Home » Sport » Tot ce nu știai despre Lionel Messi, fotbalistul fenomen care a intrat în istoria Barcelonei. Recordurile impresionante lăsate moștenire

Tot ce nu știai despre Lionel Messi, fotbalistul fenomen care a intrat în istoria Barcelonei. Recordurile impresionante lăsate moștenire

Manolică Anca / 06.08.2021, 16:45

Tot ce nu știai despre Lionel Andrés „Leo“ Messi, fotbalistul fenomen al cărui nume se află, zilele acestea, pe prima pagină a tuturor ziarelor din lume. Vestea că, după 21 ani, nu va mai juca la Barcelona, clubul care l-a consacrat, a făcut înconjurul planetei. Toată lumea fotbalului este în stare de șoc și mii de fani au mers să plângă chiar lângă stadion.

După 21 de ani, era Messi la Barcelona a ajuns la final

Este oficial! Deși părea de neconceput, s-a petrecut. Vestea șoc că Lionel Messi nu va mai continua la Barcelona a cutremurat tot fotbalul mondial. Deși se considera că noul contract al lui Messi cu Barcelona era o pură formalitate, presa din Spania a anunțat bomba: Messi nu va mai continua în Catalonia. Vestea a fost cu atât mai șocantă, cu cât fotbalistul era pregătit să rămână. Acceptase deja înjumătățirea salariului, era gata să facă și alte eforturi, dar clubul nu a putut să respecte regulile impuse de Liga Spaniolă.

Așadar, eforturile conducerii de a îl păstra pe argentinian au fost în zadar. Messi este pe punctul de a-și lua la revedere de la echipa pentru care a jucat din 2003, de la juniori. Problemele financiare ale clubului sunt prea mari, iar eforturile pentru a ajunge la o înțelegere cu Messi nu sunt suficiente. Nu au fost, pentru că anunțul oficial a fost deja făcut: după 21 de ani, era Messi la Barcelona a ajuns la final.

„Deși clubul și jucătorul au ajuns la un acord cu intenția clară de a semna astăzi un nou contract, acest lucru nu se poate întâmpla din cauza obstacolelor financiare și structurale. În aceste condiții, Messi nu poate rămâne la Barcelona. Ambele părți regretă acest lucru. Barcelona își exprimă gratitudinea pentru tot ceea ce a reprezentat jucătorul Messi. Îi dorim mult succes în continuare, atât în viața personală, cât și la noua echipă” se arară în comunicatul oficial transmis de FC Barcelona.

Vestea a cutremurat lumea fotbalului, fiind o seară neagră pentru fanii catalani. Aceștia nu pot accepta faptul că nuîl vor mai vedea pe idolul lor îmbrăcând tricoul blaugrana și chiar au mers și au plâns lângă Camp Nou, stadionul care l-a consacrat.

Superstarul datorează întâlnirea cu fotbalul bunicii sale materne

Unii spun că starul argentinian este cel mai bun fotbalist din lume, alţii plusează şi îl numesc cel mai mare din toate timpurile, însă cert este că Messi este singurul as din fotbal care a câştigat consecutiv patru trofee Balonul de Aur şi trei Ghete de Aur. Unde mai pui că însuși compatriotul său, Diego Maradona, l-a declarat succesorul lui.

Însă, nimic din existenţa copilului Lionel Andrés Messi nu provestea succesul de mai târziu în lumea sportului rege. Născut pe 24 iunie 1987 în Rosario, Argentina, locul de naştere al unui alt compatriot faimos, revoluţionarul Che Guevera, Lionel este al treilea din cei patru copii ai lui Jorge Messi, manager la o fabrică de oţel, şi ai soţiei acestuia, Celia Cuccittini.

Lionel Messi, fotbalistul fenomen care a intrat în istoria Barcelonei
Lionel Messi, fotbalistul fenomen care a intrat în istoria Barcelonei

Cu toate acestea, argentinianul datorează întâlnirea cu fotbalul bunicii sale materne, Celia, cea care l-a convins să îşi urmeze drumul şi să transforme pasiunea pentru sport într-o activitate profesională. Căci dragostea pentru sportul care avea să îi schimbe viața a apărut la puţin timp după ce a învăţat să meargă, el bătând toată ziua mingea alături de fraţii lui, Rodrigo şi Matías, dar şi de verişorii Maximiliano şi Emanuel Biancucchi, fotbalişti profesionişti și ei. Era doar un copil când bunica sa s-a stins din viață, provocându-i micuțului de 11 ani o durere imensă în suflet. De aceea, gestul pe care îl face după fiecare gol, aratând către cer, este un omagiu adus bunicii lui.

De la argentinianul timid cu deficit de creştere, la fenomenul care a intrat în istoria clubului catalan

Copilăria nu a fost deloc una simplă pentru viitorul mare fotbalist fiindcă, la numai 10 ani, el a fost diagnosticat cu deficit de hormon de creştere, o afecţiune care are numeroase efecte la nivel psihic, precum: memorie slabă, retragere socială, chiar depresie, dar și fizic, precum: rezistenţă precară şi dezvoltarea incompletă a mușchilor.

Cum asigurarea de sănătate a pe care tatăl său o avea nu acoperea decât doi ani de tratament al bolii, familia Messi a s-a văzut nevoită să ia o decizie radicală, spre binele acestuia. La împlinirea vârstei de 13 ani, ei s-au mutat în Spania, la Barcelona, clubul fiind de acord să îi plătească viitorului fotbalist tratamentul medical. Însă, aventura sa la clubul care avea să-i datoreze, peste ani, mare parte din gloria sa, nu a început tocmai bine.

