Home » Când, unde, cum » Stângacii sau dreptacii? Cine sunt de fapt cei mai inteligenți. Un nou studiu arată clar

Stângacii sau dreptacii? Cine sunt de fapt cei mai inteligenți. Un nou studiu arată clar

Manolică Anca / 30.11.2021, 16:31
Stângacii sau dreptacii? Cine sunt de fapt cei mai inteligenți. Un nou studiu arată clar

Există multe mituri despre stângaci. Se spune că mor mai tineri, sunt mai predispuși la comportament delincvent și alcoolism sau sunt mai inteligenți. Un nou studiu arată clar care sunt de fapt mai inteligenți. Hai să aflăm. Stângacii sau dreptacii? Află mai multe lucruri despre aceste două categorii în rândurile de mai jos.

Cine sunt de fapt mai inteligenți, stângacii sau dreptacii?

Mitul că stângacii sunt mai talentați sau mai inteligenți decât dreptacii are o istorie îndelungată. Dacă facem o trecere în revistă, Leonardo da Vinci a fost stângaci. La fel și Mozart, Mark Twain, Nicola Tesla, Marie Curie și Aristotel. Avem exemple și în prezent: fotbalistul Lionel Messi, fostul președinte american Barack Obama sau fondatorul Microsoft, Bill Gates.

Potrivit oamenilor de știință, la nivel global, o persoană din zece are mâna stângă dominantă, restul fiind dreptaci. Psychology Today vine cu o cifre mai exacte și spune că aproximativ 10,6% din întreaga populație sau doar 827 milioane de persoane sunt stângaci.

Acest aspect se numește dominanța mâinii, multe teorii dând diverse explicații pentru asta. Unele spun că aceasta este o influență genetică, în timp ce altele pun accentul pe dominanța emisferelor cerebrale.

Cine sunt de fapt mai inteligenți, stângacii sau dreptacii?
Cine sunt de fapt mai inteligenți, stângacii sau dreptacii?

Stângacii dedică mai mulți neuroni controlului mâinii stângi

O echipă internațională condusă de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Psiholingvistică și de la Institutul Donders din Nijmegen a investigat imaginile creierului și datele genetice de la 3.062 de stângaci și 28.802 de dreptaci.

A fi stângaci a fost asociat cu diferențe de asimetrie a creierului în ariile legate de memoria de lucru, limbaj, control manual și vedere.

„Specializarea emisferică este importantă pentru limbaj și alte funcții cognitive. Câteva trăsături psihiatrice implică rate crescute de stângaci, inclusiv autismul, schizofrenia și dizabilitățile intelectuale, deși, desigur, majoritatea stângacilor nu le au”, a explicat Clyde Francks de la MPI, potrivit muyinteresante.es.

Pentru a examina diferențele dintre stângaci și dreptaci, echipa a folosit imagini dintr-un set mare de date (Biobankul Regatului Unit) pentru a măsura asimetriile. Potrivit cercetătorului Zhiqiang Sha, „a fost nevoie de aproximativ trei luni de procesare pe douăsprezece servere de cluster de computere, rulând în paralel”.

Rezultatele au arătat că diferă în medie de stângaci în privința asimetriei creierului lor în zece regiuni specifice, răspândite larg pe suprafața creierului. În toate cele zece dintre aceste regiuni, materia cenușie din emisfera dreaptă a avut tendința de a fi relativ mai mare în cazul stângacilor, în concordanță cu resursele neuronale crescute pentru a sprijini rolul acelei emisfere în controlul mâinii stângi. „Este prima dată când anumite părți ale anatomiei creierului au fost legate cu certitudine de mână”, a spus Francks.

Stângacii sau dreptacii?

Deşi unele studii mai vechi sugerau că stângacii ar avea, în medie, o speranţă de viaţă mai mică decât dreptacii, cercetările mai noi infirmă aceste rezultate, spunând că preferința pentru utilizarea uneia dintre mâini nu va avea nicio influență asupra duratei vieţii.

Sunt făcute extrem de multe studii în acest sens, însă nu se poate spune cu certitudine că ceva este adevărat sau fals.