Home » Când, unde, cum » Salarii până la 8000 de lei pe lună pentru acest post. Meseria din România extrem de căutată, dar ocolită

Salarii până la 8000 de lei pe lună pentru acest post. Meseria din România extrem de căutată, dar ocolită

Alexandru Cazacu / 10.08.2022, 09:24
Salarii până la 8000 de lei pe lună pentru acest post. Meseria din România extrem de căutată, dar ocolită

În România, criza de angajați este destul de mare în toate sectoarele. Cu toate acestea, în domeniul construcțiilor, lipsa forței de muncă este acută. Se pare că la mare căutare sunt demolatorii de clădiri. Deși jobul este foarte bine plătit, mulți oameni îl ocolesc. În plus, în construcții salariile pot ajunge chiar și până la 8.000 de lei pe lună.

Salarii până la 8000 de lei pe lună pentru meseriași în construcții

În caz că nu știați, multe fabrici din Capitală ajung acum proiecte imobiliare. În această situație se află și fosta platformă industrială de lângă Piața Obor, Aversa, care acum se află în demolare. Astfel că, demolatorii de clădiri se numără printre cei mai căutați muncitori în București.

Conform datelor ANOFM, există nu mai puțin de 2.000 de posturi vacante de muncitor necalificat în demolarea construcțiilor. Evident, după demolare va fi nevoie și de lucrători care să construiască la loc. De la zidărie și până la finisaje, în domeniul construcțiilor este mare nevoie de forță de muncă.

Totuși, acest sector se confruntă cu o mare problemă, adică cu deficitul de muncitori. „Această forță de muncă este destul de greu de găsit. Noi am preferat să luăm oameni de la zero și să îi calificăm împreună cu inginerii care au practicat în țările nordice”, a precizat Gabriel Focşinenu, dezvoltator imobiliar, potrivit Observator.

„Este foarte greu. Sunt oameni pe care îi angajez astăzi și peste două zile nu mai vin la muncă. Nu vor să muncească. Un bun meseriaș poate câștiga în România cât câștigă în străinătate. Un meseriaș în construcții poate câștiga și 8.000 de lei pe lună”, spune Florin Buzatu, antreprenor.

Nevoie mare de personal și în sectorul HoReCa

De fapt, oamenii pricepuți sunt la mare căutare în toate domeniile de activitate. Specialiștii susțin că nevoia de personal este la fel de ridicată și în industria ospitalității. Aici este mare nevoie de lucrători comerciali, barmani și ospătari.

„Nevoia este la fel de ridicată şi în sectorul HORECA, unde se caută lucrătorii comerciali, se caută barmani, ospătari. Am văzut o creştere foarte mare a numărului de locuri de muncă disponibile, în absolut toate domeniile de activitate”, a explicat Corina Diaconu, specialist HR.

Salarii până la 8000 de lei pe lună pentru acest post. Meseria din România extrem de căutată
Salarii până la 8000 de lei pe lună pentru acest post. Meseria din România extrem de căutată

Cum s-a ajuns al această criză acută de angajați

Absolvenții de studii superioare pot alege din cele peste 2.700 de locuri de muncă. Aceștia își pot desfășura activitatea în meserii precum inginer în diferite domenii, programator sau expert contabil. Cel puțin așa arată datele oficiale. Cu toate acestea, angajatorii susțin că nevoia este mult mai mare. De fapt, unii susțin că din toamnă, după ce se încheie perioadele de concedii, oferta de locuri de muncă va fi și mai ridicată.

La începutul anului curent, ministrul Fondurilor Europene explica că principala cauză a lipsei forței de muncă din țara noastră o reprezintă plecare muncitorilor români în statele mai dezvoltate. Astfel, piața muncii din România a rămas descoperită. Dan Vîlceanu susține că s-a ajuns la un contingent de 100.000 de muncitori care vin să lucreze la noi în țară din afara UE.