Home » Cum să faci orice » Cum să cureți ușor și rapid vinetele coapte. Metoda simplă care îți va ușura munca

Cum să cureți ușor și rapid vinetele coapte. Metoda simplă care îți va ușura munca

Manolică Anca / 05.07.2021, 14:39
Cum să cureți ușor și rapid vinetele coapte. Metoda simplă care îți va ușura munca

Cum să cureți ușor și rapid vinetele coapte. Fie că le faci salată, fie că le folosești pentru a prepara zacusca, fie că le pui la congelator pentru a le consuma mai târziu, vinetele coapte trebuie mai întâi curățate de coajă. Și dacă alegi să coci mai multe kilograme odată, sigur te gândești cu groază la faptul că ai de curățat atâtea într-o singură zi. Iată un truc simplu la care să apelezi pentru a scăpa de coajă mult mai repede.

Cum să cureți ușor și rapid vinetele coapte

Vinetele coapte sunt printre preparatele preferate ale românilor. Dar atunci când vine vorba de a le curăța de coajă, chiar și cele mai iscusite gospodine fug când aud de acest lucru. Însă, cu un singur truc simplu, vei uita de grija asta. Pentru a putea curăța repede și ușor coaja de pe vinete, procesul începe chiar înainte de a le pune pe foc.

În primul rând, trebuie să te asiguri că le alegi pe cele mai bune. Acestea trebuie să fie mari, dar destul de ușoare, frumoase, ferme, cu coajă neagră și lucioasă. Dacă nu acorzi atenție acestor detalii și cumperi vinete crude, tari, grele, după coacere, acestea vor deveni foarte amare. Aceasta este cea mai bună metodă ce te ajută să cureți ușor și repede vinetele coapte de coajă.

Vinetele de mici nu sunt potrivite pentru a fi coapte ci, mai degrabă, sunt bune pentru a fi gătite pane, ghiveci, vinete gratinate, musaca. Asta pentru că au coajă multă și miez puțin. La fel este și cazul vinetelor vărgate (graffiti) sau vinetelor albe (mari sau baby).

Alege pentru copt vinetele mari, ferme și cu un negru lucios
Alege pentru copt vinetele mari, ferme și cu un negru lucios

Metoda simplă care îți va ușura munca

Pasul următor este coacerea acestora. Ei bine, aici sunt trei variante: aragaz sau plita, grătar cu jar (cărbuni, lemne) sau la cuptor. Gustul și aroma pe care toate lumea le adoră se obțin prin carbonizarea (arderea) cojii, iar pentru acest lucru vei avea neapărată nevoie de un foc mare, de căldură multă!

Focul trebuie să fie la maxim, altfel vinetele vor fierbe în suc propriu și se vor înnegri la interior! Ele trebuie coapte rapid astfel încât coaja să se carbonizeze iar miezul să rămână alb, moale și bine pătruns. După coacere, acestea se scot pe tăvi și se pun în așa fel încât să stea înclinate, pentru a se scurge o mare parte din sucul vinetelor.

Cum să cureți ușor și rapid vinetele coapte. În primul rând este important de menționat că este un mit decojirea vinetelor fierbinți, imediat după ce au fost coapte. Ele nu devin amare dacă stau cu coajă mai mult timp, ci unele dintre ele sunt amare sau iuți încă de la început. Așadar, important nu e să le cureți rapid, ci să nu le ții în zeamă proprie, ci să fie așezate pe plan înclinat sau într-o sită.

Iar una dintre cele mai des folosite metode de a curăța vinetele este ca, imediat după ce ele sunt luate de pe foc, să fie acoperite ermetic, într-un vas termorezistent, în așa fel încât condensul format în interior să acționeze asupra legumelor și să înmoaie coaja. Astfel, ele se vor curăța foarte rapid.