Oamenii de știință din Statele Unite au realizat un studiu și au făcut o descoperire incredibilă despre longevitatea oamenilor. Specialiștii au constat că o serie de persoane trăiesc mai mult și duc o viață mai liniștită decât altele. Află în continuarea articolului curent ce au descoperit cercetătorii și care este secretul longevității.
În urma unui studiu efectuat pe un grup de peste 200 de persoane, o echipă de cercetători de la Universitatea Din Boston a constatat că optimiștii trăiesc mai mult. Ba chiar mai mult de atât, aceste persoane duc și o viață mai sănătoasă, deoarece se confruntă cu mai puține evenimente stresante de-a lungul anilor.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Este știut că stresul are un impact negativ asupra sănătății noastre. Privind dacă persoanele optimiste gestionează în mod diferit factorii de stres din viața de zi cu zi, descoperirile noastre noi cunoștințe despre modul în care optimismul poate promova sănătatea pe măsură ce oamenii îmbătrânesc”, a spus dr. Lewina Lee, cercetătoarea care a condus studiul, potrivit Daily Mail.
Cercetările realizate de-a lungul anilor au găsit totuși o legătură între optimism și o îmbătrânire sănătoasă, însă până acum s-a cunoscut exact modul în care optimismul afectează sănătatea.
Potrivit specialistei de la Universitatea din Boston, studiu lor „testează o posibilă explicație, evaluând dacă persoanele mai optimiste gestionează stresul mai constructiv, bucurându-se astfel de bunăstare emoțională”.
Studiul a început în 1986 și s-a încheiat în 2010. În cei 24 de ani, echipa de cercetători a urmărit un număr de 233 de bărbați adulți. La începutul studiului, participanții au completat un chestionar pentru a-și evalua nivelul de optimism. Ulterior, între 2002 și 2010, ei au fost chestionați încă de trei ori despre factorii zilnici de stres și despre starea lor de spirit.
Potrivit rezultatelor studiului, cei mai optimiști dintre participanți au raportat un nivel mai scăzut de stres și o dispoziție mai bună. În lucrarea publicată în „The Journals of Gerontology”, oamenii de știință au spus următoarele:
„Descoperirile noastre de la un eșantion de bărbați în vârstă sugerează că optimismul poate fi asociat cu o bunăstare emoțională mai favorabilă în viața ulterioară, prin diferențele de expunere la factorii de stres, mai degrabă decât răspunsul emoțional la stres.
Conform cercetătorilor, optimismul poate păstra în rândul adulților o stare emoțională bună prin „angajarea strategiilor de reglare a emoțiilor care apar relativ devreme în procesul generator de emoții”. În concluzie, fiind mai optimiști am putea duce o viață mai lungă și mai sănătoasă.
După cum am menționat și anterior, studiul s-a concentrat pe bărbați, însă oamenii de știință sunt de părere că același lucru este valabil și în cazul femeilor. Chiar dacă nivelurile de optimism sau pesimism au tendința de a fi destul de stabile de-a lungul vieții noastre, în opinia lui Lewina Lee, există mai multe moduri de a încuraja o persoană să aibă perspectivă mai bună a lucrurilor. Ei bine, se pare că acesta este secretul longevității.