Premierul României care a fost ucis. Care a fost motivul asasinatului. Date din istorie mai puțin știute

de:
22 03. 2022, 12:04
Armand Călinescu, premierul României care a fost ucis

Armand Călinescu a fost prim-ministrul României între 7 martie și 21 septembrie 1939. În caz că nu știați deja acest lucru, în toamna acelui an, el a fost ucis de către un grup de 8 persoane. Dar, care a fost motivul asasinatului? Ei bine, puteți afla asta în rândurile de mai jos. Află în continuare detalii mai puțin știute despre premierul României care a fost ucis.

Armand Călinescu, premierul României care a fost ucis

Născut la Pitești, la data de 4 iunie 1893, Armand a fost fiul colonelului Mihai Călinescu. Fiind un elev eminent, el a finalizat, în paralel, cursurile Facultăților de Drept și de Filozofie din Capitală. Apoi, Armand Călinescu a obținut titlul de doctor în Științe Politice și Economice, la Paris.

După cum am menționat și în primele rânduri, Armand Călinescu el a fost prim-ministrul României până la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. La vremea respectivă, el era un om politic foarte important, în Partidul Național Țărănesc. Ba chiar mai mult de atât, fostul premier a avut un rol determinant și la înființarea partidului Frontul Renașterii Naționale.

Care a fost motivul asasinării lui Armand Călinescu

Nefiind de acord cu Mișcarea Legionară, Călinescu a fost tot timpul împotriva acesteia. În plus, el a fost cel care a ajutat la arestarea lui Corneliu Zelea Codreanu, important lider legionar care avea să fie ucis alături de alți 13 legionari. Aceștia au fost omorâți în pădurea Tâncăbești.

Mai exact, Corneliu Zelea Codreanu a fost condamnat la 10 de închisoare, însă a fost omorât în timp ce era dus la penitenciarul Jilava. Partizanii Mișcării Legionare erau de părere că fostul premier era de vină pentru moartea lui Codreanu, așa că au pus la cale asasinarea sa.

În consecință, pe data de 21 septembrie 1939, un grup format din bărbați au tras nu mai puțin de 20 de gloanțe Armand Călinescu. Evenimentul a avut loc în trafic, după ce o căruță a blocat mașina premierului. Când Călinescu a coborât din mașină pentru a vedea ce se întâmplă, legionarii l-au ciuruit. Este important să menționăm faptul că, asasinii au pornit imediat către postul de radio, au anunțat că Armand Călinescu a fost ucis, iar apoi s-au predat autorităților.

Armand Călinescu, prim-ministrul României care a fost ucis

Criminalii au fost uciși chiar în locul unde l-au asasinat pe Călinescu

Potrivit Adevărul, Regele Carol al Doilea spunea la vremea respectivă următoarele: „După 6 ani nu m-am așteptat că trebuie să însemnez o pagină de sânge în istoria politică a țării. La ora 14, Călinescu a fost mișelește asasinat de o bandă de gardiști. (…) E așa de neromânesc această faptă, încât se vede clar că este vădită inspirație străină. Sunt tipice metode teroriste slave”.

Ei bine, bărbații care l-au asasinat pe Armand Călinescu au fost la rândul lor uciși în același loc unde și-a dat duhul și premierul. Se pare că, trupurile neînsuflețite ale acestora au stat în stradă vreme de trei zile, pentru a da un exemplu celor care mai au de gând să comită o astfel de faptă îngrozitoare. De asemenea, regele a ordonat capturarea și a celorlalți lideri legionari din România și uciderea lor.