Home » Știri » Știri externe » Țara care ar putea depăși China ca număr de locuitori. Ce arată statisticile

Țara care ar putea depăși China ca număr de locuitori. Ce arată statisticile

Manolică Anca / 15.01.2022, 13:19
Țara care ar putea depăși China ca număr de locuitori. Ce arată statisticile

China a fost cea mai populată țară din lume pentru o lungă perioadă de timp. Dar, în curând, acest lucru s-ar putea schimba. Populația Chinei crește în cel mai lent ritm din ultimele decenii, se arată în unele date de recensământ recente, țara adăugând doar circa 72 de milioane de persoane în ultimii zece ani. Află care este țara care ar putea depăși China ca număr de locuitori.

Ce țară va depăși în curând China ca număr de locuitori

Cele mai recente date plasează China pe drumul spre a fi depășită de India ca cea mai populată țară, lucru care se așteaptă să se întâmple până în anul 2025. Cele mai populate două țări din lume vor face schimb de locuri în acest deceniu, deoarece India continuă să înregistreze o creștere demografică aproape dublă față de China.

Aceasta din urmă a înregistrat cea mai mică creștere demografică din 1960 încoace. Rata medie anuală de creștere a fost de 0,53% în până în 2020, în scădere de la 0,57% între 2000 și 2010, ducând populația la 1,41 miliarde de locuitori. La 1 noiembrie 2020, populația totală a continentului era de 1,41178 miliarde de locuitori. Dar vecinul sudic este aproape în urma sa.

India se apropie cu pași repede de China, ca număr de locuitori

Populația Indiei a fost estimată în 2020 de către Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU la 1,38 miliarde de locuitori, cu 1,5% în urma Chinei. India a menținut o rată de fertilitate de aproximativ 2,3, ceea ce indică faptul că populația sa ar putea să o depășească pe cea a Chinei până maximum în 2025.

India va depăși în curând China ca număr de locuitori
India va depăși în curând China ca număr de locuitori

Scăderea ratei de creștere, în pofida faptului că Beijingul a retras politica copilului unic în 2016, după ce aceasta era în vigoare de la sfârșitul anilor 1970, va spori presiunea asupra Beijingului pentru a stimula natalitatea, în timp ce cea mai populată țară se confruntă cu îmbătrânirea rapidă a populației și cu povara economică rezultată.

Vârsta medie a populației chineze era de 38,8 ani în 2020, față de 38 de ani în SUA. Până în 2050, această diferență va crește, vârsta medie a Chinei urmând să ajungă la 55-56 de ani, iar cea a SUA la 44-45 de ani. Vârsta medie actuală a populației indiene este de 29 de ani și se preconizează că va crește la 38 de ani până în 2050, ceea ce conferă țării un avantaj demografic semnificativ.

Nigeria ar urma să urce pe locul 3

China și India reprezintă în prezent aproximativ 37% din întreaga populație globală de aproximativ 7,7 miliarde, China găzduind în prezent aproximativ 1,4 miliarde de oameni și India cu 1,3 miliarde. Dar până în 2027, India va avea mai mulți oameni decât China, potrivit raportului ONU 2019 World Population Prospects, iar până în 2050 se așteaptă ca decalajul să extindă și mai mult.

Pe lângă India care va depăși China, raportul ONU mai spune că Nigeria va fi a treia cea mai populată țară până în 2050, cu aproximativ 733 de milioane de locuitori, depășind Statele Unite, care vor scădea pe locul patru, cu o populație de 434 de milioane de locuitori. Pakistanul va rămâne a cincea țară din lume ca populație.