Home » Când, unde, cum » Program și tarife la Salina Praid. Cât costă să ajungi acolo și care este orarul de funcționare

Program și tarife la Salina Praid. Cât costă să ajungi acolo și care este orarul de funcționare

Manolică Anca / 03.09.2021, 09:56
Program și tarife la Salina Praid. Cât costă să ajungi acolo și care este orarul de funcționare

Salina Praid este locul perfect pentru petrecerea timpului liber alături de cei dragi, relaxare, dar și locul unde poți urma diferite tratamente ce te pot ajuta să scapi de anumite afecțiuni. Iată cum ajungi, care este programul de vizitare și ce prețuri sunt la Salina Praid.

Totul despre Salina Praid

Salina Praid este o mină de sare gemă care se regăsește în județul Harghita, în bazinul munților Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării. Aceasta formează faimosul triunghi Praid-Ocna de Jos-Ocna de Sus. Zăcămintele de sare care se regăsesc în mihna de aici s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani, sub un climat tropical foarte cald.

Stratul de sare se întinde în subsolul Transilvania și la început avea o grosime de circa 400 de metri. Straturile groase de sedimente depuse ulterior deasupra orizontului de sare au presat stratul maleabil de sare, care s-a ridicat sub forma unor ciuperci la înălțimi de peste 1000 de metri. Mai mult, în unele localități vechi, acestea au ajuns chiar până la suprafața pământului.

Corpul de sare din Salina Praid este pe orizontală o formă ușor elipsoidală, având la baza sondelor de explorare o adâncime de aproximativ 2,8 kilometri și diametre de 1,2 km x 1,4 km. Este, de altfel, cel mai mare corp diapirogen de sare gemă din țară și unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa.

Salina Praid poate fi vizitată zilnic
Salina Praid poate fi vizitată zilnic

Aerul din salină este foarte benefic în cazul anumitor boli, cu precădere a bolilor tractului respirator. Aerul sărat de aici este ideal pentru infecțiile cronice ale aparatului respirator, astm bronșic, amigdalite, sinuzite, bronșite, diverse forme de alergii, astmatiforme, oboseală sau stare de nervi. La polul opus, aceasta nu este recomandată celor care suferă de tuberculoză, tensiune mare, claustrofobie sau boli acute respiratorii. Aceștia ar face bine să nu intre în salină, pentru că aceste afecțiuni ar putea să se agraveze.

Program și tarife la Praid

Salina Praid se află în județul Harghita, la o distanță de: 7 km de Sovata, 62 km de Târgu Mureş, 72 km de Sighişoara, 86 km de Miercurea Ciuc, 108 km de Bistriţa, 131 km de Piatra Neamţ, 138 km de Braşov, 146 km de Sibiu, 150 km de Alba Iulia.

Accesul rutier se poate face pe: DN15 Piatra Neamţ – Bicaz, DN12C Bicaz – Gheorgheni, DN13B Gheorgheni – Salina Praid; Pe DN13A Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc – Lupeni – Corund – Praid – Salina Praid; pe DN14 Sibiu – Mediaş – Sighişoara, DN13 Sighişoara – Vânători – Morăreni, DN13A Lupeni – Praid – Salina Praid; pe DN13 Tg.Mureş – Bălăuşeri, DN13A Bălăuşeri – Sângeorgiu – Sovata – Praid – Salina Praid.

Programul de vizitare este zilnic între orele 8:00 și 18:00, transportul persoanelor în interiorul salinei făcându-se cu autobuzele speciale puse la dispoziție, pe o distanță de 1250 de metri. Acestea pleacă din jumătate în jumătate de oră, ultimul autobuz intrând în salină la ora 16:30.

Tarife de intrare:

  • Abonament de minim 5 zile consecutive: 20 de lei/zi adult, 25 lei/zi copil;
  • Bilete pentru o zi: adulți-35 lei, copii- 25 lei;
  • Grupuri: La 20 de bilete pentru adulți cumpărate se acordă o intrare gratuită;
  • Copii (3-18 ani): La 10 bilete cumpărate se acordă o intrare gratuită.