Home » Life & Style » Superstiții de Revelion. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din întreaga lume

Superstiții de Revelion. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din întreaga lume

Ileana Mladinoiu / 31.12.2021, 07:30
Superstiții de Revelion. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din întreaga lume

De la un capăt la altul al planetei, fiecare țară întâmpină Anul Nou cu obiceiuri unice. Doar ceasul care bate la miezul nopții rămâne comun tuturor. Unor persoane nu le place să petreacă de Anul Nou, se închid în casă cu partenerul, alții vor să fie cea mai frumoasă noapte din an. Altfel spus, fiecare are felul lui de a întâmpina noul an. Tradițiile, obiceiurile, superstițiile atașate Revelionului ce se sărbătorește în întreaga lume în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie se prezintă  de la cele mai obișnuite până la cele mai ancestrale: spargerea veselei, mâncarea de linte, purtatul lenjeriei roz, ofrandele aduse mării, topirea plumbului sunt doar câteva dintre acestea. Mai pe larg, le vom cunoaște în cele ce urmează.

Superstiții de Revelion. Tradiții și obiceiuri din întreaga lume

Roma

Dacă sărbătoriți Anul Nou în Italia, nu vă așteptați să vă bucurați de o masă festivă formată din somon, foie gras sau din tradiționalele bunătăți ale românilor.

Ca in fiecare an, la Roma veți găsi în meniu cotechino, un cârnat de porc mare cu gătire lentă. Cotechino va fi mereu însoțit de linte. Unul nu merge fără celălalt. La italieni, cârnații sunt semnul abundenței, în timp ce lintea ar aduce noroc și bani pentru anul care vine.

Moscova

Moscoviții își scriu urări/dorințe pentru anul care vine pe o bucată de hârtie pe care o ard instantaneu. Apoi adună cenușa pentru a o turna în paharul lor de șampanie. La miezul nopții, paharul trebuie băut în 60 de secunde (ca și cum ai bea vodcă), pentru ca dorințele să devină realitate în noul an.

Madrid

Te duci să petreci Anul Nou în Madrid sau în alt loc din Spania. Cu siguranță vei da peste un grup de oameni care practică un ritual cu totul special: mănâncă 12 boabe de struguri. Această tradiție ar aduce 12 luni de noroc pentru anul care vine. Spaniolii se adună sub ceasul Casei de Correos din Piața Puerta del Sol din Madrid pentru îndeplinirea acestui ritual. Cei mai inteligenți îndepărtează pielea și semințele boabelor spre  a le consuma mai repede.

Rio de Janeiro

La Rio, a fi îmbrăcat complet în alb, simbolul păcii, în seara zilei de 31 – dincolo de onorarea petrecerii – ar servi la alungarea spiritelor rele. În plus, brazilienii vin să o cinstească pe Lemanja, zeița mării și a fertilității, pentru ca ea să le poată garanta un an prosper. Ofrande – flori, bijuterii, oglinzi, dulciuri – sunt aruncate în apă sau puse în coșuri de răchită de-a lungul plajei. Potrivit tradiției, dacă ele sunt readuse pe mal, este semn  că zeița le-a refuzat.

Tradiția mai spune că brazilienii se scufundă în ocean și fac 7 sărituri în valuri, punându-și fiecare dintre ei o dorință pentru anul ce vine. Cei care nu locuiesc în apropierea oceanului sar de 3 ori cu piciorul drept sau se urcă pe un taburet tot cu piciorul drept.

Noaptea dintre Ani
Noaptea dintre Ani

Copenhaga

De Revelion, danezii superstițioși, cu câteva minute înainte de miezul nopții, își scot pantofii, se urcă pe un scaun și sar după ora 12 fix. Semnifică saltul în noul an și care ar trebui să aducă mult noroc. Cei din Danemarca mai obișnuiesc să spargă câteva farfurii în pragul casei, crezând că așa alungă ghinionul. Urmează apoi măturarea lor, deoarece face parte din tradiție.

Zurich

Elvețienii sărbătoresc Anul Nou aruncând înghețată pe jos și o fac de mai multe ori. Se crede că această tradiție va aduce bogăție și prosperitate pentru anul care vine.

