Home » Când, unde, cum » Primii 11 actori care au câștigat un Oscar. Premiile se acordă încă din 1929

Primii 11 actori care au câștigat un Oscar. Premiile se acordă încă din 1929

Cojocaru Cristian / 23.03.2022, 14:38
Primii 11 actori care au câștigat un Oscar. Premiile se acordă încă din 1929

Unul dintre cele mai cunoscute premii acordate în industria cinematografică este Oscarul. În cadrul acestei gale, sunt premiate 24 de categorii. Dintre acestea face parte și cea de „cel mai bun actor”. Află care au fost primii actori care au câștigat celebrul Oscar.

Care au fost primii actori care au primit premiul Oscar

Premiul Oscare pentru „Cel mai bun actor” este acordat încă din anul 1929. După aproape un secol, în continuare este unul dintre cele mai râvnite premii din industria cinematografică. Iată care au fost primii actori care au reușit să adauge celebra statuetă în palmaresul lor.

Emil Jannings

Primul care a fost onorat cu Oscarul pentru cel mai bun actor de către Academia de Arte și Științe Cinematografice din Statele Unite a fost Emil Jannings pentru rolul din filmul „Ultimul ordin” și „Soarta cărnii”, ambele filme mute. Jannings s-a confruntat cu Charlie Chaplin însuși în această primă ediție a premiilor din 1929. A murit în 1959, la vârsta de 65 de ani, din cauza cancerului la ficat.

Warner Baxter

Actorul american Warner Baxter a câștigat al doilea Oscar din istoria premiilor datorită filmului „În vechiul Arizona”. Are o stea pe Hollywood Walk of Fame și a jucat în aproape 50 de filme în anii 1920. Baxter a murit în 1951, la vârsta de 62 de ani, de pneumonie.

George Arliss

Actorul britanic George Arliss a fost primul englez care a câștigat un Oscar. A fost datorită performanței sale din „Disraeli” din 1930, ridicându-se deasupra candidaturilor lui Lawrence Tibbett sau Ronald Colman. Arliss a murit în 1946, la vârsta de 77 de ani, din cauza unei boli infecțioase pe care nu a putut să o depășească.

Lionel Barrymore

Actorul american Lionel Barrymore a câștigat Oscarul în 1931 datorită rolului său de avocat alcoolic din filmul „A Free Soul”, în care a fost însoțit de Clark Gable și Norma Shearer, printre alții. De remarcat este și rolul său din „Ce frumos este să trăiești”. Barrymore a murit în 1954, la vârsta de 76 de ani, după un infarct miocardic acut.

Fredric March și Wallace Beery

Două premii Oscar au ajuns la acest actor american. Prima, de „Dr. Jekyll and Mr. Hyde” în 1932 și mai târziu pentru „The Best Years of Our Lives” în 1946. A fost și prezentator la premiile Oscar. Wallace Beery a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în 1932 pentru „The Champ”. A fost prima și singura ediție în care s-a înregistrat egalitate la categoria „Cel mai bun actor”.

Charles Laughton

Actorul și regizorul american de film și teatru britanic naționalizat Charles Laughton a câștigat cel de-al șaptelea Oscar pentru „Cel mai bun actor” la ceremonia din 1933 datorită rolului său din filmul „Viața privată a lui Henric al VIII-lea”. A fost, de asemenea, primul lungmetraj englez care a fost nominalizat la premiul pentru „Cel mai bun film”. Laughton a murit în 1962, la vârsta de 63 de ani, din cauza cancerului la rinichi.

actori câștigat oscar
Regele Hollywood-ului, Clark Gable a castigat Oscarul in anul 1934

Clark Gable

Numit unul dintre cei mai buni actori de film clasic, actorul american Clark Gable a câștigat un Oscar pentru cel mai bun actor principal pentru interpretarea sa din „It Happened One Night” în 1934. În ciuda acestui fapt, el este cel mai bine cunoscut pentru rolul lui Rhett Butler în clasicul „Gone with the Wind”, lansat în 1939. Regele Hollywood-ului a murit în 1969 la vârsta de 59 de ani din cauza unui infarct miocardic acut.

Victor McLaglen

Boxerul și actorul britanic Victor McLaglen a fost onorat cu un Oscar în 1935 pentru rolul din „The Informer”. American naturalizat, a murit în 1959 la vârsta de 72 de ani, tot din cauza unui infarct miocardic acut.

Paul Muni

Actorul ucrainean Paul Muni și-a câștigat statueta pentru cel mai bun actor pentru „Tragedia lui Louis Pasteur” la ceremonia Oscarului din 1936. Actor de teatru, film și televiziune, a murit în 1967, la vârsta de 72 de ani, din cauza unei boli cardiovasculare.

Spencer Tracey

Actorul american Spencer Tracy, cu o personalitate complicată, a reușit să câștige două premii la această categorie și mai multe globuri de aur. Primul său Oscar avea să vină în 1937 pentru „Captains Courageous” și al doilea chiar anul următor, 1938, pentru interpretarea sa din „The Forge of Men”. De asemenea, Tracy a murit la vârsta de 67 de ani din cauza unui infarct miocardic acut.