Home » Când, unde, cum » Rase de maimuțe: care sunt cele mai cunoscute și ce durată medie de viață au. Lucruri neștiute despre simpaticele animale

Rase de maimuțe: care sunt cele mai cunoscute și ce durată medie de viață au. Lucruri neștiute despre simpaticele animale

Cojocaru Cristian / 17.02.2022, 10:58

Sute de rase de maimuțe se regăsesc în întreaga lume. Acestea diferă între ele prin aspectul fizic, greutate, mărime și nu numai. Aceste primate sunt cunoscute ca având o structură a ADN-ului similară cu cea a omului. Află lucruri interesante despre cele mai cunoscute specii de maimuțe și ce durată de viață au acestea.

Cele mai cunoscute rase de maimuțe

Aceste animale sunt întâlnite în toată lumea, fiind mamifere foarte inteligente cu degete mari opozabile. Peste 260 de specii de maimuțe se pot întâlni, fiind împărțite în două mari categorii: Lumea Nouă și Lumea Veche. Cele din Lumea Nouă trăiesc în America, în timp ce celelalte se regăsesc în Asia și Africa.

Maimuțele se reproduc în diferite scenarii, în funcție de modul în care sunt structurate societățile lor. Multe maimuțe se reproduc sezonier. De exemplu, maimuțele veveriță din Guianan (Saimiri sciureus), din America de Sud, se împerechează între septembrie și noiembrie și nasc între februarie și aprilie, cu o perioadă de gestație de 160 până la 170 de zile, potrivit Animal Diversity Web al Universității din Michigan. În schimb, babuinii se reproduc continuu pe tot parcursul anului și nasc după 178 de zile de gestație.

Numărul de urmași pe care îi are o maimuță variază, de asemenea. Babuinii dau naștere unui singur pui, iar gemenii sunt rari, potrivit Proiectului de cercetare pentru babuini Amboseli al Universității Notre Dame. Cu toate acestea, marmoset pigmei dau naștere în mod normal la gemeni și pot da naștere chiar și la tripleți, potrivit Grădinii Zoologice din San Diego.

Puii de maimuțe sunt adesea îngrijiți în primul rând de mamele lor și călătoresc pe spate sau se agață de partea din față. În sistemele sociale legate de perechi, masculii ajută de obicei la creșterea descendenților. Multe marmosete sunt poliandre, ceea ce înseamnă că o femelă se reproduce cu mai mulți masculi și apoi unii sau toți membrii grupului ajută la îngrijirea puilor, conform Nature Education.

Durata de viață a maimuței variază enorm. Un babuin poate trăi 20 până la 40 de ani, în timp ce un marmoset pigmeu trăiește 10 până la 12 ani. De asemenea, maimuțele individuale pot sfida așteptările de vârstă ale speciei lor. De exemplu, macacii rhesus trăiesc de obicei până la 30 de ani, dar cel mai bătrân macac rhesus captiv din lume avea 43 de ani când a murit într-o grădină zoologică din Japonia în 2021, a informat la acea vreme ziarul japonez The Mainichi. Iată cele mai cunoscute specii de maimuțe.

Marmosetul Pigmeu

Această specie este cea mai mică din lume, cântărind puțin peste 100 de grame și având o înălțime medie de doar 13 cm fără coadă. Ea poate fi regăsită în pădurile tropicale din America de Sud și Africa de Sud și de Est. Datorită vitezei cu care se deplasează dar și a mediului în care trăiesc, ele sunt dificil de studiat. Marmosetul Pigmeu preferă rășina copacilor și insectele.

Mandrila

Provenind din Lumea Veche, Mandrila face parte din familia Cercopithecidae. Aceasta arată precum babuinul și trăiește în regiunile africane, în pădurile tropicale. Dieta acestora este una omnivoră, iar maimuțele prezintă păr colorat care variază de la roz, violet, roșu și albastru în jurul nasului și al feselor. Trăind în grup, uneori ajung la conflicte. Cu toate că acestea sunt rare, de cele mai multe ori sunt mortale.

Maimuțele Capucin

Această specie aparține Lumii Noi și fac parte din subfamilia Cebinae. Maimuțele Capucin sunt foarte populare, apărând în mai multe iflme și emisiuni televizate. Multe dintre ele sunt păstrate ca și animale de companie, însă pot deveni dezordonate și agresive, astfel că necesită foarte mult dresaj. Ele se regăsesc în America Centrală și de Sud.

rase de maimuțe
Mandrila are un colorit al blanii aparte

Maimuţele păianjen

Maimuțele păianjen pot fi în America Centrală și de Sud și ating o greutate cuprinsă între 9 și 11 kilograme și o lungime între 40 și 58 de centimetri. Acestea dispun de o coadă foarte lungă ce măsoară aproximativ 90 de centimetri.

Cimpanzeul

Acest animal, alături de urangutan și gorilă sunt considerate cele mai apropiate specii de om. Cimpanzeul este un animal foarte inteligent, având o înălțime medie de 1,5 m. Masculii cântăresc între 40 și 70 kg, în timp ce femeile au o medie cuprinsă între 27 și 50 kg. Datorită inteligenței lor, aceste animale inventează noi metode de a-și procura hrana.

Urangutanul

Urgangutanul este specia de maimuță a cărei ADN seamănă în proporție de 97% cu cel al omului. Urangutanii sunt cunoscuți drept cele mai mari mamifere arboricole din lume. Femelele urangutan au o înălțime de 114 cm și cântăresc 37 kg, iar masculii de aproximativ 136 cm, cu o greutate medie de 87 de kg.

Macacul

Această specie de maimuțe este cea mai răspândită din lume. Macacul a ajutat foarte mult în cadrul cercetărilor științifice, iar pe baza antigenelor macacilor, medicii au reușit să idenfifice grupele de sânge la om. Fața unui macac este aproape lipsită de păr, iar pungile de la nivelul obrajilor le permite să strângă hrană echivalentă cu capacitatea stomacului. Masculul măsoară între 41 – 64 de cm, cu o greutate de până la 7 kg, în timp ce femela măsoară între 38 și 50cm și cântărește aproximativ 5 kg.

Gorila

Această specie reprezintă cea mai mare dintre primate și totodată una dintre cele mai inteligente animale. Gorila trăiește în zonele muntoase din Africa centrală, însă gorila de câmpie se regăsește și în pădurile din Africa Centrală și de Vest. Cu toate că se aseamănă foarte mult, există câteva diferențe între cele două specii. Gorila de munte are un păr mai lung, în timp ce cel al gorilelor de câmpie este mai scurt și mai moale. Cele de câmpie poate ajunge la o înălțime de 1,8 m, la fel ca și gorilele de munte, iar din punct de vedere al greutății, cele de câmpie cântăresc aproximativ 180 de kg, iar cele de munte 220 de kg.

Gibonul

Cu toate că face parte din aceeași categorie precum cimpanzeii, urangutanii și gorilele, gibonul are capacități cognitive mult mai dezvoltate. Această specie este lipsită de coadă, iar culoarea blănii variază de la maro la negru. Acestea prezintă semne albe pe față și membre. Acestea măsoară între 40 – 90 de centimetri și cântăresc între 5,5 kg și 7,5 kg.