Home » Life & Style » Românul care a fost regele Ungariei. Ce s-a petrecut în anii domniei lui

Românul care a fost regele Ungariei. Ce s-a petrecut în anii domniei lui

Manolică Anca / 06.03.2021, 15:50

Pentru prima dată în istoria Ungariei era ales rege un nobil fără ascendenţă în familiile regale europene. Matia Corvin, născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Matei Corvin, este românul care a fost regele Ungariei, cu numeroase reușite în timpul domniei sale. Iată ce s-a petrecut în vremea cât a stat la conducere.

Românul care a fost regele Ungariei

Matia Corvin, românul care a fost regele Ungariei s-a născut născut pe 23 februarie 1443, la Cluj-Napoca, fiind al doilea fiu al lui Ioan (Iancu) de Hunedoara. Acesta din urmă a fost un renumit conducător militar, care a întreprins o serie de campanii militare de un real succes împotriva Imperiului Otoman, lăsându-i fiului său un regat sigur și stabil. Mama lui, Erzsébet Szilágyi (Elisabeta), provedea dintr-o familie de nobili maghiari cu foarte mare influență

După moartea lui Iancu de Hunedoara, oligarhia maghiară a preluat din nou puterea. „Tânărul rege” (Ladislau Postumul) a fost numit conducător, însă era condus din umbră de familiile maghiare Garai, Ujlaki și Cillei. Acestea l-au convins pe tânărul rege Ladislau, să ordone uciderea (prin decapitare) a lui László (Ladislau Corvin), fiul cel mare al lui Ioan de Hunedoara. Încă un copil, Matia, a fost și el aruncat în închisoare, datorită intrigilor. Apoi a început războiul civil.

Matia Corvin
Matia Corvin

Cât timp Matia a fost prizonier la Praga, Erzsébet Szilágyi, văduva lui Ioan de Hunedoara, a organizat armatele fidele soțului său, reușind să pună capăt războiului civil. Tot atunci, regele Ladislau Postumul a fost ucis, împreună cu cei mai mulți dintre cei l-au pus să îl omoare pe Ladislau de Hunedoara. Venise momentul să fie ales un nou rege. În prezența armatelor lui Hunyadi, cantonate pe Dunărea înghețată, a fost ales rege Matia, în vârstă de 15 ani.  Guvernatorul Boemiei, Gheorghe Podiebrad, l-a eliberat din prizonieratul din Praga, după ce s-a asigurat că primește promisiunea că fiica sa îi va deveni soție. Niciunul dintre cei care sperau să îl controleze pe regele adolescent nu au bănuit ce personalitate puternică are Matia!

Ce s-a petrecut în anii domniei lui

Matia a fost înscăunat la Buda pe 14 februarie 1458 fără coroana Sf. Ştefan, care era de mulţi ani în custodia lui Frederic al III-lea de Habsburg. La doar câteva săptămâni după ocuparea tronului, Matia le-a arătat tuturor adevărata sa personalitate. Modelul lui Matia pentru politica externă a fost Sigismund de Luxemburg (rege al Ungariei între 1387-1437). A fost interesat în primul rând să obţină cât mai multe titluri şi coroane şi să îşi extindă autoritatea peste cât mai multe ţări. A sperat chiar să ajungă împărat al Imperiului Romano-german, ca modelul său. În ciuda obstacolelor, şi-a urmat cu consecvenţă proiectele. Va sta pe tron 32 de ani, din care 25 de ani el va fi pe câmpurile de luptă ale Europei.

Domnia sa este considerată ca fiind unul dintre cele mai glorioase din istoria Ungariei, marcată prin campanii militare victorioase ale temutei sale Fekete sereg („Armata neagră”). În timpul domniei sale, Ungaria a cunoscut cea mai vastă întindere din istoria sa (la vest din sud-estul Germaniei până în Dalmația și de la est din Polonia, – excluzând Moldova și Țara Românească – până în Bulgaria de astăzi). De asemenea, a condus în uniune personală Regatul Moraviei, Silezia și Luzația (Lausitz) (toate trei 1468/1469/1479-1490) și Austria Inferioară (1477/1485-1491). Vorbea fluent italiană, maghiară, valahă, croată, latină și mai târziu germană, slovacă, cehă, precum și alte limbi slave.

Matia Corvin

Armata lui Matia Corvin era cunoscută sub numele de „oastea neagră” fiind una dintre cele mai de temut din acele timpuri. Potrivit istoricilor, aceasta era compusă în cea mai mare parte din mercenari. Cu ea Matia a cucerit o parte a Austriei, inclusiv Viena în 1485, şi ţinuturi din Boemia. Oastea număra, în 1487, până la 28.000 de oameni, având 20.000 de călăreţi şi 8.000 de infanterişti.

El a ordonat întemnițarea lui Vald Țepeș

El a fost cel care a ordonat întemnițarea domnitorului Vlad al III-lea (Țepeș), când acesta, urmărit de armata otomană, i-a cerut ajutorul. Însă, tot el l-a ajutat să și recucerească tronul Țării Românești (Valahiei) de la Laiotă Basarab. Ulterior, după ce Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei a încheiat pacea cu Regele Cazimir al Poloniei, Matia l-a atacat pe Ștefan, dar a fost înfrânt în lupta de la Baia, oastea sa retrăgându-se, iel fiind și rănit de trei săgeți și o lovitură de lance.

Matia Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei și domnia sa fiind una dintre cele mai strălucite din toată istoria Ungariei. Aristocrația de rang înalt însă nu a agreat prezența lui pe tron, încercând să îl detroneze. Conform legendei, nobilii ar fi reușit să își pună planul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, soția regelui. Medicul acesteia îl trata de reumatism pe regele Matia, însă îl otrăvea cu plumb. Acesta a murit încet, de saturnism, înainte să apuce vârsta de 50 de ani.