Home » Când, unde, cum » Povestea incredibilă a omului care a sărit dintr-un avion, de la 7620 de metri înălțime, fără parașută. Cum a reușit să supraviețuiască

Povestea incredibilă a omului care a sărit dintr-un avion, de la 7620 de metri înălțime, fără parașută. Cum a reușit să supraviețuiască

Manolică Anca / 18.05.2022, 16:08
Povestea incredibilă a omului care a sărit dintr-un avion, de la 7620 de metri înălțime, fără parașută. Cum a reușit să supraviețuiască

La 30 iulie 2016, veteranul parașutist american Luke Aikins scria istorie, fiind prima persoană care a sărit de la 7.620 de metri înălțime, fără parașută. Prin cascadoria numită „Heaven Sent”, temerarul în vârstă de 42 de ani la acea vreme, a stabilit un record mondial. Cum a reușit să aterizeze în siguranță pe pământ. Soția și fiul de patru ani îl așteptau jos!

Omul care a sărit de la 7620 de metri înălțime, fără parașută

Luke Aikins a devenit prima persoană care a sărit cu parașuta de la peste 7.000 de metri înălțime fără parașută, aterizând într-o plasă instalată în deșertul din Simi Valley, California. Aikins executase anterior peste 18.000 de salturi. Tatăl și bunicul său au fost și ei parașutiști, iar soția sa a participat, de asemenea, la aproximativ 2.000 de salturi.

Pentru a reuși această performanță, Aikins a trebuit să își dirijeze corpul în cădere liberă folosind doar curenții de aer din jurul său pentru a ateriza în siguranță pe plasa de înaltă tehnologie de 10.000 de metri pătrați (aproximativ o treime din dimensiunea unui teren de fotbal) întinsă pentru a-l prinde.

Luke Aikins, bărbatul care a sărit dintr-un avion, de la 7620 de metri înălțime, fără parașută
Luke Aikins, bărbatul care a sărit dintr-un avion, de la 7620 de metri înălțime, fără parașută

În timp ce făcea uriașul salt, o mulțime de spectatori nerăbdători așteptau cu nerăbdare în deșertul californian „ieșirea” sa din nori. Printre ei se aflau soția lui Aikins, Monica, fiul său de patru ani, Logan, și un inginer civil, John Cruikshank, care a ajutat la conceperea îndrăzneței cascadorii. De asemenea, saltul a putut fi văzut și în direct la TV.

Cum a fost aterizarea

Parașutistul s-a lansat din avion la 7.620 de metri deasupra solului, devenind prima persoană care a sărit de la o asemenea înălțime și a aterizat în siguranță fără parașută. Dar, deși părea că totul a decurs cât se poate de bine pentru ceva atât de periculos, a existat un moment înainte de aterizare în care parcă i-a sărit inima din piept.

Bărbatul și-a petrecut cele două minute de cădere liberă concentrându-se în totalitate pe ghidarea sa către plasa de 3.000 de metri pătrați pe care se baza pentru a întrerupe căderea. Dar, cu puțin timp înainte de aterizare, avea o decizie importantă de luat. Înainte de a lovi plasa, trebuia neapărat să se sucească, astfel încât să fie cu fața în sus.

Momentul aterizării
Momentul aterizării

Dacă nu făcea acest lucru, risca să își rupă spatele, sau mai rău. Cu toate acestea, el nu era aliniat cu centrul fileului, așa că trebuia fie să petreacă încă o secundă prețioasă pentru a se orienta spre centru, fie să reușească să se rostogolească și să accepte că era descentrat. A aterizat, din fericire, în siguranță, fără niciun fel de incident.

„Am făcut acea rostogolire pe spate și, pentru că nu m-am mutat exact la centru, am avut puțin timp în plus. Așa că, atunci când m-am rostogolit pe spate, am fost cam cu o jumătate de bătaie mai devreme. Așa că m-am încordat, mi-am strâns degetele, m-am pregătit pentru impact – și nu l-am simțit.”, a povestit parașutistul Luke Aikins.