Home » Când, unde, cum » Primul Revelion la TV în România. Când a avut loc, cum arăta și cine l-a prezentat

Primul Revelion la TV în România. Când a avut loc, cum arăta și cine l-a prezentat

Pană Emanuela / 29.12.2021, 14:44

Mulți dintre români își mai amintesc și astăzi de traiul din perioada comunistă, când lucrurile erau complet diferite de cele de astăzi. Având accesul la televizor limitat, singurul program care putea fi vizionat pe atunci era cel al Televiziunii Române. Printre cele mai apreciate materiale erau cele difuzate cu ocazia Anului Nou, astfel că primul Revelion la TV în România a rămas viu în memoria acelora care au prins vremurile demult apuse.

Cine a prezentat primul Revelion la TV în România

De mai bine de 60 de ani, Televiziunea Română este un mijloc de informare și relaxare pentru telespectatori. Programele TVR s-au remarcat în special în perioada sărbătorilor, dar mai ales în perioada comunistă când era, de altfel, singurul post la care românii aveau acces.

Deși astăzi televiziunile private organizează o mulțime de programe tematice pentru Anul Nou, primul Revelion la TV în România a fost difuzat la TVR, în anul 1957, Puțini sunt cei care își mai amintesc cum arăta și cine a prezentat această primă ediție de Anul Nou. Este vorba de Cleo Stieber, una dintre primele crainice ale Televiziunii Române. A deschis atunci programul cu mesajul:

„Cu prilejul Anului Nou, vă urăm „La mulţi ani!”. Permiteţi-ne să vă oferim în dar un program din cântecele şi jocurile noastre româneşti. Ridicăm paharul în sănătatea voastră! Pentru pacea şi fericirea noastră, a tuturor!”.

Au cântat atunci Mihaela Cotaru, Luigi Ionescu și Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii Române, dirijată de Sile Dinicu.

Primul Revelion la TV în România
Primul Revelion la TV în România

Eforturi colosale pentru pregătirea primului Revelion televizat

Toată emisiunea a fost filmată într-un studio improvizat, din strada Moliere, acolo unde echipa TVR era formată din circa 150 de angajați, cu un singur car de reportaj. Programul de Revelion a dus la o muncă titanică și cea mai mare încercare profesională pentru redactorii și realizatorii TVR.

Pregătirile pentru primul Revelion la TV în România au debutat încă din luna ianuarie, pentru ca totul să fie pus la punct. Mai ales că spectacolul a fost transmis în direct. A fost nevoie de decoruri, costume, prezentări, cadre și multe ore de repetiții pentru artiști și crainici. Din păcate, transmisia nu a ajuns în toate casele românilor, ci numai în cele ale personalităților momentului, și numai în București.

După doi ani, televiziunea abia ajunsese să aibă 1.000 de abonaţi. Emitea 13 ore pe zi, de la 08:00 la 23:00, cu două ore de pauză după prânz. Șase ani mai târziu, în 1965, TVR avea adunase 500.000 de abonați și programele sale erau recepţionate în aproximativ 40% din ţară, prin intermediul releelor.

În 1970, TVR s-a mutat în sediul de pe Calea Dorobanţilor, construit după modelul BBC. Programele erau recepționate în 83% din țară, de 1,5 milioane de abonaţi. Pe 23 august 1983, cu ocazia Zilei Naționale, TVR făcea prima transmisie color oficială. Însă, cea zilnică avea să înceapă doi ani mai târziu, în 1985. Tot în acel an, programul de emisie a fost redus la numai două ore pe zi.