Home » Știri » Amendă de până la 30.000 de lei pentru această greșeală! Ce este interzis să faci. Legea menționează clar

Amendă de până la 30.000 de lei pentru această greșeală! Ce este interzis să faci. Legea menționează clar

Alexandru Cazacu / 26.02.2021, 16:02
Amendă de până la 30.000 de lei pentru această greșeală! Ce este interzis să faci. Legea menționează clar

Vești proaste pentru cei care fac acest lucru. Aceștia pot fi sancționați cu o amendă de până la 30.000 de lei de către autoritățile de mediu, ba chiar mai mult li se poate confisca și mașina. Despre ce este vorba veți afla în continuarea articolului.

Amendă de până la 30.000 de lei pentru această greșeală! Ce este interzis să faci

Autoritățile de mediu din România s-au pus pe treabă. În ultima perioadă s-au desfășurat mai multe acțiuni pentru identificarea și sancționarea celor care transportă și depozitează ilegal deșeurile. Conform legii, cei care aruncă deșeuri în spații neamenajate, pe lângă sancțiuni de zeci de mii de lei, riscă să aibă și mașina confiscată.

Mai exact, potrivit paginii de Facebook a Gărzii Naționale de Mediu, în ultima vreme, pentru depozitarea deșeurilor pe câmp, pe lângă amenzile usturătoare care au ajuns chiar și la 30.000 de RON, inspectorii Gărzii de Mediu au confiscat și câteva dintre mijloacele de transport folosite la transportul ilegal acestora.

Potrivit HG 1.061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României, cei care sunt prinși că abandonează deșeuri pe traseu sau le transportă fără a deține o autorizație de mediu (pentru activitățile de colectare/ stocare temporară/ tratare/ valorificare/ eliminare) pot fi amendați cu sume cuprinse între 15.000 și 30.000 de lei.

În unele cazuri, transportatorii de deșeuri pot fi amendați chiar dacă au autorizație

Transportatorii deșeurilor pot fi amendați cu aceleași sume, chiar dacă au o autorizație de mediu validă. Acest lucru se poate întâmpla în cazul în care se produce un accident în timpul transportului, iar transportatorii nu anunță imediat inspectoratul pentru situații de urgență și agenția pentru protecția mediului din județul în care s-a produs accidentul.

În acest caz, pe lângă amenzi, potrivit HG 1.610/2008 prevede că autoritățile de mediu pot aplica și ”sancțiunea contravențională complementară a confiscării mijlocului de transport destinat sau folosit la săvârșirea faptei”.

”Aprobarea pentru efectuarea transportului deșeurilor periculoase poate fi o aprobare dată pentru o anumită categorie de deșeuri periculoase și un singur transport sau poate fi o aprobare dată pentru o anumită categorie de deșeuri periculoase și mai multe transporturi, caz în care valabilitatea aprobării este de 2 ani de la data acordării acesteia”, se arată în Hotărâre.

Această greșeală poate fi sancționată cu amendă de până la 30.000 de lei
Această greșeală poate fi sancționată cu amendă de până la 30.000 de lei

Firmele pot fi sancționate cu amenzi de până la 40.000 de lei

Cu toate acestea, firmele care nu aruncă gunoaiele rămase după diferite lucrări de construcții în locuri special amenajate, pot fi sancționate cu amenzi de până la 40.000 de lei, se arată în Legea 211/2011 cu privire la regimul deșeurilor, care a fost modificată la sfârșitul lui 2019. Mai mult de atât, pe lângă amendă, aceste firme vor fi obligate să curețe și terenul unde au depozitat ilegal gunoaiele și să le transporte în locurile special amenajate în acest sens.

Pe de altă parte, persoanele fizice care nu depozitează deșeurile în locurile speciale în acest scop și le aruncă la întâmplare, pot fi amendate cu sume de până la 6.000 de lei. La fel ca și firmele care care depozitează ilegal deșeurile, persoanele fizice vor fi obligate să curețe unde au aruncat gunoiul și să-l depoziteze corespunzător, în locuri special amenajate.