Home » Life & Style » Diferența dintre cei care scriu cu stânga sau cu dreapta. Când devenim, de fapt, stângaci sau dreptaci

Diferența dintre cei care scriu cu stânga sau cu dreapta. Când devenim, de fapt, stângaci sau dreptaci

Manolică Anca / 11.11.2020, 17:40
Diferența dintre cei care scriu cu stânga sau cu dreapta. Când devenim, de fapt, stângaci sau dreptaci

Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre cei care scriu cu stânga sau cu dreapta și când ne dezvoltăm, de fapt, această deprindere? Iată ce spun oamenii de știință.

Diferența dintre cei care scriu cu stânga sau cu dreapta

Oamenii de știință spun că, la nivel global, o persoană din zece are mâna stângă dominantă, restul fiind dreptaci. Psychology Today vine cu o cifre mai exacte și spune că aproximativ 10,6% din întreaga populație sau doar 827 milioane de persoane sunt stângaci.

Acest aspect se numește dominanța mâinii, multe teorii dând diverse explicații pentru asta. Unele spun că aceasta este o influență genetică, iar altele pun accentul pe dominanța emisferelor cerebrale.

Conform unui studiu realizat de cercetători din Germania, Olanda și Africa de Sud s-a stabilit că nu există nicio legătură între mâna cu care scriem și creierul sau dezvoltarea neurologică. S-ar părea că această caracteristică este înrădăcinată încă de dinainte de a ne naște, sub forma unei activități ale genei la nivelul coloanei vertebrale.

Această abilitate s-ar dezvolta încă din burta mamei
Această abilitate s-ar dezvolta încă din burta mamei

Astfel, echipa ce cercetători a monitorizat, cu maximă atenție, expresia genelor, între a opta și a doisprezecea săptămână de sarcină. Deși se credea că activitatea genei, în funcție de emisfera care prezintă cea mai intensă activitate, definește dacă persoana este dreptace sau stângace, în urma cercetărilor s-a descoperit că această caracteristică este prezentă la un om, înca de dinainte de a se naște.

Această activitate își „ocupă” locul cu mult timp înainte ca porțiunea din creier care este responsabilă pentru mișcare – cortexul motor – să fie cablat la nivelul coloanei vertebrale. Pare sa fie centrată pe părți ale coloanei vertebrale care sunt responsabile de transmiterea impulsurilor electrice la nivelul mâinilor, brațelor, picioarelor și tălpilor, iar această asimetrie va stabili dacă persoana va scrie cu mâna stângă sau cu mâna dreaptă.

Un alt studiu realizat în 2017 a concluzionat același lucru. Mâna dominantă este determinată în mod genetic, încă momentul în care fătul este în burta mamei. Acesta începe să-și miște brațele în jurul a 9-10 săptămâni. Astfel, până la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină, bebelușul va începe să manifeste o preferință clară pentru a suge un degetul mare de la mâna stângă sau de la mâna dreaptă.

Deci, mâna preferată este, cel mai probabil, stabilită înainte de naștere. Însă, cei mai mulți experți în dezvoltare spun că părinții nu vor putea observa prea bine mâna dominantă a copilului lor până la vârsta de 2 sau 3 ani. Aceștia tind să își schimbe foarte mult mâinile în diversele sarcini pe care le au.

Stigma de a fi stângaci

Această abilitate s-ar dezvolta încă din burta mamei
Această abilitate s-ar dezvolta încă din burta mamei

Deşi unele studii mai vechi sugerau că stângacii ar avea, în medie, o speranţă de viaţă mai mică decât dreptacii, cercetările mai noi infirmă aceste rezultate, spunând că preferința pentru utilizarea uneia dintre mâini nu va avea nicio influență asupra duratei vieţii.

Alți cercetători susțin că stângacii ar fi mai diferiți decât dreptacii, în sensul că organizarea diferită a creierului lor ar conferi o gamă mai largă de abilităţi, având mari succese în viaţă, că ar mai inteligenţi. Mai mult, partea dreaptă a creierului care controlează mușchii din partea stângă a corpului ar determina în mare parte abilitățile muzicale și spațiale, determinând înclinații către sfera creativă.

Sunt făcute extrem de multe studii în acest sens, însă nu se poate spune cu certitudine că ceva este adevărat sau fals.