Home » Când, unde, cum » Sfântul Vasile sau păzitorul de duhuri rele: cine a fost sfântul sărbătorit în prima zi a anului și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Sfântul Vasile sau păzitorul de duhuri rele: cine a fost sfântul sărbătorit în prima zi a anului și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Balan Daniel / 31.12.2021, 12:56
Sfântul Vasile sau păzitorul de duhuri rele: cine a fost sfântul sărbătorit în prima zi a anului și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Unul dintre cei mai importanți Sfinți ai Bisericii Ortodoxe, Sfântul Vasile este prăznuit în prima zi a fiecărui an. Totodată, el este considerat a fi păzitor de duhuri rele. Haideți să vedem cine a fost Sfântul Vasile, când a trăit el și care sunt cele mai cunoscute tradiții ale românilor de 1 ianuarie.

Cine a fost Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele

Potrivit scrierilor bisericești, Sfântul Vasile cel Mare a trăit pe vremea împăratului Constantin, între anii 330 – 379. El s-a născut în Cezareea Capadochiei într-o familie de oameni înstăriți. Părinții Sfântului au fost Emilia și Vasile.

Tată său a fost dascăl în cetate. Încă de la o vârstă fragedă, Sfântul Vasile a fost iubitor de învățătură și înzestrat pentru carte. El a învățat în școlile din Cezareea, Bizanţ și Atena, iar la cea din urmă l-a întâlnit pe Sfântul Grigorie de Nazians, cu care s-a împrietenit ulterior.

Viața Sfântului Vasile

În anul 370 a fost numit arhiepiscop al Cezareei, acele vremuri fiind foarte grele pentru biserică. Cea mai importantă scriere a sa este „Liturghia Sfântului Vasile cel Mare”, fiind situată la loc de cinste datorită importanței teologice pe care o are.

Pe lângă biserici, Sfântul Vasile a mai întemeiat și aziluri şi spitale pentru săraci, o leprozerie şi un așezământ pentru recuperarea prostituatelor, fiind primul ierarh care a întemeiat acestea.

A murit pe când încă nu împlinise vârsta de 50 de ani. În anul 379, e data de 1 ianuarie, Sfântul Vasile a trecut la cele veșnice. Numele cu care a intrat în istoria creștină a fost Vasile cel Mare.

Cine a fost Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele sărbătorit în prima zi a anului
Cine a fost Sfântul Vasile, păzitorul de duhuri rele sărbătorit în prima zi a anului

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile

Legat de această sărbătoare a Sfântului Vasile există o serie de tradiții și obiceiuri respectate de către credincioși. Acestea diferă de la o regine geografică la alta. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile:

  • În noaptea de Sfântul Vasile, care coincide cu Revelionul se spune că cerul se deschide de trei ori câte o clipă;
  • Se spune că Sfântul Vasile l-a rugat pe Dumnezeu s-i dea și lui o zi, iar Dumnezeu i-a ascultat dorința și i-a dat prima zi din an. De fericire, Sfântul a legat o crenguță de busuioc la toarta unui clopoțel și a mers să-I ureze numai lucruri bune. Ei bine, de aici ar pleca obiceiul de a merge cu uratul de Sfântul Vasile.
  • De asemenea, se mai spune că de Sfântul Vasile e bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar, să verși o cutie de chibrituri sau să dai de pomană celor nevoiași, pentru că vei avea noroc în anul care vine.
  • Conform unei alte tradiții, se mai spune că dacă prima persoană care îți intră în casă pe 1 ianuarie este bărbat, atunci vei avea noroc tot anul.

În toată lumea creștină, numele de Vasile este foarte răspândit. În caz că nu știați deja acest lucru, numele Vasile provine din cuvântul grecesc „basileios”, care înseamnă „rege”, „împărat”, „bazileu”. Ulterior, latinii l-au redat prin Basilius.