Home » Când, unde, cum » Povestea lui Walt Disney. 6 lucruri pe care cel mai probabil nu le știai despre creatorul celebrelor desene animate

Povestea lui Walt Disney. 6 lucruri pe care cel mai probabil nu le știai despre creatorul celebrelor desene animate

Nistor Alexandru / 24.11.2021, 17:51
Povestea lui Walt Disney. 6 lucruri pe care cel mai probabil nu le știai despre creatorul celebrelor desene animate

Cu toate că desenele sale animate sunt printre cele mai celebre din lume, povestea lui Walt Disney nu este așa cum te așteptai. Află lucruri mai puțin știute despre cel care a primit 22 de Oscaruri în întreaga sa carieră.

Povestea de viață a lui Walk Disney

Walt Disney este un celebru regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american care a reușit să câștige 22 de premii Oscar. Cu toate acestea, Neal Gabler a realizat un portret poate șocant pentru unii despre cunoscutul Walt Disney, în cartea sa biografică ”Walt Disney: The Triumph of the American Imagination”. Află lucruri pe care probabil nu le știai despre celebrul animator.

Walt Disney era o persoană rasistă

În carte apare faptul că Disney era o persoană rasistă și nu ezita să arate acest lucru de fiecare dată când avea ocazia. Astfel, în timpul ședințelor sale, acesta folosea de foarte multe ori apelative și termeni ofensatori la adresa persoanelor de culoare, indiferent că era vorba despre adulți sau copii.

Disney avea o părere deloc bună despre femei

Cu atât mai mult, regizorul avea o părere mai puțin bună despre femei. Așa cum menționa Ward Kimball, unuoi dintre asociații lui Disney, acesta ”n-avea încredere în pisici și femei”. Walt Disney dădea dovadă de misoginism, astfel că la baza acestui lucru stă o scrisoare pe care acesta i-a trimis-o unei femei care dorea să lucreze ca animator. Nu a contact dacă respectiva femeie știa să facă acest lucru sau nu, Disney a refuzat-o din cauza sexului acesteia.

”Femeile, pur şi simplu, nu fac muncă creativă. Munca creativă este realizată doar de bărbaţi tineri. Din acest motiv, fetele nu sunt luate în seamă atunci când îşi doresc să înceapă pregătirea pentru asemenea calificare‟, i-a transmis Walt Disney repectivei femei cu ajutorul scrisorii.

Familia din care provenea era una modestă

Walt Disney s-a născut în Chigago în decembrie 1901, fiind cel de-al patrulea copil din cei cinci. Acesta s-a mutat la o fermă în Missouri pe când avea doar patru ani, în orășelul Marceline. Acesta a fost felicitat de talentul său la desen de către o mătușă și un vecin. Viitorul animator a părăsit respectivul orășel și s-a mutat în Kansas în anul 1911, iar în anul 1917 a revenit în Chicago. Acesta a renunțat la liceu pe vremea când avea 16 ani, iar atunci când Statele Unite a intrat în război, acesta s-a alăturat Crucii Roșii, falsificându-și actele pentru a nu fi înrolat.

povestea walt disney
Vocea lui Mickey Mouse a fost dublata de Walt Disney

Vocea lui Mickey Mouse a fost intrerpretată chiar de el

Imediat după ce a părăsit Crucea Roșie, acesta a încercat să obțină un post de caricaturist. Cu toate acestea, el nu a fost acceptat și s-a angajat ca și creator de reclame pentru reviste și cinematografe, urmând să dezvolte un mare interes pentru animații. Ulterior, acesta și-a deschis propriu studio în anul 1922 denumit Laugh-O-Gram, însă la doar un an, l-a închis.

Tot în același an, acesta a fondat Disney Brothers Studio alături de Roy, fratele său. Aceștia au produs câteva desene animate, iar în anul 1927, au lansat serialul de desene animate Oswald. După ce a pierdut drepturile de copyright asupra personajului, și-a creat propriu personal pe care l-a numit inițial Mortimer Mouse. Mickey Mouse a devenit apoi, debutând în 1928. Walt Disney a fost cel care l-a dublat pe celebrul șoarece.

Filmele de propagandă din Al Doilea Război Mondial

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Disney a realizat mai multe filme educaționale pentru mai multe agenții de stat, astfel că cetățenii erau îndemnați să își plătească taxele pentru a sprijini războiul. Cu toate că Disney a creat și celebrul rățoi Donald care a avut un real succes, acesta nu a dorit inițial să își păteze imaginea pentru că nu este implicat în politică. Așadar, acesta a realizat filme precum Der Furerher’s Face în anul 1943.

Walt Disney a avut o mare pasiune pentru trenuri

Toată viața acesta a avut o mare pasiune pentru trenuri, iar acest lucru probabil pentru că atât tatăl său cât și unchiul său au lucrat la căile ferate, iar când locuia în Kansas, acesta vindea ziare și snacks-uri în tren. În timpul unei călătorii cu trenul din anul 1928, acesta și-a imaginat un personaj care ulterior s-a dovedit a fi Mickey Mouse. Ulterior, acesta a început să construiască machete de trenuri.