Home » Tehnologie & Știinta » Studiul oamenilor de știință scoate la iveală un detaliu uimitor. De la ce vârstă creierul uman nu mai produce neuroni

Studiul oamenilor de știință scoate la iveală un detaliu uimitor. De la ce vârstă creierul uman nu mai produce neuroni

Cojocaru Cristian / 11.10.2021, 18:40
Studiul oamenilor de știință scoate la iveală un detaliu uimitor. De la ce vârstă creierul uman nu mai produce neuroni

De ani de zile, cercetătorii au crezut că neuronii hipocampului încetează să mai ia naștere pe măsură ce îmbătrânim. Studiul actual al oamenilor de știință a demonstrat însă contrariul acestei credințe de lungă durată.

Studiul oamenilor de știință a infirmat o ipoteză veche de decenii

Pe măsură ce populația lumii trăiește mai mult, iar numărul oamenilor adulți în vârstă crește mai încet, întelegerea modului în care creierul reacționează pe măsură ce înaintăm în vârstă devine din ce în ce mai importantă. Un interes deosebit este producerea de noi neuroni, sau neurogeneză, în hipocamp. Aceasta este o regiune a creierului vitală pentru transformarea informațiilor pe termen scurt, în amintiri pe termen lung, printre alte sarcini, cum ar fi orientarea.

Dacă hipocampul degenerează, la fel și performanța memoriei. De-a lungul anilor, ideea că neurogeneza hipocampului se oprește pe măsură ce intrăm în anii noștri de crepuscul a fost puternic dezbătută. La rozătoare și primate, de exemplu, capacitatea de a crește noi neuroni în această regiune s-a dovedit a încetini odată cu vârsta.

Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, o parte a hipocampului numită girus dentat, deosebit de importantă pentru formarea de noi amintiri, se micșorează în volum. De ceva timp, oamenii de știință au crezut că acest lucru se întâmplă și la oameni. Recent, cercetătorii de la Universitatea Columbia și Institutul de Psihiatrie al Statului New York, ambele din New York, au efectuat un experiment în speranța de a ajunge la o concluzie definitivă.

Studiile anterioare au explorat volumul hipocampului la oamenii în vârstă, dar rezultatele au fost împiedicate de dificultățile tehnice de a măsura cu precizie părți ale creierului folosind tehnologia de scanare. Pentru a ocoli aceste probleme, cercetătorii au inspectat întregul hipocamp autopsiat în cazul a 28 de bărbați și femei, toți în vârstă de 14-79 de ani, care au murit brusc.

studiul oamenilor de știință
Indiferent de varsta, neuronii continua sa ia nastere de-a lungul vietii

Testul care a demonstrat, de fapt, că neuronii se pot naște chiar și la cele mai înaintate vârste

Niciunul dintre indivizi nu a avut probleme de sănătate pe termen lung sau deficite cognitive și niciunul nu a avut un eveniment de viață semnificativ stresant în ultimele 3 luni de viață. Echipa s-a asigurat, de asemenea, că niciunul dintre indivizi nu a fost deprimat sau nu a luat medicamente antidepresive. Acest lucru este important deoarece cercetările anterioare realizate de aceeași echipă au demonstrat că antidepresivele afectează negativ neurogeneza.

Acest studiu recent a fost primul care a evaluat numărul de ”neuroni nou formați” și vase de sânge din întregul hipocamp uman după moarte. Rezultatele au fost publicate în revista Cell Stem CellTrusted Source. În mod surprinzător, oamenii de știință au descoperit că bărbații și femeile în vârstă pot genera același nivel de celule cerebrale noi ca și persoanele mai tinere. Autorul principal al studiului, Dr. Maura Boldrini, profesor asociat de neurobiologie la Universitatea Columbia, explică rezultatele.

”Am constatat că persoanele în vârstă au o capacitate similară de a produce mii de neuroni noi hipocampici din celulele progenitoare ca și oamenii mai tineri. Am găsit, de asemenea, volume echivalente de hipocamp -o structură a creierului utilizată pentru emoție și cunoaștere în cazul vârstelor diferite”, a menționat Dr. Maura Boldrini.

Chiar și cele mai îmbătrânite creiere, în cea de-a opta decadă de viață, produceau încp celule cerebrale noi. Autorii au consemnat faptul că au găsit un număr similar de progenitori neuronali intermediar și mii de neuroni imaturi.