Home » Când, unde, cum » Primul și singurul român care a ajuns în spațiu. Povestea incredibilă a lui Dumitru Prunariu. Care a fost de fapt avantajul său

Primul și singurul român care a ajuns în spațiu. Povestea incredibilă a lui Dumitru Prunariu. Care a fost de fapt avantajul său

Manolică Anca / 13.05.2022, 10:44
Primul și singurul român care a ajuns în spațiu. Povestea incredibilă a lui Dumitru Prunariu. Care a fost de fapt avantajul său

Pe 14 mai, se împlinesc 41 de ani de când Dumitru Prunariu a zburat în spațiu. A fost primul și singurul român cosmonaut care a mers vreodată în spațiul cosmic. El și-a povestit întreaga aventură, dar și cum a ajuns să fie ales pentru a lua parte la această experiență cu totul și cu totul specială. Descoperă-i povestea, în rândurile de mai jos.

Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu

Dumitru Dorin Prunariu s-a născut pe 27 septembrie 1952, la Brașov. Pe 14 mai 1981 devenea primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. El a luat parte la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”, petrecând în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

De profesie inginer aeronautic, Prunariu a fost, pe rând, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președintele Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferice, președintele Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA).

În prezent, el are gradul de general-locotenent în rezervă.

41 de ani de la misiune

Pe 14 mai 1981, astronautul român pleca în misiunea Soyuz 40, alături de cosmonautul rus Leonid Popov, în cadrul programului spațial „Intercosmos”. A petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în spațiu, devenind atunci cel de-al 103-lea astronaut din lume. Totodată, era al doilea cel mai tânăr om care a zburat în spațiu, după Yuri Gagarin.

Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a ajuns în spațiu
Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a ajuns în spațiu

Astronautul a povestit cum încă de mic a fost pasionat de avioane și zbor. Iar avantajul său a fost că s-a născut și a trăit la Brașov, oraș deasupra căruia se intersectează multe linii aeriene. Iubea să privească cum zboară păsările și avioanele pe deasupra lui.

Interesul pentru spațiu a venit după ce a obținut diploma de inginer, când comandantul unității militare de aviație, unde efectua stagiul militar, a spus că România participă la un program cosmic și este nevoie de candidați cosmonauți.

„Vă dați seama că această decizie nu a fost nici pe departe cu intenția de a zbura vreodată în Cosmos.

Mi-am spus că va fi cineva bun care va fi ales, nu mă gândeam la mine, dar soarta a făcut ca încet, încet, pe perioada pregătirii să mă remarc și să obțin rezultate foarte bune, să ajung să fiu pasionat de acest domeniu și cu multă perseverență am ajuns să fiu numit drept prim-candidat pentru a efectua un zbor cosmic, istoric pentru România”, a spus Dumitru Prunariu într-un interviu acordat Poliției de Frontieră.

Lansarea în spațiu nu durează foarte mult

Astronautul a povestit că lansarea în spațiu nu durează foarte mult: în numai 8 minute și 50 de secunde, se ajunge de la 0 km/h la 28.000 de km/h. Fiecare membru al echipajului trebuie să stea culcat într-un suport mulat pe organismul uman, suportând o greutate de patru ori mai mare decât greutatea propriului organism.

„Se produc o serie de modificări, solicitări, trebuie să stai încordat, în același timp să urmărești parametri navei cosmice pe perioada de lansare. […]

În aceste momente crește tensiunea, crește pulsul și ajungând în spațiul cosmic, imediat cum se întrerup motoarele rachetei purtătoare, apare imediat imponderabilitatea, o stare deosebită cu totul de orice ai încerca la sol și care, la rândul ei, pe lângă plăcerea de a pluti, pe care o înveți, provoacă și numeroase neplăceri organismului uman într-o perioadă în care o serie întreagă de procese se transformă prin pierderea greutății și trăirea în lipsă totală de greutate în imponderabilitate”, a mai povestit acesta.

Misiunea spațială a fost una pur științifică. În acea perioadă, România avea deja o mulțime de instituții care realizau cercetări cosmice și cercetători apreciați în domeniul lor de activitate. Dumitru Prunariu spune că au făcut cercetări într-o serie de domenii, precum astrofizică, tehnologia.

Dumitru Prunariu
Dumitru Prunariu

Prunariu a dezvăluit că priveliștea reală care se vede din spațiu nu are grade de comparație, fotografiile și videoclipurile pe care le văzuse înainte cu planeta noastră fiind infime.