Home » Știri » De ce i se spunea „Dracula” lui Vlad Țepeș. Între mit și adevăr. 8 lucruri mai puțin știute

De ce i se spunea „Dracula” lui Vlad Țepeș. Între mit și adevăr. 8 lucruri mai puțin știute

Violeta Badea / 15.02.2021, 14:01
De ce i se spunea „Dracula” lui Vlad Țepeș. Între mit și adevăr. 8 lucruri mai puțin știute

De ce i se spunea „Dracula” lui Vlad Țepeș. Între mit și adevăr. 8 lucruri mai puțin știute. Vlad Țepeș este cel mai controversat și studiat personaj atât în lumea istorică, cât și în lumea literară. Acesta a fost subiectul marilor creații, iar romanul „Dracula”, scris de irlandezul Bram Stoker, nu ţine cont de adevărul istoric şi ni-l prezintă pe Vlad ca pe o făptură malefică, înconjurat de o oarecare aură mitică. Singurul adevăr este că într-adevăr era numit „Dracula”. În continuare veți afla de ce i se spunea așa și cum a ajuns să fie asociat cu acest personaj.

De ce i se spunea „Dracula” lui Vlad Țepeș

Vlad Țepeș a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476. Anii aceștia au fost foarte duri, iar oștirile otomane, care tocmai cuceriseră Constantinopolul, amenințau încontinuu. Vlad a fost renumit pentru cruzimea lui, dar și pentru metodele de tortură. „Țepeș” a fost doar o poreclă, iar aceasta i s-a atribuit după execuțiile prin tragere în țeapă pe care le ordona.

Turcii l-au numit Kazıklı Bey, tradus Prințul Țepeș. Acest nume a fost menționat pentru prima oară într-o cronică valahă din 1550 și s-a păstrat în istoria românilor. În secolul XX, occidentalii l-au numit „Dracula”, iar aceștia credeau cu tărie că au de-a face cu un vampir însângerat.

8 lucruri mai puțin știute despre Vlad Țepeș

Vlad Țepeș a fost, cu siguranță, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. Unii l-au considerat erou național, alții vampir sângeros, însă un lucru este sigur Vlad Tepes a fost cel mai fascinant domnitor al Țării Românești. Imaginea lui este și în zilele noastre atât de învăluită în mister încât nimeni nu mai poate spune cu exactitate unde se termină legeda și unde începe istoria. Mai jos vă vom prezenta opt mituri legate de Vlad Țepeș.

De ce i se spunea „Dracula” lui Vlad Tepes
De ce i se spunea „Dracula” lui Vlad Tepes

1. Vlad Țepeș a inspirat crearea personajului „Dracula”

Occidentalii susțin că personajul „Dracula” este Vlad Țepeș, dar fiul lui Bram Stoker, Irving, a negat această informație. Acesta susține că tatăl său a construit personajul după ce l-a visat în somn. În anul 1958, a fost făcută legătura dintre Vlad al III-lea și „Dracula” de cercetătorul Basil Kirtley, însă ea a fost demonantă de către specialiști care nu au găsit nicio asemănare între cele două personaje.

2. Unde s-a născut Vlad Țepeș?

Conform legendei moderne, Vlad Țepeș s-a născut la Sighișoara, în Transilvania în anul 1431, fiind mai tarziu domnitor al Valahiei. Acesta este considerat fiul lui Vlad Dracul și al unei nobile transilvănene.

3. Semnificația numelui „Dracula”

Istoricul Aurel Răduțiu susține că Vlad Țepeș ar fi fost cunoscut, de fapt, ca Vlad „Dragu”, adică „Vlad cel Drag”. Însă, sașii din zonele aflate sub stăpânirea lui Țepeș ar fi interpretat greșit adjectivul de origine slavă „Dragu”și l-ar fi folosit sub forma „Dracu”.

4. Marea iubire a lui Vlad Țepeș

Legenda spune că Vlad Țepeș a iubit o săsoaică extrem de frumoasă pe nume Katarina. Femeia i-a fost amantă domnitorului aproximativ 20 de ani. Vlad a vrut să divorţeze pentru ea, dar Papa nu a permis acest lucru pentru că în acele vremuri destrămarea unei căsnicii era un lucru de neacceptat.

5. Vlad Țepeș a băut sânge?

În anul 1463, poemul ,,Von ainem wutrick der heis Trakle waida von der Walachaei” susținea că Vlad al III-lea obişnuia să îşi înmoaie pâinea în sângele bărbaţilor, femeilor şi copiilor pe care îi trăgea în ţeapă. Unii cercetători au negat această informaţie, deoarece spun că voievodul îşi spăla mâinile cu sânge, iar această referire ar fi, de fapt, doar o metaforă.

Asocierea lui Vlad Tepes cu Castelul Bran
Asocierea lui Vlad Tepes cu Castelul Bran

6. Asocierea lui Vlad Ţepeş cu Castelul Bran

Turiștii vizitează Castelului Bran, cu speranţa de a-l găsi pe Dracula. Istoricul Florin Curta spune însă că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la Bran, iar în ceea ce priveşte locul de naştere al voievodului, acesta ar putea fi la Sighişoara sau la Târgovişte.

7. Cum scăpa Vlad Țepeș de cerșetori

Vlad Țepeș era de părere că cerșetorii sunt, de fapt, niște hoți care profită de pe urma oamenilor. Se spune că acesta i-a strâns și i-a dus pe toți în Cetatea Târgoviștei, iar acolo le-a dat de mâncare și le-a oferit cele mai bune vinuri. Apoi, i-a inchis într-o sală și le-a dat foc tuturor, nelăsând pe nimeni în viață.

8. Unde e înmormântat Vlad Țepeș?

Nu se cunoaşte cu exactitate modul în care a murit voievodul și nici locul în care este înmomântat. Se pare că el ar fi murit decapitat, iar capul său ar fi fost dus sultanului Mehmed al II-lea, ca o dovadă că a fost ucis. Legenda spune că, ulterior, trupul lui Ţepeş a fost înmormântat în biserica Mănăstirii Snagov, dar unele cercetări au arătat că singurele oseminte găsite aici erau cele ale unor cai. Un student la Universitatea din Tallinn susţinea la un moment dat că a descoperit pe un mormânt dintr-o biserică din Italia imaginea unei creaturi asemănătoare cu un dragon și se presupune faptul că acolo ar fi fost înmormântat, de fapt, Vlad Ţepeş.