Messi nu putea să se integreze în echipă, timiditatea sa excesivă făcându-l să fie atât de tăcut, încât mulţi dintre coechipieri au crezut că este mut. La aceste momente grele s-a adăugat și întoarcerea mamei sale înapoi în Argentina, împreună cu frații săi, el rămânând numai cu tatăl său.

Brazilianul Ronaldinho a spus că Lionel Messi va deveni un fotbalist mai mare decât el

Imediat după ce a terminat tratamentul, la 14 ani, Lionel Messi devenea membru cu drepturi depline al proiectului de tineret, „Baby Dream Team”. Progresele sale erau vizibile și net superioare celorlalți, astfel că, la numai 17 ani, pe 16 octombrie 2004, el avea să debuteze în primul lui meci oficial, în derby-ul cu Espanyol.

Cu siguranță, a avut un cuvânt de spus și starul de pe atunci al echipei FC Barcelona, brazilianul Ronaldinho, care încă de pe atunci le-a spus coechipierilor că adolescentul va deveni un fotbalist mai mare decât el. Mai mult, Ronaldinho l-a luat sub aripa sa, numindu-l frăţiorul lui. Iar acest lucru i-a fost de mare ajutor în lupta cu timiditatea sa.

Messi, alături de brazilianul Ronaldinho
Messi, alături de brazilianul Ronaldinho

Ironie sau nu, chiar „frăţiorul” a fost cel are i-a luat locul brazilianului, când acesta nu mai era în formă. Lionel Messi a devenit rapid noul star al catalanilor, la numai 20 de ani. Presa din Spania mergea și mai departe, numindu-l Mesia. Şi chiar și-a meritat pe deplin toate aceste laude, pentru că a fost salvarea pentru FC Barcelona, cucerind, în 2009, campionatul, Super Cupa şi Liga Campionilor, iar la nivel individual, primul lui Balon de Aur.

„Îmi seamănă foarte mult. Este un lider şi ne dă lecţii despre frumuseţea fotbalului. Este diferit de oricare alt jucător din lume”, avea să spună marele Diego Maradona despre noul rege al fotbalului.

Legendarul Lionel Messi deţine toate recordurile principale din istoria FC Barcelona

Superstarul argentinian Lionel Messi părăsește FC Barcelona, însă pleacă cu o listă impresionantă de 38 de recorduri, el deținând toate recordurile principale din istoria clubului catalan. Este jucătorul cu celemai multe prezențe, jucătorul cu mai multe goluri, jucătorul cu cele mai multe victorii, jucătorul cu cele mai multe titluri din istoria de 121 de ani a clubului şi o mulţime de alte reușite care vor fi probabil greu sau chiar imposibil de egalat.

Însă, legendarul Leo Messi nu deţine deține numai recorduri la nivel de club, el a spulberat și o serie de recorduri europene şi mondiale, unele despre care puţini credeau că va mai exista cineva în epoca modernă care să le poată depăși. Messi a făcut-o, pentru că el nu este un fotbalist obişnuit.

Lionel Messi, fotbalistul fenomen care a intrat în istoria Barcelonei
Lionel Messi, fotbalistul fenomen care a intrat în istoria Barcelonei

Val de reacții după anunțul plecării decarului argentinian de la Barcelona

Vestea că Lionel Messi pleacă de la Barcelona a stârnit un val de reacții fără precedent în fotbalul mondial. Cele mai multe au fost atacuri sunt împotriva conducerii clubului catalan.

  • Cosmin Contra: „Președintele Ligii este de neclintit. Toată lumea din Spania voia să rămână, s-au făcut presiuni și din partea altor cluburi. Înseamnă mult pentru La Liga. Chiar dacă e Messi, chiar dacă e Barcelona, regulile sunt stricte. Președintele actual a moștenit un management foarte prost, în care s-au plătit o sumedenie de bani pentru jucători care nu au dat randament, Coutinho, Dembele, Griezmann…”
  • Gică Hagi: „Este o pierdere imensă. Este unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie. Este inegalabil. Pentru tot ce însemna el, ca fotbalist, ca imagine, este imposibil de înlocuit. E un șoc și clubul îl va resimți foarte puternic în tot. Probabil că situația financiară grea poate explica această decizie. E greu de crezut, dar asta dovedește încă o dată că toți suntem trecători. Barcelonei îi va fi foarte greu… Messi a fost unic. Un Dumnezeu!”, conform Prosport.
  • Gary Lineker, pornind de la sloganul clubului „Mes que un club” (n.r. mai mult decât un club). Fostul fotbalist britanic a folosit „Mess que un club”: „Cum naiba s-au pus în această situație dificilă? Dezastru de echipă”.
  • Căpitanul Carles Puyol: „Nu putem să îţi mulţumim îndeajuns pentru tot ce ne-ai oferit”
  • James Rodriguez, starul lui Everton: „Dacă Messi se duce la PSG, puteţi să le daţi toate trofeele!”
  • Ole, cea mai citită publicație sportivă argentiniană: „Bombă mondială! Barcelona tocmai a anunțat că Messi nu rămâne”.

672 de goluri şi 305 pase decisive a reuşit briliantul argentinian pentru Barcelona, în 778 de meciuri, în toate competiţiile. Lionel Messi este cel mai bun marcator şi cel mai bun pasator decisiv din istoria clubului de pe Camp Nou şi a campionatului spaniol „La Liga”. Imens!