Home » Când, unde, cum » Povestea incredibilă a femeii care a trăit mai bine de 15 ani fără bani. Cum a reușit să-și câștige existența în acest timp. Experimentul inedit

Povestea incredibilă a femeii care a trăit mai bine de 15 ani fără bani. Cum a reușit să-și câștige existența în acest timp. Experimentul inedit

Manolică Anca / 01.02.2022, 12:44
Povestea incredibilă a femeii care a trăit mai bine de 15 ani fără bani. Cum a reușit să-și câștige existența în acest timp. Experimentul inedit

Tu ai putea trăi fără bani? Pentru mulți, ideea de a trăi fără finanțe este de neînchipuit. Dar fosta pshihoterapeută Heidemarie Schwermer, din Germania, a spus că a fost mai fericită și mai bine ca niciodată după ce a renunțat la bani. Și nu a avut niciun plan să se întoarcă la ei pentru că spunea ea, era mult mai fericită de atunci. Descoperă povestea incredibilă a femeii care a trăit mai bine de 15 ani fără bani.

Heidemarie Schwermer, femeia care a trăit mai bine de 15 ani fără bani

Heidemarie Schwermer s-a născut în 1942 în Memel (fosta Prusie de Est). În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ea și familia ei au venit ca refugiați în Germania, unde a crescut și a rămas până la sfârșitul vieții, în 2016. Povestea sa incredibilă începea acum mai bine de 25 de ani, când ea, o profesoară de gimnaziu de vârstă mijlocie care ieșea dintr-o căsnicie dificilă, și-a luat cei doi copii și s-a mutat în orașul Dortmund, în zona Ruhr din Germania.

Unul dintre primele lucruri pe care le-a observat a fost numărul mare de persoane fără adăpost, iar acest lucru a șocat-o atât de mult încât a decis să facă ceva în acest sens. Întotdeauna a crezut că persoanele fără adăpost nu au nevoie de bani pentru a fi acceptate din nou în societate, ci doar de o șansă de a se împuternici, făcându-se utile. Așa că a deschis un Tauschring (magazin de schimburi), numit „Gib und Nimm” (Dă și ia).

Micul ei proiect a fost un loc în care oricine putea schimba lucruri și abilități cu altele de care avea nevoie, fără niciun ban. Hainele vechi puteau fi schimbate cu aparate de bucătărie, serviciile auto în schimbul unor servicii de instalații sanitare, și tot așa.

Heidemarie Schwermer, femeia care a trăit mai bine de 15 ani fără bani
Heidemarie Schwermer, femeia care a trăit mai bine de 15 ani fără bani

Dacă la început nu a prins, ulterior a devenit un fenomen în oraș

Ideea nu i-a atras cu adevărat pe mulți dintre oamenii fără adăpost din Dortmund, pentru că, așa cum i-au spus unii dintre ei în față, nu credeau că o femeie educată din clasa de mijloc ar putea să se raporteze la situația lor. În schimb, micul ei magazin a fost asaltat de mulți dintre șomerii și pensionarii orașului, dornici să își schimbe lucrurile vechi cu ceva de care aveau nevoie.

Tauschring-ul lui Heidemarie Schwermer a devenit în cele din urmă un fel de fenomen în tot orașul și chiar a determinat-o pe creatoarea sa să își pună unele întrebări despre viața pe care o trăia. Ea a început să realizeze că trăia cu o mulțime de lucruri de care nu avea cu adevărat nevoie și, inițial, a decis să nu mai cumpere nimic altceva fără să dea la schimb.

Apoi și-a dat seama cât de nefericită era la locul de muncă și a făcut legătura între acest sentiment și simptomele fizice (dureri de spate constante) pe care le resimțea, așa că a decis să se angajeze în alte locuri de muncă. A început să spele vase pentru 10 Deutchmarks pe oră și, în ciuda faptului că mulți îi spuneau lucruri de genul: „Ai fost la universitate, ai studiat ca să faci asta?”, s-a simțit bine în pielea ei și nu a simțit că ar trebui să fie mai apreciată din cauza studiilor sale decât cineva care lucrează în bucătărie.

Cartea lui Heidemarie Schwermer
Cartea lui Heidemarie Schwermer

În 1996 a luat decizia vieții: să trăiască fără bani

Până în 1995, Tauschringul îi schimbase viața atât de mult încât nu cheltuia practic nimic, deoarece tot ceea ce avea nevoie părea să se regăsească în viața ei. Așa că, în anul următor, a luat cea mai mare decizie din viața ei: să trăiască fără bani. Copiii ei se mutaseră, așa că a vândut apartamentul din Dortmund și a decis să trăiască nomadic, făcând schimb de lucruri și servicii pentru tot ceea ce avea nevoie.

Plănuise să facă acest lucru timp de un an, dar a realizat că îi place atât de mult încât nu a mai putut renunța. 15 ani mai târziu, ea trăia în continuare conform principiilor Gib und Nimm, făcând diverse treburi în schimbul cazării în casele diferiților membri ai Tauschring și iubind fiecare minut. Schwermer a scris două cărți despre experiența sa de a trăi fără bani și și-a rugat editorul să doneze banii în scopuri caritabile, astfel încât să poată face fericiți mai mulți oameni.