Home » Când, unde, cum » Regina care își decapita iubiții după o noapte de amor. Povestea incredibilă

Regina care își decapita iubiții după o noapte de amor. Povestea incredibilă

Manolică Anca / 08.06.2021, 12:51
Regina care își decapita iubiții după o noapte de amor. Povestea incredibilă

Regina care își decapita iubiții după o noapte de amor. O figură extrem de controversată a cărei existență a fost pusă la îndoială de unii istorici și biografia ei reală oarecum ascunsă de legendele și poveștile populare ulterioare. Află-i povestea incredibilă.

Regina care își decapita iubiții după o noapte de amor

Regina Amina s-a născut la mijlocul secolului al XVI-lea d.Hr. din regele Nikatau, al 22-lea conducător al Zazzau, și regina Bakwa Turunku. A fost un personaj istoric din orașul-stat Zazzau, actualul oraș nigerian Zaria. Avea o soră mai mică pe nume Zaria, după care se presupune că este denumit astăzi orașul. Conform legendelor culese de antropologul David E. Jones, Amina a crescut în curtea bunicului ei și a fost favorizată de acesta, intruind-o foarte bine în ceea ce privește problemele politice și militare.

Încă de la o vârstă foarte fragedă aceasta a fost dorită de majoritatea bărbaților bogați din regat. Aceștia concurau între ei pentru a-i câștiga inima și îi ofereau multe daruri scumpe, însă aceasta a respins toate propunerile de căsătorie.

A fost cunoscută pentru faptul că era o fire războincă

După moartea părinților ei în sau în jurul anului 1566, fratele Aminei a devenit rege al Zazzau. La acea vreme, Amina se distinsese ca „războinic de frunte în cavaleria fratelui ei” și câștigase notorietate pentru abilitățile sale militare. Ea este sărbătorită și astăzi în cântecele de laudă hausa tradiționale ca „Amina, fiica lui Nikatau, o femeie la fel de capabilă ca un bărbat care a putut conduce bărbații la război”.

Scena dintr-un film nigerian despre regina care își decapita iubiții după o noapte de amor
Scena dintr-un film nigerian despre regina care își decapita iubiții după o noapte de amor

După ce a murit și fratele ei în 1576, Amina a urcat pe poziția de regină, conducând regatul Zuzzau, o regiune foarte mare, vreme de 34 de ani. Ea și-a folosit toată priceperea militară pentru a extinde teritoriul Zazzau până la gura Nigerului din sud și inclusiv Kano și Katsina în nord. Aceste cuceriri au dus la o bogăție mare, atât pentru rutele comerciale nou deschise, cât și pentru că teritoriile cucerite trebuiau să plătească tribut.

De asemenea, i se atribuie construirea zidurilor în jurul taberelor sale în timpul acțiunilor sale militare, dar și construirea unui zid în jurul orașului Zaria. Acestea au devenit cunoscute sub numele de „zidurile Aminei”. Mai mult, ea a început și cultivarea nucilor de kola în zona pe care a condus-o.

Își petrecea noaptea cu câte un bărbat din fiecare oraș cucerit

Regina Amina este asociată astăzi adeseori cu cruzimea. Legendele spun că în fiecare oraș pe care îl cucerea, aceasta își alegea câte un bărbat frumos pentru a petrece noaprea împreună. În dimineața următoare, însă, ea îl decapita, pentru a fi sigură că acesta nu povestește nimic din cele petrecute între ei. Astfel, ea mai este cunoscută și drept regina care își decapita iubiții după o noapte de amor.

Relația dintre Amina și supușii săi era în interes reciproc. Practic, ea cucerea orașele, iar în schimbul loialității oamenilor din acele locuri, ea le oferea protecție prin construirea de ziduri. De asemenea, ea a construit și fântâni, pentru ca oamenii să poată avea acces la apă bună de băut, deoarece încă de pe atunci apa potabilă era o problemă majoră în Africa.

Regina Amina nu a fost căsătorită niciodată și nici nu a avut copii, însă are descendenți (prin copiii fraților ei), ei numărându-se astăzi printre elitele conducătoare ale Nigeriei. Aceasta a murit în anul 1610, într-una dintre numeroasele sale lupte. Și astăzi este amintită ca fiind una dintre cele mai puternice femei conducător din istorie.