Home » Cum să faci orice » Rețetă de zacuscă de legume fără coacere

Rețetă de zacuscă de legume fără coacere

Manolică Anca / 21.07.2021, 12:31
Rețetă de zacuscă de legume fără coacere

Rețetă de zacuscă de legume fără coacere. Zacusca este unul dintre preparatele specifice anotimpului de toamnă,  întrucât are la bază numai legume, care se găsesc din abundență în piețe sau în grădinele oamenilor. Așadar, oricine poate prepara un borcan de zacuscă delicioasă, fară prea mult efort, pentru că legumele nu mai trebuie coapte în acest caz. Iată pașii pe care să îi urmezi.

Rețetă de zacuscă de legume fără coacere

Zacusca este preparatul vedetă al toamnei. Cum este vorba de un fel de mâncare foarte apreciat de toată lumea, zacusca probabil că se pregătește aproape în fiecare bucătărie. Însă, uneori, coacerea legumelor le poate da mari bătăi de cap celor care locuiesc la bloc, care pe lângă căldura toridă de afară, trebuie să mai suporte și căldura de la cuptor. Așadar, venim în sprijinul tuturor cu o rețetă foarte simplă de zacuscă de legume fără coacere.

Ingrediente

  • 4 kilograme de gogoșari sau ardei roșii
  • 4 kilograme de roșii
  • 4 kilograme de vinete
  • 2 kilograme de ceapă
  • 6 linguri de zahăr
  • 1,5 litri de ulei
  • 100 ml de oțet
  • sare după gust
  • piper negru
  • foi de dafin

Mod de preparare 

În primul rând, pentru această rețetă de zacuscă de legume fără coacere vei avea nevoie un tuci și două linguri de lemn. Dacă legumele nu se vor coace, ele vr trebui foarte bine mărunțite, astfel că se vor da prin robotul de bucătărie. De curățat, se curăță doar vinetele.

Rețetă de zacuscă de legume fără coacere
Rețetă de zacuscă de legume fără coacere

Nu se coace, dar se fierbe

Pentru început, se spală roșiile, se taie în bucățele, se dau prin robot, după care se pun în tuci. La fel se taie și ceapa și se dă prin mașină, dar nu trebuie la fel de tare mărunțită ca roșiile. Apoi, se pune tuciul la foc și după ce roșiile încep să fiarbă, se pune ceapa și puțină sare, se amestecă bine, după care se lasă la fiert timp de 30 de minute.

Următorul pas este curățarea vinetelor, care mai apoi se dau și ele prin mașina de tocat și se presară puțină sare peste ele. După cele 30 de minute de când roșiile și ceapa au fost puse la fiert, se adaugă și vinetele în tuci, se amestecă bine și se mai lasă la fiert încă 30 de minute.

În continuare, se spală ardeii sau gogoșarii, se dau prin mașina de tocat, după care se pun și ei 30 de minute la fiert, dar nu înainte de a fi trecut cele 30 de minute de când au fost adăugate vinetele. După, se adaugă uleiul, un litru de apă inițial și dacă este nevoie se mai adaugă, asta pentru că în funcție de uleiul folosit acesta se încorporează diferit în amestecul de legume. În continuare, tuciul se pune la foc și se lasă la fiert pentru încă 30 de minute.

Între timp, într-un vas se pun 100 ml de oțet și 6 linguri de zahăr (80-100 grame), care se topesc în oțet, amestecîd bine. După ce amestecul de zarzavaturi a fiert timp de 30 de minute, se adaugă amestecul de oțet cu zahăr, încă un praf de sare, 15 grame de piper negru și aproximativ 10 foi de dafin. Se amestecă bine și se lasă din nou la foc aproximativ 45 de minute.

La final, zacusca se pune în borcane care, mai apoi, se pun la cuptor, la o temperatură de 250 de grade. După ce capătă o crustă, se stinge focul și se lasă în cuptor peste noapte. În următoarea zi se scot de la cuptor, se pun capacele, se înfășoară într-o pătură și se lasă la răcit. Ulterior, se depozitează la loc uscat și răcoros.