Home » Life & Style » O tânără s-a filmat cu cea mai periculoasă caracatiță din lume, fără să știe că veninul ei o putea ucide în câteva minute

O tânără s-a filmat cu cea mai periculoasă caracatiță din lume, fără să știe că veninul ei o putea ucide în câteva minute

Ileana Mladinoiu / 28.03.2021, 12:01
O tânără s-a filmat cu cea mai periculoasă caracatiță din lume, fără să știe că veninul ei o putea ucide în câteva minute

Foarte greu ne este să știm care animal este periculos și care nu, mai ales dacă ne aflăm pe un teritoriu necunoscut, deși există câteva indicii ce ne determină să fim atenți, cum ar fi dinții sau culoarea strălucitoare a pielii.

O tânără s-a filmat cu cea mai periculoasă caracatiță din lume

Un videoclip devenit viral pe TikTok ne arată cât de simplu este să subestimăm lucrurile mici, așa cum a făcut-o, în timp ce era în vacanță în Bali, o turistă tânără. Ea s-a filmat ținând în palmă una dintre cele mai otrăvitoare specii de pe planetă, o caracatiță cu inel albastru, neștiind că această creatură, aparent inofensivă, este în realitate extrem de periculoasă.

Cu o înălțime cuprinsă între 12- 20 de centimetri, acest gen de caracatiță este acoperit de inele albastre ce devin vizibile numai atunci când animalul este provocat. Imediat capătă culoarea galben strălucitor, își aprinde tentaculele, semnal destul de clar pentru oamenii din jur sau avertizare aposematică (o tehnică utilizată de o mare varietate de animale pentru a anunța prădătorii din jur că nu sunt o gustare și că sunt capabili să facă foarte mult rău).

Caracatița cu inel albastru
Caracatița cu inel albastru

Chiar dacă privind-o pare drăguță, caracatița cu inel albastru, de fapt, este unul dintre cele mai periculoase animale de pe planetă. Într-adevăr, toxina sa extrem de dăunătoare (numită tetrodotoxină), cu care poate otrăvi curioșii, este atât de puternică încât poate ucide câțiva bărbați adulți fără probleme în câteva minute.

Mușcătura lui este de obicei nedureroasă, așa că nu putem spune că am fost mușcați până nu este prea târziu. În primul rând, veninul blochează semnalele nervoase din tot corpul, provocând amorțeală musculară. Alte simptome includ greața, pierderea vederii sau orbirea, pierderea simțurilor și a abilităților motorii.

În cele din urmă, provoacă paralizie musculară, inclusiv mușchii necesari respirației oamenilor, rezultând astfel stopul cardio-respiratoriu. Otrava sa este de o mie de ori mai toxică decât cianura.

“Nu există un antidot cunoscut, dar victimele pot fi salvate dacă sunt plasate imediat pe respirație artificială ”, a declarat ecologul marin Erin Spencer într-un articol despre caracatița cu inel albastru publicat în revista științifică “Ocean Conservancy”.

Utilizatorul de pe Tik Tok, de la care aflăm că a ținut o “caracatiță otrăvitoare odată”, a fost incredibil de norocos. Videoclipul devenit viral explică faptul că în timp ce vizita plaja Uluwatu din Bali cu prietenii a văzut nu una, ci două caracatițe cu inel albastru.

O tânără s-a filmat cu cea mai periculoasă caracatiță din lume / Sursă foto: Captură Tik Tok
O tânără s-a filmat cu cea mai periculoasă caracatiță din lume / Sursă foto: Captură Tik Tok

În secvența cu peste 5,5 milioane de vizualizări, se poate vedea animalul acvatic nevertebrat târându-se pe mâinile goale ale tinerei, departe de a ne imagina că acest cefalopod este unul dintre cele mai letale exemplare din lume.

Videoclipul original ne arată doar prima caracatiță, dar ne dă de înțeles că a luat-o și pe a doua. Din fericire pentru tânăra femeie, caracatița mică, cu corp moale, aparținând  familiei  Hapalochlaena, cântărind în medie aproximativ cincizeci de grame, nu s-a simțit amenințată și, prin urmare, nu a mușcat-o.

După ce a făcut cercetări pe Wikipedia, tânăra și-a dat seama de pericolul prin care a trecut și-a sunat tatăl, a plâns 3 ore, a subtitrat videoclipul, apoi l-a postat, ca argument că este mai bine să nu intrăm în contact cu animalele sălbatice atunci când nu le cunoaștem.

Ileana Mlădinoiu