Home » Life & Style » De ce încărunțim. 7 motive care explică apariția firelor albe, chiar și la persoanele tinere

De ce încărunțim. 7 motive care explică apariția firelor albe, chiar și la persoanele tinere

Bucur Ioana / 11.11.2020, 09:52
De ce încărunțim. 7 motive care explică apariția firelor albe, chiar și la persoanele tinere

Momentul în care descoperi primul fir de păr alb rătăcit prin podoaba capilară nu este tocmai plăcut, mai ales dacă se întâmplă când vârsta din buletin nu se potrivește cuiva care albește. Află, din materialul de mai jos, de ce încărunțim și care sunt principalele șapte motive care explică apariția firelor albe, chiar și la persoane tinere.

De ce încărunțim?

Apariția firelor albe este un prag pe care, inevitabil, îl avem toți de trecut în viață. Fie că alegeți să le mascați sub straturi de vopsea de păr sau le afișați cu mândrie, este bine să știm de ce încărunțim și dacă putem face ceva pentru a întârzia sau încetini procesul. Fiecare folicul de păr conține celule pigmentare ce produc melanina, acel compus ce conferă părului culoare. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, activitatea acestora se încetinește, celulele respective ajungâng, în cele din urmă, să moară. Rămase fără pigment, se observă că firele noi de păr cresc mai ușor și capătă diferite nuanțe de gri, argintiu și, în final, alb.

Așadar, celebra expresie „mi-ai scos peri albi”, auzită de mulți copii din gura părinților, nu prea are legătură cu realitatea! Genele, nu năzbâtiile celor mici, explică de ce încărunțim. În schimb, dacă părinții au albit la o vârstă tânără, șansele ca și odraslele lor să pățească la fel sunt destul de mari. De fapt, vârsta la care apare, în mod normal, incărunțirea variază în funcție de rasă. Asiaticii încep să albească în jurul vârstei de 30 de ani, afro-americanii abia după 45 de ani, în timp ce alibi găsesc primele fire albe de păr pe la 35 de ani. Cu toate astea, unele persoane încep să încărunțească și cu zece ani mai devreme decât media. Se poate vorbi despre încărunțire precoce dacă părul se albește la: 20 de ani (pentru albi), 25 de ani (asiatici) sau 30 de ani (afro-americani).

De la ce vârstă este normal să apară primele fire albe
De la ce vârstă este normal să apară primele fire albe

Șapte motive care explică apariția firelor albe, chiar și la persoanele tinere 

Dacă legendele ce povestesc despre persoane care au albit complet peste noapte sau în câteva minute încă nu s-au dovedit științific, au fost descoperite mai multe motive care explică apariția firelor albe, chiar și la persoane tinere. Printre acestea se numără:

  • Lipsa de vitamina B12,
  • Anumite afecțiuni tumorale rare, moștenite,
  • Boala tiroidiană,
  • Vitiligo, o afecțiune care distruge celulele care produc pigmenți la nivelul scalpului.
  • Alopecia areata face șuvițe mari de păr (de obicei, cele cu culoare) să cadă, iar părul rămas este gri sau alb. Când părul se reface, acesta poate fi gri, alb sau poate avea culoarea normală.
  • Stresul. Cu toate că nu poate provoca direct încărunțirea, el declanșează o altă afecțiune ce duce la căderea părului într-un ritm de aproape trei ori mai rapid decât cel normal.  Este posibil ca atunci când părul va crește înapoi, să fie gri în loc de culoarea originală.
  • Fumatul. Afectează corpul din cap până în picioare, inclusiv părul. Un studiu a arătat că fumătorii sunt de 2,5 ori mai predispuși la încărunțire înainte de 30 de ani decât nefumătorii. De asemenea, poate face părul argintiu să se îngălbeneaască.
Stresul, factor ce duce indirect la albirea părului
Stresul, factor ce duce indirect la albirea părului

Mituri despre firele albe

Există persoane care cred că, dacă îți smulgi un fir de păr alb, alte trei vor crește în locul său. Evident, este doar un mit, însă specialiștii nu recomandă niciodată să vă smulgeți părul de pe scalp. Potrivit WebMD, nu faceți decât să deteriorați foliculii, rămânân, încet dar sigur, cu o podoabă capilară mult subțiată.

Părul alb este mai subțire decât firul cu culoare naturală, deoarece cuticula sa este mai subțire. Lipsa pigmentului cauzează pierdea de apă din structura firului de păr. Astfel, părul încărunțit se va simți uscat, fragil și aspru. Poate fi întreținut cu tratament hidratant și uleiuri de păr, recomandat de dermatolog. Părul afro-american tinde să fie mai predispus la deteriorare, în comparație cu cel al asiaticilor și al albilor.