Buenos Aires

În noaptea de Revelion, argentinienii au două obiceiuri. În primul rând, este important să guste un preparat făcut cu fasole. Acest lucru ar aduce prosperitate în muncă și ar oferi oportunități doritorilor de schimbări în viața lor. Celor care intenționează să-și înlocuiască partenerii, li se recomandă să poarte lenjerie roz. Prin urmare, în Argentina veți mânca fasole în noaptea de Revelion și veți avea lenjerie roz.

Berlin

Nemții sărbătoresc Anul Nou cu un tort, „pfannkuchens”. La miezul nopții, ei gustă acest produs de patiserie umplut cu dulceață sau lichior. Dar nu  pentru toată lumea. Tradiția spune că o persoană este victima unei glume proaste și primește un „pfannkuchens” umplut cu muștar.

O altă tradiție este turnarea plumbului topit într-un vas cu apă reci și interpretarea formelor obținute pentru a deduce evenimentele fericite sau nefericite care vor urma.

Tokyo

În Japonia, de Anul Nou, tradiția prin excelență este de a bate clopotele templelor budiste de 108 ori. Aceasta înseamnă purificarea celor 108 păcate ale credinței budiste. Toate păcatele acumulate în timpul anului ar fi deci iertate. Japonezii pregătesc preparate pe care le păstrează câteva zile. Printre acestea, „Kuromame”, fasole dulce ce se presupune că dă sănătate.

Danemarca

În noaptea de Revelion, danezii sparg toată vesela care a fost ciobită în timpul anului în familie, ritual care aduce noroc.

Polonia

Aici se degustă 12 preparate de Revelion, pentru a reprezenta fiecare lună a anului. De asemenea, se împarte o pâine numită „oplatek” cu vecinii, pentru a le dori fericire în anul care vine.

Scoția

Se obișnuiește ca primului om care trece pragul casei unui prieten sau vecin pe 31 decembrie să i se ofere whiskey și shortbreads sau prăjitură cu fructe, ca să aducă noroc pentru anul care vine. De asemenea, trebuie să îmbrățișezi oamenii pe care îi întâlnești pe stradă în timp ce cânți melodia tradițională „Auld Lang Syne”.

Cuba

Pentru a scăpa de lucrurile rele din ultimul an, cubanezii varsă lighene sau găleți cu apă pe ușa din față sau chiar pe fereastră la miezul nopții. Simbol al purificării, această apă ar trebui să poarte cu ea chinurile și neajunsurile, plasând noul an sub semnul liniștii și fericirii redescoperite. Atenție mare pentru cei care trec pe sub balcoane.

Peru

În fiecare 31 decembrie, în Peru se face un manechin de paie pentru a-l arde mai bine după aceea. Trebuie să-l vezi ca pe un mod de a uita anul care tocmai a trecut. De asemenea, te sfătuim, dacă ajungi acolo, să porți lenjerie galbenă pentru bani, roșu pentru dragoste.

Grecia

Potrivit tradiției, în Grecia, capul familiei trebuie să se poziționeze în pragul ușii pentru a sparge mai bine o rodie pe pământ (un fruct simbol al fertilității și norocului ). Pentru ca formula să funcționeze, trebuie să strigi: „La mulți ani! La mulți ani !”

Londra

Pentru englezi, este tradițional să pună în buzunar o monedă, puțină sare și o bucată de cărbune când ies din casă după miezul nopții, după Ajunul Crăciunului. Aceste elemente simbolizează banii, mâncarea și căldura care vor fi din belșug pentru noul an.

La Londra, englezii se adună de-a lungul Tamisei pentru a admira artificiile de Anul Nou sub Big Ben. De obicei, se cântă melodia „Auld Lang Sine” pentru a-și lua rămas bun de la anul ce a trecut.

Canada

În Canada, Anul Nou este sărbătorit în preajma unei mese cu familia sau cu prietenii într-un bar, apoi afară se petrece cu jocuri de lumini, artificii, concerte, spectacole etc. Într-adevăr, orașele mici și mari ale țării se întrec în festivități, divertisment, plimbări. Există ceva pentru toată lumea. Seara festivă de 31 decembrie este un adevărat eveniment pentru toată țara. Cu toate acestea, unii canadieni preferă să plece și au obiceiul de a-și ura Anul Nou într-o țară în care este mai cald (Mexic, Republica Dominicană etc).

În Quebec, masa tradițională de Anul Nou este în general compusă din plăcinte cu carne, tocană din picioare de porc, curcan umplut, prăjituri cu fructe, morcovi etc.