Home » Când, unde, cum » Închisoarea din lume unde se recoltează organele deținuților. Un fost condamnat a dezvăluit tot ce se petrece aici

Închisoarea din lume unde se recoltează organele deținuților. Un fost condamnat a dezvăluit tot ce se petrece aici

Cojocaru Cristian / 08.02.2022, 11:16
Închisoarea din lume unde se recoltează organele deținuților. Un fost condamnat a dezvăluit tot ce se petrece aici

Un sistem penitenciar a fost mediatizat datorită practicilor sale inumane. Un fost deținut al închisorii a povestit cum acolo erau recoltate organele celor închiși, iar două treimi din transplanturile de organe din China proveneau de la prizonieri. Află unde este închisoarea din lume unde se recoltează organele deținuților.

Închisoarea unde organele se recoltează de la deținuți

Sistemul penitenciar Laogai din China a luat naștere în anul 1949, după ce Mao Zedong a ajuns la putere, iar acesta există și în prezent. Conceptul are la bază ideologia chineză cu privire la pedeapsă, astfel că un comportament antisocial ar putea fi „reeducat” prin muncă silnică.

Așadar, în loc să fie urmărită scăderea recidivei, chinezii comuniști au căutat să transforme prizonierii în „oameni socialiști”, obligându-i pe aceștia să muncească pentru stat și să îi expună la doctrina ideologică, potrivit site-ului Laogai Research Foundation, un ONG creat de Harry Wu, un fost deținut Laogai care a petrecut 19 ani într-una dintre închisori, fără a fi avut vreodată un proces.

Acesta a fost eliberat în anul 1979, iar la câțiva ani a putut să emigreze în SUA, acolo unde a înființat atât ONG-ul cât și Muzeul Laogai, unde este expusă povestea pe larg a modului în care funcționează acel penitenciar. Acest lagăr a fost construit cu ajutorul URSS și totodată inspirat din Gulagul sovietic.

În cadrul lui, tratamentele inumane erau la ordinea zilei. Acest sistem încarcerează atât infractori de drept comun cât și persoane care reprezintă un pericol pentru stat, precum opoziția față de actuala politică și critici aduse la adresa oficialilor din guvern, ori practicarea unor religii interzise.

De cele mai multe ori, deținuții politici nu au parte de proces și sunt reținuți pentru acuzații care nu sunt specificate, iar termenul de pedeapsă este unul nelimitat. Teoretic, în anul 1994, pe baza criticilor internaționale, guvernul chinez a pus capăt sistemului Laogai, însă în realitate, aceste închisori au continuat să funcționeze în același mod, iar practicile erau desfășurate în mod secret.

închisoarea recoltează organele
Organele provin de la detinutii executati in ciuda traditiilor Chinei

Produsele din magazine fabricate în închisori

Potrivit Laogai Research Foundation, acest sistem numără în prezent peste 1.000 de centre de detenție unde sunt încarcerate câteva milioane de persoane. Deși Laogai pretinde că „reformează” deținuții, acești sunt utilizați în diferite industrii și forțați să muncească, astfe că „întreprinderile” obțin venituri uriașe.

Cu toate acestea, produsele Laogai sunt greu de identificat și ajung în rafturile magazinelor din întreaga lume, iar unele guverne închid ochii pentru a păstra relațiile economice cu China. Cu toate că există companii care sunt utilizate ca paravane pentru faptul că produsele sunt fabricate în închisoare, este greu de a demonstra acest lucru în instanță.

Chiar și cele mai multe persoane executate din lume provin tot din China, cu toate că acest lucru este un secret bine păstrat. Potrivit organizațiilor drepturilor omului, mii de persoane sunt executate, numărul acestora ajungând chiar și la 16.000. Așadar, începând cu anul 1980, guvernul chinez a început să recolteze organele celor închiși pentru a obține venituri.

În acest sens, a fost oferită statului încă o modalitate de a-și exploata deținuții, chiar și după moartea lor. Recoltarea de organe din China este una uriașă, având în vedere că doar în perioada 2000 – 2004, au fost efectuate 34.726 de transplanturi. În ceea ce privește donarea organelor în mod voluntar, acest lucru nu este de conceput în China din cauza tradițiilor potrivit cărora, corpul trebuie să rămână neatins după moarte. Cu toate acestea, organele provin de la deținuții executați,