Home » Când, unde, cum » Primul criminal în serie a fost un căpitan al Ioanei d’Arc. Faptele lui au îngrozit societatea

Primul criminal în serie a fost un căpitan al Ioanei d’Arc. Faptele lui au îngrozit societatea

Cojocaru Cristian / 21.03.2022, 11:37
Primul criminal în serie a fost un căpitan al Ioanei d’Arc. Faptele lui au îngrozit societatea

Chiar dacă nu ar fi fost nimic altceva neobișnuit la nobilul cu breton Gilles de Rais (1404–1440), cariera sa remarcabilă de soldat în Războiul de o sută de ani și de camarad de arme cu Ioana d’Arc ar fi fost suficientă pentru a-și garanta loc în istorie. Acesta a rămas în istorie și ca fiind primul criminal în serie.

Primul criminal în serie din istoria societății

Aceste realizări pot fi văzute astăzi și în umbra vieții secrete pe care acesta a dus-o de-a lungul acțiunilor sale pentru că el comitea și crime groaznice, ucigând copii, devenind astfel primul criminal în serie din istorie. Prima parte a vieții a lui Gilles de Rais a fost marcată de tragedie.

Ambii săi părinți au murit în jurul anului 1415: tatăl său, Guy de Laval, a fost ucis într-un accident de vânătoare înfiorător la care de Rais ar fi putut fi martor, iar mama sa, Marie de Craon, a murit dintr-o cauză necunoscută. A fost crescut de bunicul său matern, Jean de Craon.

De tânăr, de Rais pare să fi fost impetuos și inteligent, caracteristici care au însemnat mult pe câmpul de luptă, unde a fost din toate punctele de vedere un luptător priceput și neînfricat. Când Ioana d’Arc a apărut în scenă în 1429, el a fost desemnat de delfin (mai târziu Carol al VII-lea) să o vegheze în luptă.

Cei doi au luptat împreună în unele dintre bătăliile majore din scurta ei carieră, inclusiv ridicarea Asediului Orléans. În 1429 a fost numit în funcția de mareșal al Franței, cea mai înaltă distincție militară a Franței. Cariera sa militară a început să se sfârșească odată cu moartea Ioanei d’Arc în 1431 și a petrecut mai mult timp la moșia sa, care era printre cele mai bogate din vestul Franței.

De Rais și-a cheltuit averea nechibzuit, plătind sume enorme pentru decorații, slujitori și un mare grup militar și comandând muzică și opere literare. Vânzarea lui de terenuri ale familiei pentru a-și finanța stilul de viață extravagant a stârnit o luptă acerbă cu alți membri ai familiei sale, în special cu Jean de Craon, care și-a lăsat în mod intenționat sabia și armura fratelui mai mic al lui Gilles, René, când acesta a murit în 1432.

primul criminal în serie
Gilles de Rais a fost primul criminal in serie din istorie

De Rais ucidea copii

În anii următori, de Rais pare să fi fost din ce în ce mai preocupat de religie și de propria sa mântuire. În 1433 a finanțat construcția unei capele „pentru fericirea sufletului său”, pe care a numit-o Capela Sfinților Inocenți și care era dotată, în ciuda crimelor oribile pe car acesta le comitea, cu un cor de băieți ales de de Rais.

El a investigat, de asemenea, ocultismul ca mijloc de a-și salva finanțele care se prăbușeau rapid, angajând o succesiune de alchimiști și vrăjitori. Între timp, au început să circule zvonuri. Copii dispăruseră în zonele din jurul castelelor lui de Rais, iar multe dintre dispariții păreau a fi legate de activitățile lui de Rais și ale servitorilor săi.

Deoarece erau obișnuiți ca băieții tineri să fie despărțiți definitiv de părinți dacă erau luați de nobili ca slujitori, unii dintre părinții victimelor sale nu au știut cu adevărat ce se întâmplă. În alte zone, totuși, predilecțiile ucigașe ale lui de Rais ar fi devenit ca un secret deschis.

În timpul procesului său, de exemplu, s-a aflat că martorii i-au văzut pe servitorii săi aruncând cadavrele a zeci de copii la unul dintre castelele sale în 1437, dar familiile victimelor au fost reținute de frică și de statutul social scăzut să ia măsuri împotriva lui.

De Rais a fost arestat până în septembrie 1440, când a răpit un preot după o dispută care nu avea legătură cu crimele. Apoi a fost judecat concomitent în instanța ecleziastică și civilă pentru o serie de infracțiuni, inclusiv erezie, sodomie și uciderea a peste 100 de copii.