Home » Life & Style » Mâncăruri și rețete tradiționale din Italia. Ce mănâncă, de fapt, italienii

Mâncăruri și rețete tradiționale din Italia. Ce mănâncă, de fapt, italienii

Ileana Mladinoiu / 08.10.2021, 11:17
Mâncăruri și rețete tradiționale din Italia. Ce mănâncă, de fapt, italienii

Bucătăria italiană este foarte variată și cuprinde preparate de bună calitate (gourmet), gătite cu multă grijă și prezentate într-un mod cât se poate de surprinzător. Spaghetele carbonara, lasagna bologneză, pizza napoletană, cotletele milaneze sau tiramisu de ciocolată sunt doar câteva dintre mâncărurile preferate ale italienilor.

Mâncăruri și rețete tradiționale din Italia

Ravioli cu ricotta și spanac

Ravioli sunt celebrele paste proaspete umplute pe care le puteți gusta în toată Italia și care se prezintă într-o mare varietate. În fiecare regiune, ele se găsesc cu nume diferite, forme diferite, cu umpluturi și condimente multiple.

Ingrediente pentru aproximativ 24 de raviolli cu ricotta și spanac

Pentru aluat, vă trebuie:

  • 65-250 de g de făină;
  • 2 ouă întregi și un gălbenuș;
  • griș
  • Pentru umplutură;
  • 250 de g de spanac;
  • 125 de g de ricotta de vacă;
  • 50 de g de parmezan;
  • nucşoară;
  • sare și piper negru

Pregătirea aluatului și a umpluturii

Puneți făina într-un castron (puteți lăsa aproximativ 50 de g deoparte pe care o veți adăuga ulterior dacă este necesar) cu ouăle bătute. Frământați bine cu mâinile pentru a crea un aluat neted, flexibil. În caz de nu este suficient de flexibil, adăugați puțină apă călduță. Dimpotrivă, dacă este lipicios, făina lăsată deoparte va fi de ajutor.

Transferați aluatul pe o suprafață de lucru și frământați-l viguros până obțineți aluatul neted. Formați o bilă și acoperiți-o cu folie alimentară. Lăsați aluatul să se odihnească 30 de minute, la temperatura camerei, ferit de lumină și curenți care l-ar putea usca.

Între timp, pregătiți umplutura. Puneți spanacul spălat într-o tigaie antiaderentă cu fundul larg, acoperiți cu un capac și fierbeți 2-3 minute. Îndepărtați lichidul care s-a format.

Într-un bol de salată, se așează ricotta, se adaugă parmezanul, nucșoara, sarea și piperul și se amestecă bine cu un tel. Dați spanacul prin blender, adăugați-l la compoziția cu ricotta, amestecați bine și puneți totul într-o pungă.

Ravioli cu ricotta și spanac
Ravioli cu ricotta și spanac

Mod de preparare ravioli

Luați din nou aluatul și împărțiți-l în două bile. Una râmâne în folie, în timp ce trebuie să o întindeți pe cealaltă, după ce ați presărat-o ușor cu griș (care nu va fi absorbit de aluat), până la obținerea unei benzi dreptunghiulare de aproximativ 1 mm grosime. Repetați cu cealaltă bilă și așezați cele 2 dreptunghiuri pe o suprafață de lucru acoperită cu puțin griș.

Creați grămezi mici de umplutură folosind punga de patiserie și așezați-le la 3 cm distanță. Puneți puțină apă pe marginea benzii (cu o perie sau cu degetul) pentru a lipi mai bine cele 2 benzi atunci când le suprapuneți.

Îndepărtați aerul dintre raviolli, apăsând în jurul umpluturii. Acest lucru le va împiedica să se deschidă la gătit. Asigurați-vă că marginile celor 2 benzi aderă bine, apoi tăiați raviolli de 4 cm cu 4, folosind o roată dințată. Veți avea astfel aproximativ 24 de raviolli, pe care le veți pune într-un vas presărat cu griș.

Așezați apoi vasul în congelator aproximativ două ore, până când se întărește raviolli, apoi puneți-le într-o pungă. Când sunteți gata de utilizare, gătiți raviolli încă înghețate în apă clocotită din abundență, condimentându-le după bunul plac. Rețeta tradițională a italienilor este cu unt și salvie.

Sfaturi

Puteți îmbogăți umplutura, după cum doriți, de exemplu cu șuncă, ierburi aromate sau cu brânyă pecorino (din oaie) sau puteți alege alte condimente.

De asemenea, puteți schimba tipul de umplutură, alegând carne tocată cu brânză sau pește (somon, creveți, de exemplu) cu ricotta sau anghinare, vinete, ridiche roșie sau plante precum urzica.

Acest fel de ravioli cu ricotta și spanac poate fi păstrat foarte bine timp de o lună la congelator și-l gătiți când doriți.

Orez tradițional cu cartofi și midii

Dacă vă place regiunea Puglia și gastronomia sa bogată în fructe de mare, pește și legume, prezentăm rețeta unui fel de mâncare emblematic al orașului Bari: celebrul „riso, patate e cozze”, care se traduce prin „orez, cartofi și midii”.

Acest gen de mâncare a ajuns în Puglia grație influenței spaniolilor, care au ocupat teritoriul în secolul al XVI-lea (mai mult, are puncte în comun cu celebra „paella valenciana”).

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 2 kg de midii;
  • 200 de g de orez special (folosit pentru risotto);
  • 1 kg de cartofi;
  • 100 de g de ceapă albă;
  • 400 g de roşii cherry;
  • usturoi;
  • ulei de măsline extravirgin;
  • piper, sare şi 2 crenguţe de pătrunjel tocat

Mod de pregătire

Începeți prin spălarea cojilor de midii cu un burete şi îndepărtați ţesutul animal care iese din coajă. Odată ce midiile au fost curățate, puneți-le într-o cratiță, acoperiți și gătiţi la foc mare timp de 5 minute pentru a se  deschide midiile.

Strecuraţi apa de gătit printr-o sită cu plasă fină. Rezervați apa filtrată, pentru a fi folosită mai târziu.

După deschiderea midiillor, îndepărtați jumătățile de coajă goale. Aruncați midiile închise (dacă nu se deschid în tigaie, nu sunt bune pentru consum).

Într-un castron, puneți orezul și acoperiți-l cu apă ușor sărată. După ce orezul a absorbit apa, adăugați puțin ulei de măsline și ceapa tocată.

Într-o matriță din aluminiu, puneți puțin ulei de măsline și acoperiți fundul cu cartofii tăiați în fâșii foarte subțiri, câteva roșii cherry și puțin pătrunjel tocat. Adaugaţi ulei, sare, piper și un strat de midii pe care le-aţi pregătit anterior. Puneţi apoi un strat de orez, umplând bine matrițele, dar și usturoiul și pătrunjelul tocat, din nou ulei și piper.

Așezați un ultim strat de cartofi tăiați felii, ulei de măsline și roșii cherry. Se toarnă apa păstrată din midii și puțină apă sărată, dacă este necesar. Nu acoperiți ultimul strat de cartofi cu apă, ci cu puțin pesmet pentru un rezultat mai crocant.

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade C și coaceți compoziţia timp de aproximativ 45 de minute, până când cartofii se rumenesc.

Sfat

Există și variante care includ alte tipuri de legume, cum ar fi felii de dovlecei sau care adaugă alte fructe de mare (creveți, calmar etc.).