Home » Cum să faci orice » Zacuscă de vinete. Rețeta delicioasă oferită de Jamila. Ingrediente și mod de preparare

Zacuscă de vinete. Rețeta delicioasă oferită de Jamila. Ingrediente și mod de preparare

Alexandru Cazacu / 26.08.2021, 17:10
Zacuscă de vinete. Rețeta delicioasă oferită de Jamila. Ingrediente și mod de preparare

Cu siguranță, zacusca este nelipsită din cămara gospodinelor din România. Această rețetă oferită de Jamila Cuisine este foarte ușor de preparat și are un gust incredibil. În următoarele rânduri îți vom spune cum se prepară zacusca de vinete și care sunt ingredientele de care vom avea nevoie pentru un preparat delicios.

Rețeta delicioasă de zacuscă de vinete

Românii sunt mari iubitori de zacusca, însă ea poate fi găsită în mai multe țări din Balcani. Aceasta se prepară din legume proaspete, coapte sau călite în ulei. De obicei, principalele ingrediente sunt vinetele coapte, ardeii capia, gogoșarii copți și ceapa călită.

Cu toate acestea, în zacuscă se mai poate adăuga suc de roșii, ciuperci, morcovi sau dovlecei. Există mai multe feluri în care zacusca poate fi preparată, în funcție de ingredientele dorite. De asemenea, în zacuscă se mai adaugă și condimente, iar printre cele mai folosite se află piperul și foile de dafin.

În apropierea toamnei, toate gospodinele din România încep să pregătească pentru iarnă fel și fel de preparate din legume proaspete. Ei bine, după cum spuneam mai sus, zacusca se află cu siguranță printre preferatele românilor, este foarte ușor de preparat și are un gust deosebit de legume coapte (vinetele și ardeii capia din rețeta de mai jos se vor coace). Iată care sunt ingredientele de care avem nevoie.

Zacuscă de vinete ingrediente:

  • 3 kilograme de vinete
  • 2 kilograme de ardei capia
  • 1,5 kilograme de ceapă
  • 1,5 l de suc de roșii
  • câteva foi de dafin
  • 500 ml ulei
  • sare și piper după gust.

Modul de preparare

Într-o cratiță încăpătoare, vom adăuga uleiul și îl vom lăsa să se închingă. Acum, adăugăm ceapa tăiată după cum o preferați, peste care vom presăra puțină sare, și o vom lăsa la călit până când se va înmuia bine. În continuare, vom pune și vinetele coapte și tocate, pe care le vom lăsa să fiarbă pentru câteva min. Între timp, tocăm ardeiul capia cubulețe mici (sau îl puteți da prin mașina de tocat).

După ce vinetele au început să fiarbă, vom pune și ardeiul tocat mărunt, amestecând bine. Înaintă să adăugăm sucul de roșii, vom lăsa zacusca noastră să fiarbă. După ce zacusca noastră a dar în fiert, adăugăm sucul de roșii, câteva frunze de dafin, potrivim de sare și piper. Amestecăm totul bine și lăsăm zacusca să fiarbă la foc mic pentru aproximativ o oră sau până când uleiul iese la suprafață. Este important ca în timpul fierberii să mestecăm în cratiță pentru ca zacusca să nu se prindă.

Zacuscă de vinete coapte. Rețetă simplă și delicioasă
Zacuscă de vinete coapte. Rețetă ușoară și delicioasă

Cum sterilizăm borcanele de zacuscă

După ce zacusca a fiert, oprim focul și o lăsăm să se răcească pentru o jumătate de oră. Între timp, vom spăla și steriliza borcanele în care vom pune zacusca de vinete. Cu ajutorul unei linguri de lemn vom pune zacusca în borcane pe care le vom închide ermetic și le întoarcem cu fundul în sus. Dacă vreți ca zacusca să fie și mai bine sterilizată, puteți să dați borcanele la cuptorul încins la 100 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute. Ei bine, aceasta este rețeta de zacuscă de vinete, iar noi vă dorim poftă bună!