Home » Când, unde, cum » Scorpionii mai mici sunt mai periculoși decât cei mai mari. Ce arată cercetările experților

Scorpionii mai mici sunt mai periculoși decât cei mai mari. Ce arată cercetările experților

Manolică Anca / 27.04.2022, 15:13
Scorpionii mai mici sunt mai periculoși decât cei mai mari. Ce arată cercetările experților

Scorpionii înțeapă, în general, atunci când se simt amenințați. Așadar, orice om care le invadează spațiul sau încearcă să ajungă la dăunător este posibil să fie înțepat. Iar cele mai recente cercetări au scos la iveală faptul că veninul celor mai mici specii de scorpioni este mai puternic decât cel al celor mai mari, dovedind că Indiana Jones avea dreptate! Iată ce arată studiile experților.

Scorpionii mai mici sunt mai letali decât scorpionii mai mari

Cei care au urmărit saga Indiana Jones sigur își amintesc că în „Indiana Jones și Regatul craniului de cristal”, Dr. Jones a avertizat că „atunci când vine vorba de scorpioni, cu cât mai mari, cu atât mai bine”. Și se pare că studiile cercetătorilor îi dau dreptate, confirmând că speciile mai mici de scorpioni au veninuri mai puternice.

O echipă de oameni de știință din cadrul Universității Naționale din Irlanda a analizat o gamă largă de specii de scorpioni și a descoperit că speciile mai mici, și, prin urmare, cu înțepături mai mici, erau de până la 100 de ori mai letale decât cele mai mari, cu înțepături mai robuste.

Pentru studiu s-au analizat 36 de specii de scorpioni, inclusiv scorpionul palestinian galben (Leiurus quinquestriatus), scorpionul de stâncă (Hadogenes granulatus) și scorpionul de scoarță (Scorpion Centruroides noxius). Studiul lor a inclus măsurători ale lungimii medii a animalelor, precum și puterea veninului lor.

Ce au arătat rezultatele studiului

Rezultatele, publicate în revista Toxins, au arătat că cei mai mici scorpioni de pe planetă analizați, precum scorpionul galben brazilian (aproximativ 7 cm lungime), sunt de peste 100 de ori mai puternici decât speciile mai mari studiate, cum ar fi scorpionul de stâncă (care poate măsura peste 20 de cm lungime).

Specie de scorpion
Specie de scorpion

De asemenea, scorpionul sud-african cu coadă groasă (Androctonus australis) este de peste 10 ori mai puternic decât scorpionul auriu din Israel (Scorpio maurus), în ciuda faptului că are clești mult mai mici.

Înțepătura nu este totul

Scorpionii mai puternici aveau corpuri mai mici, dar și clești/înțepături mai mici. „În timp ce specii precum scorpionul cu gheare mari pot fi de dimensiuni mici sau medii, ele se bazează în primul rând pe înțepăturile lor, mai degrabă decât pe veninul lor relativ slab”, a spus a explicat Alannah Forde, o studentă absolventă a NUI Galway care studiază zoologia.

Spre comparație, o specie cu corp mic și clești mici, cum ar fi scorpionul galben, poate fi foarte periculoasă pentru oameni, în special pentru copii sau pentru persoanele alergice.

„Când am analizat cele mai puternice și periculoase veninuri de scorpion, am descoperit că acestea tind să fie asociate cu specii precum scorpionul galben, care sunt relativ mici. În schimb, speciile mai mari, cum ar fi scorpionii de stâncă, au veninuri care sunt susceptibile de a provoca doar o durere ușoară.”, spune Kevin Healy, coautor al lucrării, potrivit muyinteresante.es.

Înțelegerea legăturii dintre dimensiunea scorpionului și potența veninului poate ajuta substanțial la tratamentele medicale. Scopul echipei este de a testa aceste reguli evolutive cu privire la ceea ce face ca unele specii să fie mai puternice, pentru a ajuta la dezvoltarea unor abordări medicale mai bune în cazul înțepăturilor de scorpion.