Home » Când, unde, cum » Programul slujbelor de Anul Nou 2022 la Catedrala Patriarhală. Ce trebuie să știe românii

Programul slujbelor de Anul Nou 2022 la Catedrala Patriarhală. Ce trebuie să știe românii

Alexandru Cazacu / 29.12.2021, 15:28
Programul slujbelor de Anul Nou 2022 la Catedrala Patriarhală. Ce trebuie să știe românii

Reprezentanții Patriarhiei Române au anunțat programul slujbelor de Anul Nou 2022, care vor avea loc la Catedrala Patriarhală. Cum se vor desfășura slujbele și care sunt condițiile în care vor participa credincioșii la acestea, puteți afla în continuarea acestui articol.

Care este programul slujbelor de Anul Nou 2022 la Catedrala Patriarhală

Nu cu mult timp în urmă, Patriarhia Română a făcut câteva precizări cu privire la slujbele  de Anul Nou, la Catedrala Patriarhală. Așadar, potrivit comunicatului de presă al Patriarhiei, credincioșii pot lua parte la Sfintele Slujbe atât în interiorul Catedralei Patriarhale, cât și în curtea acesteia, unde vor fi amplasate scaune. În ceea ce privește programul slujbelor, acestea se vor desfășura în felul următor:

  • Vineri, 31 decembrie, Slujba Vecerniei se va ține în intervalul orar 16:00 – 18:00. Între orele 23:30 și 00:30, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia Slujba trecerii dintre ani.
  • Sâmbătă, 1 ianuarie 2022, între orele 09:30 – 12:30, se va săvârși Sfânta Liturghie arhierească, în interiorul Catedralei Patriarhale. Această slujbă va fi oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, dar și de mai mulți preoți și diaconi.

După cum se arată în comunicatul Patriarhiei Române, „la finalul Sfintei Liturghii, după slujba de Te Deum, va avea loc proclamarea anului 2022 în Patriarhia Română ca Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”, potrivit basilica.ro.

În interiorul Catedralei vor putea intra cel mult 70 de persoane

Accesul în Catedrala Patriarhală va restricționat de Anul Nou. Mai exact, enoriașii care vor să înceapă noul an în Catedrală, trebuie să știe că o pot face, însă în limita a 70 de persoane. Măsura a fost anunțată cu doar câteva zile în urmă și a fost luată pentru a se asigura respectarea normelor sanitare.

Cu toate acestea, la începutul lui Decembrie, Biserica Ortodoxă Română anunța într-un comunicat că accesul într-o biserică nu poate fi condiționat de certificatul de vaccinare. Mai exact, conform comunicatului menționat, „accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta”.

Programul slujbelor de Anul Nou 2022, la Catedrala Patriarhală
Programul slujbelor de Anul Nou 2022, la Catedrala Patriarhală

Ce mesaj a transmis Patriarhul Daniel cu ocazia Nașterii Domnului

În mesajul său de Crăciun, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis că de Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos trebuie să fim mai darnici și să arătăm iubire smerită celor mai puțin norocoși.

„Sărbătoarea Crăciunului ne cheamă pe toți să fim darnici, precum magii de odinioară, să arătăm în jurul nostru iubire smerită, să oferim daruri, dar și bătrânilor, săracilor și bolnavilor”, a transmis Patriarhul Daniel credincioșilor, cu ocazia Sărbătorii Nașterii Domnului.

Totodată, Preafericitul Părinte Daniel le-a urat românilor din toate colțurile lumii multă sănătate, fericire și pace, dar și tradiționalul „La mulți ani”.