Home » Life & Style » Povestea chipului sculptat în stâncă pe Dunăre. Decebal, cea mai înaltă sculptură din Europa

Povestea chipului sculptat în stâncă pe Dunăre. Decebal, cea mai înaltă sculptură din Europa

Manolică Anca / 15.12.2020, 18:19
Povestea chipului sculptat în stâncă pe Dunăre. Decebal, cea mai înaltă sculptură din Europa

Chipul lui Decebal este o operă de artă de mărimi impresionant, încadrată într-un miunat peisaj! Nu este om care să ajungă în zona Cazanelor Dunării și să nu dorească să vadă și cea mai înaltă sculptură din Europa. Aceasta atrage an de an mii de turiști din toată lumea și sunt interesați să afle povestea chipului lui Decebal sculptat în stâncă pe Dunăre.

Povestea chipului sculptat în stâncă pe Dunăre

Chipul lui Decebal este situat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, spre Orşova, judeţul Mehedinţi. Cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa măsoară 55 de metri și a fost realizată de istoricului Iosif Constantin Drăgan, cel care a avut ideea realizării operei şi a şi finanţat lucrarea, şi a 12 oameni care au trudit timp de 10 ani, între 1994 și 2004.

De asemenea, artistul plastic al acestei lucrări este Florin Cotarcea, care pentru schiţă a împrumutat mult din trăsăturile tatălui său. Frumoasa sculptură concurează de departe cu Statuia Libertății din SUA, ca și înălțime, și cu sculpturile de pe Muntele Rushmore, ca timp de lucru și muncă în echipă.

Povestea chipului sculptat în stâncă pe Dunăre
Povestea chipului sculptat în stâncă pe Dunăre

Alpiniștii au trudit la această operă, zi de zi, în două ture, a câte șase ore, în perioada martie-octombrie, atunci când vremea era favorabilă. Mai întâi s-au defrișat copacii care împădureau stânca, apoi s-a trecut la curățarea stâncilor și a rocilor care puneau în pericol viața oamenilor. S-a folosit peste o tonă de dinamită în realizarea lucrării sculptate.

Iar condițiile nu au fost deloc ușoare, din cauză că la locul în care este sculptura se poate ajunge doar cu barca. În acest loc Dunărea măsoară cea mai mare adâncime, 120 de metri. Acest lucru a împiedicat folosirea utilajelor grele. Alpiniştii îşi cărau în spate uneltele şi se căţărau până la schelă, într-o zonă plină de vipere. La un moment dat, cinci dintre membrii echipei au căzut de pe schelă, scăpând cu viață din fericire.

Puțini știu că sculptura este departe de a fi finalizată

Povestea chipului sculptat în stâncă pe Dunăre
Povestea chipului sculptat în stâncă pe Dunăre

Prin construcţia acestei statui sculptate în munte, Iosif Constantin Drăgan a dorit să comemoreze şi, totodată, să demonstreze contribuţia românilor la formarea culturii europene. Premisa de la care a pornit este că identitatea culturală a românilor se defineşte în special prin originea noastră daco-tracă.

Însă, în ciuda eforturilor depuse, sculptorii nu au reușit ducă la bun sfârșit lucrarea, fiind realizată doar în proporție de 60%. După moartea lui Iosif Constantin Drăgan, povestea chipului sculptat în stâncă pe Dunăre și-a încheiat un capitol important. În 2014, soția acestuia a sistat lucrările.

“Lucrarea este făcută în proporţie de 60%. Mai trebuia lucrat, practic, ce este mai important: finisajele ce întregesc un chip, pomeții, nasul, pupilele și, foarte important, arcadele. Trebuia lucrat și la căciulă… Financiar nu m-am bucurat foarte tare. Promisiuni au fost multe, dar după decesul lui Iosif Constantin Drăgan totul s-a schimbat. Soţia acestuia a oprit lucrările şi toţi am rămas aşa în coadă de peşte.” a declarat sculptorul orșovean, Florin Cotarcea, cel care a realizat mulajul chipului lui Decebal.

Ca semn de recunoştinţă pentru omul care pus în practică construirea minunatei sculpturi, sub capul lui Decebal stă inscripționat în latină: DECEBAL REX – DRĂGAN FECIT, adică Regele Decebal, făcut de Drăgan.