Home » Tehnologie & Știinta » Care este temperatura maximă la care poate rezista corpul uman. Răspunsul surprinzător al specialiștilor

Care este temperatura maximă la care poate rezista corpul uman. Răspunsul surprinzător al specialiștilor

Cojocaru Cristian / 09.03.2022, 12:37
Care este temperatura maximă la care poate rezista corpul uman. Răspunsul surprinzător al specialiștilor

Odată cu schimbările climatice care determină creșterea temperaturilor pe tot globul, căldura extremă devine din ce în ce mai mult o amenințare pentru sănătate. Corpul uman este rezistent, dar nu poate face atât de mult. Așadar, care este temperatura maximă la care poate rezista corpul uman?

Temperatura maximă pe care corpul uman o poate suporta

Răspunsul este unul relativ simplu, potrivit unui studiu efectuat în anul 2020. Temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman este de 35 de grade Celsius, fiind vorba despre temperatura bulbului umed. Temperatura bulbului umed nu este aceeași cu temperatura aerului pe care ai putea să o vezi raportată de prognozatorul local sau de aplicația meteo preferată.

Mai degrabă, o temperatură a bulbului umed este măsurată de un termometru acoperit cu o cârpă înmuiată cu apă și ia în considerare atât căldura, cât și umiditatea. Acesta din urmă este important pentru că, dacă este mai multă apă în aer, este mai greu ca transpirația să se evapore de pe corp și să răcească o persoană.

Dacă umiditatea este scăzută, dar temperatura este ridicată, sau invers, temperatura bulbului umed probabil nu se va apropia de punctul de vârf al corpului uman, a spus Colin Raymond, cercetător postdoctoral la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care studiază căldura extremă. Dar când atât umiditatea, cât și temperatura sunt foarte ridicate, temperatura bulbului umed se poate strecura spre niveluri periculoase.

De exemplu, când temperatura aerului este de 46,1 C și umiditatea relativă este de 30%, temperatura bulbului umed este de numai aproximativ 30,5 C. Dar când temperatura aerului este de 38,9 C și umiditatea relativă este de 77%, temperatura bulbului umed este de aproximativ 35 C.

temperatura maximă corpul uman
Daca temperatura bulbului umed este crescuta, atunci temperatura interna nu se mai poate regla

Temperatura internă nu mai poate fi reglată

Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate ridicate este că nu își mai pot regla temperatura internă. În acest moment, corpul devine hipertermic – peste 40 C. Acest lucru poate duce la simptome precum un puls rapid, o schimbare a stării mentale, o lipsă de transpirație, leșin și comă, potrivit National Institutes of Health.

Cu toate acestea, o temperatură a bulbului umed de 35 grade Celsius nu va provoca moartea imediată; probabil că durează aproximativ 3 ore pentru ca acea căldură să devină insuportabilă. Nu există nicio modalitate de a ști cu siguranță durata exactă, dar studiile au încercat să o estimeze prin scufundarea participanților umani în rezervoare de apă caldă și îndepărtarea lor atunci când temperatura corpului lor a început să crească necontrolat.

De asemenea, nu există o modalitate de a confirma că aceasta este temperatura exactă a bulbului umed, temperatură la care corpul uman nu poate supraviețui. Raymond a estimat că numărul adevărat este în intervalul de la 34 C la 36,5 C. Deși nimeni nu poate trăi la o temperatură a bulbului umed mai mare de aproximativ 35 C, temperaturile mai scăzute pot fi, de asemenea, mortale.

Exercițiile fizice și expunerea la lumina directă a soarelui facilitează supraîncălzirea. Puține locații au atins o temperatură a bulbului umed de 35 C în istoria înregistrată, conform studiului Science Advances. De la sfârșitul anilor 1980 și 1990, punctele fierbinți au fost în centrul și nordul Pakistanului și țărmul sudic al Golfului Persic.

„Există locuri care încep deja să experimenteze aceste condiții de o oră sau două, și odată cu încălzirea globală, aceasta va deveni mai frecventă”, a spus Raymond.

Locațiile care sunt expuse riscului acestor temperaturi în următorii 30 până la 50 de ani includ nord-vestul Mexicului, nordul Indiei, Asia de Sud-Est și Africa de Vest.