Home » Life & Style » Copacul DiCaprio. Motivul pentru care acest arbore a fost numit după celebrul actor de la Hollywood

Copacul DiCaprio. Motivul pentru care acest arbore a fost numit după celebrul actor de la Hollywood

Voicu Costin / 18.01.2022, 13:02

Florile și arbuștii au denumiri din limba latină, dar unele specii ajung să aibă denumiri și în funcție de regiunea unde sunt descoperite sau preiau numele unor mari celebrități. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul copacului DiCaprio, denumit după marele actor de la Hollywood. Cum de s-a ajuns la acest fapt aflăm imediat!

Copacul DiCaprio, recunoștința față de actorul celebru

O specie nouă de copac a fost numită după actorul american Leonardo DiCaprio. Oamenii de știință, de la Grădina Botanică Regală, Kew, spun că au făcut acest lucru în onoarea vedetei care a salvat o pădure tropicală de la tăiere. Arborele crește doar în pădurea Camerunului, cunoscută pentru biodiversitatea sa.

„Credem că actorul a fost deosebit de important în oprirea tăierilor forestiere din Pădurea Ebo”, a spus Dr. Martin Cheek, de la Kew.

Ebo este una dintre cele mai mari păduri tropicale relativ neatinse din Africa Centrală. Ea dispune de o flora și o fauna diversificată, unele dintre specii fiind chiar pe cale de dispariție.

Experții internaționali au adresat guvernului o scrisoare în care menționează prețioasele specii de animale și plante aflate în pericol. Inițiativa a fost preluată de Leonardo DiCaprio, ale cărui postări pe rețelele sociale au oferit un impuls campaniei.

Ulterior, guvernul a revocat planurile de a permite exploatarea forestieră, deși pădurea nu a fost încă desemnată oficial parc național.

Arborele „Dicaprio” este prima plantă recent descoperită care a fost numită oficial de oamenii de știință Kew în 2022, prin publicarea în jurnalul științific PeerJ. Micul copac tropical are flori galbene lucioase care cresc din trunchi. Este un membru al familiei ylang ylang și a fost găsit doar într-o zonă mică a pădurii, fiind pe cale de dispariție.

În 2021, peste 200 de plante și ciuperci din toată lumea au fost denumite oficial de oamenii de știință de la Kew și colaboratorii lor, inclusiv un crin roz din aceeași pădure, o plantă de tutun sălbatic care prinde insecte, găsită în Australia, și o orhidee cu flori asemănătoare stelelor, din insula Madagascar, care poate crește în întuneric.

Leonardo DiCaprio, un activist de mediu convins

Leonardo DiCaprio este identificat drept una dintre cele mai active celebrități când vine vorba de activismul împotriva schimbărilor climatice. Potrivit spuselor lui, era dornic să învețe despre ecologie încă de la o vârstă fragedă, vizionând documentare despre defrișarea pădurilor tropicale și dispariția speciilor și habitatelor. El a înființat Fundația Leonardo DiCaprio în 1998, o organizație non-profit dedicată promovării conștientizării schimbărilor mediului.

Deși este preocupat de toate problemele mediului, se concentrează pe încălzirea globală, pe păstrarea biodiversității Pământului și pe susținerea energiei regenerabile. A lucrat la proiecte în peste 40 de țări și a produs două scurte documentare, „Water Planet” și „Global Warning”. DiCaprio a primit laude de la grupurile ecologiste și distincții, inclusiv premiul Martin Litton pentru mediu în 2001 de la Environment Now și premiul pentru leadership de mediu în 2003 de la Global Green USA.

A fost un susținător activ al numeroaselor organizații de mediu și a făcut parte din consiliul de administrație al World Wildlife Fund, Global Green USA și Internațional Fund for Animal Welfare.

DiCaprio afirmă că încălzirea globală este „problema de mediu numărul unu” a lumii. El a prezidat sărbătoarea națională a Zilei Pământului în 2000, unde l-a intervievat pe Bill Clinton și au discutat despre planurile de a face față încălzirii globale și a mediului. În 2014 a fost numit reprezentant al Națiunilor Unite pentru schimbările climatice și a făcut o declarație de deschidere către membrii Summit-ului ONU privind schimbările climatice.

În mai 2021, DiCaprio a anunțat că oferă 43 de milioane de dolari pentru a pune în aplicare operațiuni de conservare în Insulele Galapagos, anunțul fiind publicat pe conturile sale de pe rețelele sociale.