Home » Când, unde, cum » Cine a fost, de fapt, Jack Spintecătorul. Totul despre legenda care înfioară

Cine a fost, de fapt, Jack Spintecătorul. Totul despre legenda care înfioară

Cojocaru Cristian / 30.09.2021, 13:11
Cine a fost, de fapt, Jack Spintecătorul. Totul despre legenda care înfioară

Jack Spintecătorul, o legendă încă vie despre unul dintre cei mai cunoscuți criminali în serie ai tuturor timpurilor. Află cine a fost acesta și cum a ajuns să fie atât de cunoscut.

Care este legenda celebrului Jack Spintecătorul

În primele ore ale dimineții din data de 30 septembrie 1888, poliția a descoperit corpul mutilat al Catherinei Eddowes, cu fanta gâtului și rinichiul stâng îndepărtate, în Piața Mitre din Londra. Eddowes fusese a doua prostituată în decurs de o oră găsită ucisă în acea zonă a orașului, iar uciderea purta semnăturile înfricoșătoare ale criminalului în serie care, de săptămâni terorizase East End-ul londonez, Jack Spintecătorul.

În timp ce polițiștii din Scotland Yard și-au finalizat munca, sergentul interimar Amos Simpson ar fi făcut o cerere ciudată de a lua acasă un șal stropit de sânge, albastru și maro închis cu un model de margarete Michaelmas la fiecare capăt, găsit la locul crimei ca un cadou pentru soția lui. Superiorii săi au acordat permisiunea, dar în mod surprinzător, cadoul nu a fost bine primit.

Soția îngrozită a lui Simpson a ascuns într-o cutie țesătura lungă de doi metri, găsită lângă a patra victimă a lui Jack Spintecătorul. Nu a fost niciodată purtat sau spălat, deoarece căutarea unuia dintre cei mai notorii ucigași din lume a devenit din ce în ce mai aprigă. Persoana responsabilă pentru uciderea a cel puțin cinci londonezi între august și noiembrie 1888 nu a fost găsită niciodată, iar autoritățile au închis oficial dosarul în 1892.

Totuși, crimele nu au dispărut niciodată din conștiința publică. Legiunile „Ripperologilor” și-au dezvoltat propriile teorii de-a lungul deceniilor, iar grupul posibililor suspecți l-a inclus pe tatăl lui Winston Churchill, autorul ”Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”, Lewis Carroll, și prințul Albert Victor, nepotul reginei Victoria și al doilea în linie către tronul britanic.

Unii au speculat chiar că Jack Spintecătorul a fost în realitate Jill Spintecătorul, iar femeile suspectate sunt Mary Pearcey, care a fost executată în 1890 după ce a măcelărit soția și copilul iubitului ei cu un cuțit de sculptură într-un mod similar cu notoriul criminal în serie.

Șalul din epoca victoriană, care ar fi fost luat de Simpson, ar fi trecut din generație în generație din descendenții polițiștilor până când a fost scos la licitație în 2007 și cumpărat de Russell Edwards, un om de afaceri englez și ”detectiv de fotoliu” așa cum s-a autointitulat, fascinat de celebrele crime. Deși țesătura de mătase a fost sfâșiată și învechită, ea conținea încă dovezi valoroase de ADN, deoarece nu a fost niciodată spălată.

jack spintecătorul
Kosminski ar fi, de fapt, Jack Spintecatorul potrivit probelor ADN

Ce au dezvăluit probele ADN

Acum, după mai bine de trei ani de analiză științifică, Russell spune că adevărata identitate a lui Jack Spintecătorul a fost găsită împletită în șalul zdrențuit, vechi de 126 de ani. Edwards l-a angajat pe geneticianul criminalist Dr. Jari Louhelainen de la Universitatea Liverpool John Moores în 2011 pentru a studia șalul, folosind un nivel de analiză care a fost posibil doar în ultimul deceniu.

