Home » Când, unde, cum » Sculptură invizibilă, vândută cu 15.000 de euro. Cine este artistul și ce reprezintă de fapt lucrarea

Sculptură invizibilă, vândută cu 15.000 de euro. Cine este artistul și ce reprezintă de fapt lucrarea

Manolică Anca / 04.06.2021, 15:25
Sculptură invizibilă, vândută cu 15.000 de euro. Cine este artistul și ce reprezintă de fapt lucrarea

Deși ar suna ciudat la prima vedere, ei bine da, cineva a „creat” o sculptură invizibilă și vândut-o cu suma 15.000 de euro. Cine este artistul care a făcut această lucrare și cum „arată” ea.

Sculptură invizibilă, vândută cu 15.000 de euro

O sculptură invizibilă a fost vândută pentru suma de 15.000 de euro. Creatorul ei este Salvatore Garau, renumitul artist italian care are multe creații controversate și nonconformiste. Acesta este și cazul lucrării „Eu sunt” (Io sono’, tradus în italiană), o sculptura invizibilă vândută prin intermediul casei de licitații Art-Rite.

În timp ce lumea artei trece printr-o situație foarte delicată, agravată de criza economică și cea sanitară apărută din cauza pandemiei de coronavirus, Salvatore Garau a realizat ceea ce părea imposibil: să vândă golul. Artistul italian în vârstă de 67 de ani a licitat o sculptură invizibilă pentru care cineva a plătit 15.000 de euro (18.300 de dolari). Prețul său inițial era cuprins între 6.000 și 9.000 de euro, dar, după mai multe oferte, s-a ajuns la o sumă mai mare.

Artistul a oferit certificat de garanție pentru lucrare

Opera este o sculptură imaterială, adică nu există sau, dacă există, este în mintea creatorului său. Aceste caracteristici au determinat mulți sceptici să critice creația curioasă, dar Garau se apără susținând că nu a vândut nimic, ci un vid.

Lucrările lui Salvatore Garau se regăsesc în catalogul de pe site-ul casei de licitații Art-Rite, însă fără fotografii. Există totuși un element tangibil și vizibil: certificatul de garanție, care atestă arhiva lucrării.

„Rezultatul bun al licitației mărturisește un fapt irefutabil. Vacuumul nu este altceva decât un spațiu plin de energie și, chiar dacă îl golim și nu mai rămâne nimic, conform principiului incertitudinii Heisenberg, că nimic nu are o pondere.â. Prin urmare, are energie condensată și transformată în particule , adică în noi ”, a spus Salvatore Garau, potrivit highsobiety.com.

Sculptură invizibilă, vândută cu 15.000 de euro
Sculptură invizibilă, vândută cu 15.000 de euro

Deși sculptura este invizibilă, aceasta a venit la pachet și cu câteva recomandări în momentul vânzării. Astfel, cumpărătorul trebuie să se asigure că o amplasează într-o cameră specială, cu dimensiuni de aproximativ 150×150 de metri, în care să nu se găsească obstacole. De asemenea, lucrarea nu are nevoie de un sistem de iluminat sau de climatizate, deoarece nu se poate vedea.  Aceste instrucțiuni sunt detaliate în certificatul de garanție, semnat și ștampilat de artist, pe care cumpărătorul l-a primit.

Sculptura lui Salvatore Garau va lua diferite alte forme

Iar aceasta nu este prima sculptură imaterială pe care a creat-o Garau, deși este prima pe care a vândut-o. Acesta a mai afișat o altă sculptură imaterială intitulată „Buddha în contemplare”, în Piazza della Scala din Milano, lângă intrarea în Gallerie d’Italia. Atunci, acesta a postat un videoclip cu „statuia” pe pagina sa de Instagram, scriind: „Acum există și va rămâne în acest spațiu pentru totdeauna”.

Însă, Salvatore Garau nu este inițiatorul acestei arte bizare. Hayward Gallery din Londra a lansat, în anul 2012, expoziția „Arta lucrurilor nevăzute 1957 – 2012”. Biletele de intrare au costat 8 lire, oamenii participând la o expoziție în care practic nu a fost expus nimic vizibil. Lucrările invizibile erau semnate de artiști precum Yoko Ono, Andy Warhol sau Yves Klein.

Piesa centrală a fost o statuie invizibilă creată de Andy Warhol, un soclu pe care artistul ar fi călcat la un moment dat.