirea corpului, persoana își poate reveni complet. În consecință, medicii de regulă sunt foarte precauți atunci când declară moartă o victimă a hipotermiei.