Home » Știri » Legislația protecției mediului se modifică. Amenzi mai mari și pedepse mai aspre, în România, pentru aceste greșeli

Legislația protecției mediului se modifică. Amenzi mai mari și pedepse mai aspre, în România, pentru aceste greșeli

Alexandru Cazacu / 20.04.2021, 13:32
Legislația protecției mediului se modifică. Amenzi mai mari și pedepse mai aspre, în România, pentru aceste greșeli

Legislația europeană cu privire la protecția mediului va fi modificată, iar încălcarea acestor legi va atrage pedepse și amenzi mai mari. Modificările au fost promulgate luni de către președintele Klaus Iohannis.

Legislația protecției mediului se modifică. Amenzi și pedepse mai mari

Proiectul de lege promulgat luni de către președintele Iohannis, devine Legea nr. 90/2021 și va face puțină ordine în legislația cu privire la protecția mediului. Proiectul prevede anularea Legii 101/2011 pentru prevenirea și sancționarea unor fapte privind degradarea mediului. Totodată, acesta prevede și preluarea unor prevederi ale legii 101/2011.

De asemenea, vor fi introduse noi prevederi în Legea 211/2011 cu privire la regimul deșeurilor, în OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice și în OUG 195/2005 privind protecția mediului, potrivit avocatnet.ro.

Închisoare până la trei ani pentru cei care încalcă această lege

Așadar, OUG 195/2005 va fi modificată în așa fel încât, după ce prevederile proiectului de lege vor intra în vigoare, va fi considerată infracțiune și va putea fi pedepsită cu închisoare de până la trei ani și “exploatarea cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu a unei instalații în care se desfășoară o activitate periculoasă sau în care sunt depozitate ori utilizate substanțe sau preparate periculoase, de natură a provoca în afara instalației decesul ori vătămarea corporală a unei persoane sau o daună semnificativă adusă mediului”.

Infracțiunea menționată mai sus se va alătura celor care există deja, cum ar fi transportul și tranzitul de substanțe și preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare sau cultivarea plantelor superioare modificate genetic în vederea testării sau în scop comercial, fără înregistrarea prevăzută de lege.

Legislația protecției mediului se modifică. Pedepse mai aspre și amenzi mai mari
Legislația protecției mediului se modifică. Pedepse mai aspre și amenzi mai mari

Alte modificări aduse în legislația protecției mediului

De asemenea, noul proiect va aduce modificări și pentru OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Mai exact, va introduce comerțul exemplarelor din specii protejate de animale și plante în rândul infracțiunilor care pot fi pedepsite cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la 1 an.

Potrivit proiectului, se va face excepție de la această regulă, în cazul ”în care fapta afectează o cantitate mică de astfel de exemplare și are un impact nesemnificativ asupra stării de conservare a speciilor”. De asemenea, proiectul mai prevede că dacă infracțiunile nu sunt săvârșite cu intenție, vinovatul va putea fi sancționat doar cu amendă sau pedeapsa cu închisoarea, dar redusă la jumătate față de limitele impuse de legislație.

Amenzile calculate prin sistemul zilelor-amendă se vor majora

Amenzile calculate prin sistemul zilelor-amendă se vor mări în cazul abaterilor de la legislația privind protecția mediului. Adică, în cazul acestor abateri, valoarea unei zile de amendă va fi cuprinsă între 500 lei și 25.000 lei, nu între 100 și 5.000 de lei, așa cum stabilește Codul penal.

Toate aceste modificări sunt necesare, deoarece s-a constatat că o parte dintre prevederile naționale din domeniul protecției mediului, prezente în mai multe acte normative, se suprapun, iar amenzile mult mai mici decât stabilește legislația europeană. Important de menționat este faptul că, proiectul de lege nu se aplică acum, deoarece trebuie să fie mai întâi publicat în Monitorul Oficial.