Louhelainen a identificat petele întunecate de pe șal ca pete ”în concordanță cu stropirea arterială de sânge cauzată de tăiere”. De asemenea, a descoperit dovezi ale unor părți ale corpului divizate, în concordanță cu îndepărtarea rinichilor, precum și a prezenței lichidului seminal.

Louhelainen a descoperit că ADN-ul mitocondrial luat din șal se potrivește cu cel luat de la Karen Miller, un descendent direct al lui Eddowes, precum și o descendentă de sex feminin a surorii lui Kosminski, Matilda, care a furnizat tampoane de ADN mitocondrial din interiorul gurii.

Poliția care a lucrat la caz în momentul crimelor nu ar fi fost surprinsă să vadă numele lui Kosminski legat de crimă. La momentul crimelor, Kosminski se număra printre puținii suspecți primari. Cel mai mic dintre șapte copii, Kosminski s-a născut în Klodawa, Polonia, în 1865. După moartea tatălui său, familia a imigrat în secțiunea Whitechapel din Londra în 1881.

Probabil un schizofrenic paranoic, Kosminski, a cărui ocupație era listată ca și coafor, a fost internat într-un azil în 1891 după ce și-a atacat sora cu un cuțit. La mijlocul anilor 1890, un martor l-a identificat drept persoana care atacă una dintre victime, dar a refuzat să depună mărturie. Lipsind probe serioase, poliția nu l-a arestat niciodată pe Kosminski pentru crime. A rămas instituționalizat până la moartea sa în 1919.

Edwards a teoretizat demult că șalul era de o calitate prea bună pentru a fi purtat de o prostituată londoneză și aparținea lui Jack Spintecătorul, nu Eddowes. Folosind rezonanța magnetică nucleară, un alt om de știință al Universității John Moores din Liverpool, Dr. Fyaz Ismail, a stabilit că epoca țesăturii a fost anterioară crimelor din 1888 și probabil că a fost făcută în apropiere de Sankt Petersburg, Rusia. Regiunea Poloniei în care s-a născut Kosminski se afla sub controlul Rusiei și nu ar fi fost neobișnuit ca mărfurile rusești să fi fost comercializate acolo.

”Am petrecut 14 ani lucrând la asta și am rezolvat definitiv misterul cine era Jack Spintecătorul. Numai necredincioșii care vor să perpetueze mitul se vor îndoi. Asta este acum, l-am demascat”, a declarat Edwards pentru ziarul londonez Independent.

„Ripperologii” nu sunt de acord cu această teorie

Cu toate acestea, mulți Ripperologi nu sunt atât de siguri. Raportul a generat o mulțime de reacții din partea scepticilor, dintre care unii au observat că analiza de laborator nu a fost încă publicată într-un jurnal științific evaluat de colegi și că Louhelainen a fost capabil să testeze doar ADN-ul mitocondrial, care este transmis de la mame la copii și oferă mult mai puțin un identificator unic decât ADN-ul nuclear. Mulți oameni pot împărtăși semnături ADN mitocondriale similare.

Alți critici resping ideea că Simpson a fost chiar la locul crimei în noaptea crimei Eddowes și observă că șalul ar fi putut fi contaminat de-a lungul deceniilor de când a fost ținut de mulți membri ai familiei Eddowes. În plus, nu este pentru prima dată când dovezile ADN-ului presupun că au rezolvat cazul.

Romancierul american Patricia Cornwell a afirmat că probele de ADN găsite pe scrisorile provocatoare trimise de Jack Spintecătorul către Scotland Yard se potriveau cu cele ale pictorului postimpresionist Walter Sickert. Și un studiu din 2006 realizat de omul de știință australian Ian Findlay a extras ADN-ul din saliva de pe scrisori și a stabilit că este probabil ca expeditorul să fie o femeie. Deci, chiar și cu cele mai recente știri, este puțin probabil ca dezbaterea cu privire la identitatea lui Jack Spărgătorul să dispară brusc.