Home » Când, unde, cum » Principalele tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată. Când poți spăla după Paște, ce e bine și ce nu e bine să faci

Principalele tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată. Când poți spăla după Paște, ce e bine și ce nu e bine să faci

Ileana Mladinoiu / 25.04.2022, 10:17
Principalele tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată. Când poți spăla după Paște, ce e bine și ce nu e bine să faci

Creștinii ortodocși se găsesc de astăzi în Săptămâna Luminată care reprezintă începutul unei perioade de sărbătoare ce se va termina după 50 de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile). Întreaga Săptămâna Luminată stă sub semnul luminii. Până la Înălţarea Domnului la cer, în Biserică se cântă „Luminează-te, luminează-te noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit”.

Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată

Perioada dintre Duminica Învierii și Duminica Tuturor Sfinților este dedicată Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Toate slujbele ne îndeamnă să avem bucuria pascală in inimi, iar rânduielile Bisericii sunt speciale. La greci se mai numește și Săptămâna reînnoită, pentru că întreaga creație este reînnoită prin Domnul Iisus Hristos.

Tradiţia spune că în popor Săptămâna Luminată este închinată morților. De aceea se mai numeşte Săptămâna Blajinilor sau Paștile Morților. Dacă vă întrebați de ce exact la miezul nopții în noaptea de Paște în biserică se sting toate luminile și lumânările, vă putem răspunde că întunericul semnifică întunericul cel mai din afară al morții și al iadului în care a coborât Hristos Dumnezeu cu sufletul Său uman. Doar candela de pe Sfântă Masă din Sfântul Altar rămâne aprinsă, simbolizând sufletul viu al Mântuitorului și prevestind intrarea într-o săptămână cu totul aparte.

Marțea Luminată/Marțea albă

Marțea din Săptămâna Luminată poartă denumirea de Marţea Albă. Este bine ca în această zi să nu se lucreze, să nu se spele rufe, fiindcă ni se albește părul, să nu se calce ori să se facă curat prin casă. Se va da de pomană pentru cinstirea memoriei morţilor.

De asemenea, Marți, în Săptămâna Luminată, au loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț, sfințit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta și Marea Joi, din Săptămâna Patimilor, potrivit basilica.ro

Urmează al doilea Agneț care este uscat și sfărâmat după o rânduială specială. Dupa aceea este așezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar Este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtășirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată. Când poți spăla după Paște, ce e bine și ce nu e bine să faci
Principalele tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată

Miercurea Luminată

Miercurea Luminată poartă popular numele Sfânta Mercurie. Ca și vineri este zi cu harți, deci se poate mânca de dulce. Tradiția populară spune că în Miercurea Luminată bărbații pleacă să muncească la câmp, dar femeilor le este interzis să practice astfel de munci. Ar însemna „nunta șoarecilor”, conform unei superstiții, și vor atrage doar ghinion în casa lor, până la sfârșitul anului, în sensul că nu vor avea ce să pună pe masă.

Joia Luminată/Joia Verde/Joia Rea

Este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele, dar cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. „Joia Rea” cere un ritual al morţilor. De aceea, 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea Luminată

Vinerea din Săptămâna Luminată poarta numele de Vinerea Scumpă sau Fântânița. Biserica sfințește iarăși fântânile, dupa slujba de seară. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Dacă dăm crezare legendelor, acestea spun că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Scumpă, fiindcă acea apă era dătătoare de viată.

Sâmbăta Luminată

Este prima zi de sâmbătă de după Paști denumită și Sâmbăta Sfântului Cuvios loan şi a ucenicului Sfântului Grigorie Decapolitul. Sfântul Grigorie, împreună cu Sfântul Ioan şi cu Sfântul Iosif Imnograful au plecat în Bizanţ. Acolo mergeau prin cetăți pentru a cinsti sfintele icoane.

Sfântul Iosif a fost trimis de Sfântul Grigorie la creștinii din Roma, însă a fost prins în insula Creta și întemnițat. La scurt timp sfântul Grigorie a trecut la cele veșnice. Sfântul Iosif a fost eliberat, petrecându-și restul zilelor alături de Sfântul Ioan. După moartea lui, a zidit o biserică aproape de Bizanț, unde a adus moaștele lui Ioan și Grigorie.

În Sâmbăta Luminată nu se face parastas, dat fiind că morții vor fi pomeniți la slujba de Paștele Blajinilor, luni, de după Duminica Tomii (sărbătorită la o săptămână după Paște).

În această perioadă credincioşii nu îngenunchează și nu fac mătănii, doar se închină. Se spune că Domnul Iisus nu ne vrea în umilință, ci vrea să ne îndreptăm și să biruim asupra păcatelor noastre.

Slujbele Bisericii sunt altfel față de cele din restul anului. Toate cântările şi citirile din această perioadă a Săptămânii Luminate se referă direct la Învierea din morţi a Mântuitorului. Creştinii salută cu „Hristos a Înviat”, iar de la Înălţare, cu „Hristos S-a Înălţat”. Li se răspunde cu „Adevărat a
Înviat” şi „Adevărat S-a Înălţat”.

Un alt obicei este ca până la Marele Praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, miercurea și vinerea să fie dezlegare la pește.”

În săptămâna care urmează imediat după Paște, nu este păcat să se spele hainele în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă. Luni și marţi sunt considerate tot zile de Paște, urmând ca vineri să se sărbătorească Izvorului Tămăduirii.