Home » Când, unde, cum » Primul ucigaș în serie din istorie. Mulți au rămas surprinși când au aflat cine a fost de fapt

Primul ucigaș în serie din istorie. Mulți au rămas surprinși când au aflat cine a fost de fapt

Manolică Anca / 05.10.2021, 10:10
Primul ucigaș în serie din istorie. Mulți au rămas surprinși când au aflat cine a fost de fapt

Primul ucigaș în serie din istorie nu a fost un bărbat, așa cum mulți ar fi crezut. A fost o femeie extrem de periculoasă care devenise foarte renumită în Roma Antică. Au apelat la ea chiar și împărații.

Primul ucigaș în serie din istorie a fost o femeie

Roma va rămâne mereu în memoria noastră pentru clădirile sale grandioase, pentru legile care stau la baza celor pe care astăzi le respectăm cu toții, pentru personalitățile pe care le-a dat sau pentru dimensiunile imperiului său.

Însă, Roma va rămâne în istorie și pentru politicile sale de cele mai multe ori brutale și nemiloase, în care trădarea și crima erau parcă parte din ADN-ul conducătorilor absoluți, care ar fi făcut orice pentru a rămâne la putere.

Mulți dintre aceștia au sfârșit tragic, în mâinile unor „necunoscuți”, bine ascunși de birocrație. Unul dintre numele acestora este Locusta, fiind văzută drept primul ucigaș în serie din istorie.

Locusta și plantele răului

De origini gazele, aceasta a ajuns în Roma încă din adolescență. Ea a devenit rapid extrem de cunoscută grație cunoștințelor sale de botanică, deschizându-și o prăvălie în centrul capitalei, pe lângă Colina Palatină, unde vindea remedii și elixire.

Locusta, primul ucigaș în serie din istorie
Locusta, primul ucigaș în serie din istorie

Aceasta știa să prepare licori capabile să omoare pe oricine, dar fără ca măcar să se bănuiască că persoana respectivă a fost otrăvită. Și cum Roma era plină la acea vreme de soții înșelate, de copii care își doreau cu ardoare să obțină moștenirile de la părinți și de politicieni care nu știau cum să adune mai multă avere într-un timp cât mai scurt, Locusta era cea care putea veni cu soluția „salvatoare”. Sigur, prețul era pe măsură.

Însă Locusta a fost prinsă în cele din urmă, arestată și condamnată la moarte. Spre norocul ei, faima sa ajunsese și la urechile unuia din cei mai importanți oameni ai Romei de la acea vreme, Agrippina cea Tânără, soția împăratului Claudius, mama viitorului împărat Nero.

Agrippina a eliberat-o și s-a folosit de licori în scopuri propii

Știută de toată lumea ca fiind o femeie extrem de ambițioasă și condusă de o poftă infinită de putere, aceasta a ordonat eliberarea Locustei și a introdus-o rapid în lumea intrigilor de la palat.

Fiind nerăbdătoare să îl proclame pe Nero împărat cât mai repede și prin orice mijloace, Agrippina a profitat de „darurile” Locustei pentru a-și duce planul la bun sfârșit. Astfel, ea a grăbit moartea soțului ei Claudius, care îl adoptase pe Nero și îl făcuse succesor al lui.

„Agrippina a ales un expert în astfel de arte, Locusta. Cu știința acestei femei, otrava a fost pregătită și servită unuia dintre eunuci, care era cel care îi ducea împăratului mncarea la masă și o gusta. Otrava a fost turnată într-un preparat gustol de ciuperci (mâncarea preferată a lui Claudius), iar efectele nu au fost vizibile la început, fie din cauza prostiei lui Claudius, fie pentru că era beat.

Burta deranjată i-a venit în ajutor. Înspăimântată de acest lucru, Agrippina a apelat la complicitatea medicului Xenofon. Se credea că acesta din urmă, pretinzând că îl ajută în încercarea de a vomita, i-a băgat lui Claudiu pe gât o pană unsă cu o otravă.”, a scris istoricul Tacitus.

Este posibil ca acea otravă folosită să fi fost arsenic.

Împăratul Claudius
Împăratul Claudius

Locusta a fost din nou condamnată la moarte

Ajunsă din nou la închisoare și condamnată în anul 55, aceasta a fost din nou și cruțată de către Nero, care, la rândul său, i-a cerut ajutorul în a „scăpa” de Britannicus, fiul lui Claudius cu Messalina. Otrăvirea s-a petrecut la un banchet, fiindu-i pusă otravă în băutură.

El a început să se sufoce și a murit rapid. Evident, suspiciunile s-au îndreptat rapid cître Nero, care susținea că Britannicus murise din cauza unei crize de epilepsie. În cele din urmă, Senatul a decis să îl declare pe Nerp dușman public.

După sinuciderea lui, Locusta era din nou arestată, fiindu-i puse în spate peste 400 de crime. Istoricul Tacitus a descris-o ca fiind „condamnată ca inventatoare de otrăvuri și faimoasă pentru răutatea ei” și a spus că „în timpul domniei lui Galba, și-a găsit sfârșitul pe care îl merita pentru crimele comise”.

Însă, în realitate nu se știe cum a murit, de fapt, primul ucigaș în serie din istorie. Există unele istorisiri neconfirmate, precum cele care spun că Locusta ar fi fost violată de o girafă dresată și apoi aruncată animalelor sălbatice, însă cel mai probabil a fost legată în lanțuri, plimbată pe străzile Romei și apoi strangulată, în anul 69.