Home » Când, unde, cum » Semnificația numelui Vasile: de unde provine și ce înseamnă. Ascunde un mesaj aparte

Semnificația numelui Vasile: de unde provine și ce înseamnă. Ascunde un mesaj aparte

Balan Daniel / 31.12.2021, 15:38
Semnificația numelui Vasile: de unde provine și ce înseamnă. Ascunde un mesaj aparte

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit de către creștinii ortodocși în fiecare pe 1 ianuarie, dar și pe 30 ianuarie, alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Numele Vasile este foarte des întâlnit în țara noastră, fiind folosit atât ca prenume, cât și ca nume de familie. Află mai departe care este semnificația numelui Vasile, de unde provine și ce înseamnă unul dintre cele mai comune nume din țara noastră.

De unde provine numele Vasile și ce înseamnă

Din ce în ce mai mulți părinți aleg să își numească copiii Vasile. Ei bine, originea numelui Vasile este destul de controversată. Cu toate acestea, unii susțin că numele este de origine greacă și provine din cuvântul grecesc „basileios”, însemnând „regal” sau „împărătesc” și a luat naștere de la substantivul comun „basileus”, care înseamnă „rege” sau „împărat”. Se spune că inițial acest nume era dat doar copiilor de viță regală.

Pe de altă parte, există și o altă teorie, potrivit căreia numele Vasile are ar avea o legătură strânsă cu biserica și provine de la grecescul ”basilike”.

Numele Vasile, legături cu biserica creștina

Unul dintre cei mai importanți Sfinți ai Bisericii Ortodoxe este Sfântul Vasile cel Mare, Episcopul Cezareii care, după cum spuneam și anterior, este sărbătorit pe 1 ianuarie, dar și pe data de 30 ianuarie, împreună cu Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

De fapt, până prin secolul al XI-lea numele Vasile era întâlnit doar la mai marii clerici, însă ulterior a devenit popular și în rândul soldaților care se întorceau din cruciadele vremii și își botezau copiii cu nume ebraice sau din Cartea Sfântă. Se pare că cele mai vechi exemple cunoscute acestor înregistrări vin din Anglia, aceasta fiind totodată și prima țară care a adoptat numele de familie ereditare, potrivit sfatulpărinților.ro.

De unde provine numele Vasile și ce înseamnă
De unde provine numele Vasile și ce înseamnă

Caracterul celor care poartă numele Vasile

Se spune că persoanele numite Vasile au capacitatea de a-și adapta comportamentul la orice situație. De asemenea, cei care poartă acest nume sunt sociabili și apreciază compania altor oameni. În schimb, chiar dacă uneori vor să pară că grupul lor de prieteni este unul foarte diversificat, ei își vor concentra atenția doar asupra persoanelor cu care au ceva în comun, care au aceeași viziune asupra lucrurilor din viața de zi cu zi.

Însă, nu vor lega niciodată nu leagă o relație cu anumiți oameni doar pentru simplul fapt că au un interes comun. Ei caută să întâlnească genul de persoane cu care se aseamănă cât mai mult, pentru că astfel vor avea ocazia să fie o variantă mai bună a lor.

Fiind cinstiți și muncitori, cei numiți Vasile nu dau înapoi atunci când vine vorba de muncă în echipă, fiind adesea încântați de această ideea. Ba chiar mai mult de atât, ei vor aduce și unele avantaje grupului din care va face parte și va munci din greu pentru ca rezultatele echipei să fie cele mai bune.

Câteodată sunt sceptici în privința deciziilor pe care trebuie să le ia, iar din această cauză au tendința de a deveni puțin irascibili, însă mereu vor găsi un mod prin care să-și recâștige încrederea în forțele proprii.