Home » Cum să faci orice » Zacuscă de vinete cu ardei. Rețeta tradițională. De ce ingrediente ai nevoie și ce pași trebuie să urmezi

Zacuscă de vinete cu ardei. Rețeta tradițională. De ce ingrediente ai nevoie și ce pași trebuie să urmezi

Alexandru Cazacu / 30.09.2021, 16:23
Zacuscă de vinete cu ardei. Rețeta tradițională. De ce ingrediente ai nevoie și ce pași trebuie să urmezi

Fără doar și poate, zacusca se află printre cele mai îndrăgite conserve pentru iarnă a românilor. Așadar, acest preparat incredibil de delicios nu lipsește din cămara gospodinelor din România. Dacă și tu te-ai hotărât să faci zacuscă anul acesta, noi îți vom prezenta în continuare o rețetă inedită de zacuscă de vinete cu ardei. Cu siguranță, toți din familia ta o vor adora.

Rețetă tradițională de zacuscă de vinete cu ardei

În această perioadă, ingredientele necesare pentru zacuscă le putem găsi cu siguranță pe tarabele din piețe, dar și pe rafturile magazinelor. Noi astăzi vă vom prezenta o rețetă tradițională, simplă și delicioasă, dar și foarte sănătoasă de zacuscă de vinete cu ardei. Ei bine, pentru ca zacusca ta să fie perfectă, tot ce trebuie să faci este să urmezi cu atenție pașii de mai jos. Iată care sunt ingredientele necesare și cum se prepară această rețetă.

Ingrediente:

  • 3 kg vinete
  • 3 kg ardei (puteți folosi 1kg capia, 1kg gogoșari, 1kg ardei gras roșu)
  • 1 kg morcov
  • 1 kg ceapă
  • 1 l suc de roșii
  • 500 ml ulei
  • foi de dafin
  • sare și piper (după gust).

Zacuscă de vinete cu ardei – modul de preparare

Pentru început vom coace vinetele și ardeii. După ce legumele s-au copt pe toate părțile curățăm vinetele de coajă și le lăsăm la scurs pe un tocător de lemn, pentru aproximativ 1 – 2 ore. Curățăm acum și ardeii de coji și cotoare, pe care îi vom tăia fâșii și îi punem într-un vas acoperit. Între timp, dăm morcovul prin răzătoare și tocăm ceapa mărunt.

După ce vinetele s-au scurs le dăm prin mașina de tocat. La fel vom face și cu ardeii. Acum că avem toate legumele pregătite, urmează să le punem la fiert. Pentru început, vom pune pe ochiul aragazului (în cazul în care stați la bloc) un ceaun de tuci încăpător în care vom adăuga uleiul. Acum punem ceapa și o lăsăm să se călească pentru câteva minute, până devine sticloasă. Peste ceapă punem și morcovul dat prin răzătoare și mai lăsăm până se înmoaie și acesta, amestecând din când în când. Unele gospodine mai pun și ciuperci tăiate felii în zacuscă, așadar dacă dorești să pui și tu, acum e momentul.

Rețetă tradițională de zacuscă de vinete cu ardei
Rețetă simplă și delicioasă de zacuscă de vinete cu ardei

În continuare, adăugăm ardeii tocați și mai lăsăm câteva minute. Când totul a început să fiarbă, adăugăm în ceaun și vinetele, amestecăm bine, punem 2 – 3 frunze de dafin și asezonăm cu sare și piper măcinat (nu trebuie să exagerăm cu sarea și  piperul deoarece putem pune și ulterior). Lăsăm să mai de-a un clocot, mestecând ocazional pentru ca zacusca să nu se prindă de pereții ceaunului și turnăm în zacusca noastră și sucul de roșii.

Acum că toate ingredientele sunt la locul lor, nu ne mai rămâne nimic de făcut decât să fierbem zacusca la foc mic, până surplusul de lichid scade. Evident, în timpul fierberii vom mesteca în ceaun pentru ca legumele să nu se prindă. De asemenea, vom gusta din când în când de sare și piper. Ei bine, zacusca este gata atunci când la suprafața acesteia se formează mici ochiuri de ulei (sau când legumele sunt fierte și sunteți mulțumit de gustul acesteia).