Home » Când, unde, cum » Locuri de muncă sezoniere. Unde te poți angaja vara și ce salarii sunt

Locuri de muncă sezoniere. Unde te poți angaja vara și ce salarii sunt

Ileana Mladinoiu / 11.07.2022, 09:40
Locuri de muncă sezoniere. Unde te poți angaja vara și ce salarii sunt

Sezonul estival este în plin avânt și totuși ești în căutarea unui loc de muncă pentru vara aceasta. Un loc de muncă sezonier este o modalitate excelentă de a-ți îmbogăți CV-ul, de a dobândi experiență profesională pentru a-ți atinge anumite obiective. Munca sezonieră se caracterizează prin îndeplinirea sarcinilor cerute în mod normal a fi repetate în fiecare an, la date mai mult sau mai puțin fixe, în funcție de ritmul anotimpurilor, recoltare/cules, turism etc.

Locuri de muncă sezoniere. Unde te poți angaja vara și ce salarii sunt

În plus, poți să desfășori mai multe activități profesionale în sezon, alternativ într-o stațiune de sporturi de iarnă, apoi la mare, de exemplu. Pentru cei cu puțini resurse financiare, iată câteva sfaturi care îi vor ajuta să obțină un loc de muncă de ultimă oră.

Care sunt sectoarele de activitate cu caracter sezonier puternic:

Sectorul agricol

Se află în fruntea listei, deoarece angajează muncitori sezonieri în fiecare an. Lucrări legate în special de recoltare, culesul fructelor și al legumelor, ambalarea produselor nu lipsesc din palmaresul joburilor sezoniere. O simplă căutare pe un site specializat în angajări, cum ar fi, de pildă, publi24.ro, ne duce la un anunț ca acesta:

„Se caută oameni serioși pentru munca la cules roșii, căpsuni, afine zmeură, arandan, zona Huelva Spania. Se plătește cu 45 de euro la 6 ore și jumătate, iar ora suplimentară cu 7 euro. Se asigură cazare, dar nu transport România-Spania”.

Acesta este un domeniu care angajează în mod regulat chiar dacă angajatorii se organizează în avans pentru a-și recruta lucrători sezonieri. Ai toate șansele să-ți găsești un loc de muncă cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, contract pe durată determinată și alte facilități.

Turismul 

Turismul generează, de asemenea, mii de locuri de muncă în sectoare de activitate foarte diverse: recepție, vânzări de călătorii, management de campinguri, telecabine, închiriere de vehicule etc.

Industriile agroalimentare 

Angajează muncitori sezonieri pentru fabricarea și distribuția produselor alimentare (producători de înghețată vara, pregătirea produselor alimentare etc.).

Sectorul hotelier si restaurantele

Odată cu venirea verii, hotelierii, restaurantele precum și cei din sectorul fast-food-ului, recrutează mulți muncitori sezonieri pentru a face față fluxului de turiști, în special pe litoral. Cele mai căutate profiluri sunt: ospătari, spălători de vase, asistenți de bucătărie, curățenie în industria hotelieră, în aer liber. Un domeniu în care începătorii au încă toate șansele.

Sectorul activităților culturale și sportive, centrele de agrement, cluburile de vacanță, parcurile de distracție fac angajări de sezon estival.

Comerț/vânzare

La mare căutare sunt vânzătorii, casierii, livratorii de produse, manipulanții etc. În stațiunile montane, magazinele de sport și închirieri recrutează vânzători. Trimiteți cererea către întreprinderile mici și companiile mari de distribuție.

Magazinele alimentare, tarabele cu suveniruri, confecții, vânzarea de înghețată, vafe pe plajă fac ca sectorul comercial să-și întărească echipele vara atât în ​​afacerile mici, cât în cele mai mari. Anunțurile de ultimă oră sunt foarte des afișate pe vitrine sau la casă chiar și în plin sezon pentru a înlocui abandonurile.

Serviciile personale

Au o multitudine de locuri de muncă pe tot parcursul anului: îngrijirea copiilor, ajutor la teme, plimbarea animalelor, treburi casnice, cumpărături, ajutor gospodăresc, asistență computer, grădinărit. Unele sarcini pot fi exercitate de tinerii sub 18 ani.

„Cele mai multe astfel de joburi se regăsesc în Constanța, internațional în țări precum Grecia, Malta, Germania sau Franța, dar și oferte de angajare la hoteluri și pensiuni din zona de munte, la noi în țară. Din categoria joburilor sezoniere, se remarcă în special cele din Horeca: personal hotelier, ospătari, bucătari, manageri de hoteluri și de restaurante”, precizează Ana Vișian, marketing manager BestJobs.

Totodată, platforma de joburi a transmis în urma unei solicitări făcute de către Economedia un top cu cele mai bine plătite locuri de muncă pe timpul verii.

Locuri de muncă sezoniere. Unde te poți angaja vara și ce salarii sunt
Locuri de muncă sezoniere. Unde te poți angaja vara și ce salarii sunt

Iată topul locurilor de muncă pe timp de vară:

  • Manager Hotel:1.100-1.400 de euro;
  • Manager restaurant:1.000-1.200 de euro;
  • Personal croaziere pe Rin, Ron, Main, Dunăre:1.000- 2.000 de
    euro/lunar;
  • Personal restaurant: 450-890 de euro (Jupiter)
  • Merchandiser Sezonier în Constanța: 500-800 de euro;
  • Salvamar: 500-700 de euro (Constanța);
  • Lucrător comercial sezonier: 500-600 de euro;
  • Summer Internship în cadrul departamentelor calitate, logistică, inginerie, IT și resurse umane: 500-550 euro (Timișoara și Cluj).

Perioada potrivită de căutare a unui loc de muncă

Începe căutarea încă din ianuarie-februarie. Vei avea posibilitatea de a alege tranzacțiile. Cu toate acestea, nu este prea târziu pentru a aplica chiar înainte de sezon. Te vei putea poziționa pe sectoare aflate în tensiune, precum hoteluri și restaurante de exemplu, și pe retragerea unora de ultim moment. Găsirea de oferte, angajare, obținerea de interviuri și de ce nu un loc de muncă sunt posibile, mai ales dacă ești foarte motivat , flexibil  și disponibil. Ofertele sezoniere de ultimă oră sunt încă disponibile în multe zone. Fii receptiv și atent.

Ce calități îți trebuie

Nu este nevoie să fii absolvent pentru a avea un loc de muncă sezonier. Mai presus de toate, angajatorii caută candidați motivați, deschiși către ceilalți și receptivi. Cu toate acestea, unele meserii necesită deplasare, de unde necesitatea deținerii permisului de conducere, în special în cazul muncii agricole și a serviciilor personale. Altele necesită dinamism și rezistență fizică bună.

Alte modalități de a găsi un loc de muncă de ultimă oră

Faceți funcțională o rețea socială. Adesea, se dovedește a fi eficientă și rapidă. Dacă sunteți disponibil, nu ezitați să apelați la agenții temporare și să fiți gata să răspundeți la misiunile propuse.

Ce salarii pot primi tinerii

Tinerii sub 18 ani cu contract de muncă sunt plătiți cel puțin pe baza salariului minim. De la 1 mai 2022, cuantumul salariului minim orar brut este stabilit la 10,85 de euro, adică 1.645,58 de euro brut lunar pe baza durata legală de 35 de ore pe săptămână. Redus cu 20% înainte de 17 ani și redus cu 10% între 17-18 ani. Anumite acorduri și contracte colective pot prevedea condiții de remunerare mai favorabile pentru tineri.